Tips om je reading challenge te halen
Boeken

Zo haal je je reading challenge dit jaar wél!

Ieder jaar maak ik de afspraak met mezelf om meer te lezen. Ik selecteer een doelstelling dat kwantitatief is, dus een X aantal boeken per jaar lezen. De afgelopen jaren vond ik het behalen van mijn reading challenge echt moeilijk. In dit artikel staan 7 tips om je reading challenge te halen. Succes gegarandeerd.

Laatste update: februari 2024

Tips om je reading challenge te halen

Wil je dit jaar je leesdoel wel halen? Met deze tips heb ik de afgelopen jaren mijn leesdoelen wel gehaald! 

1. Stel een doel dat ook echt haalbaar is

Denk na over de tijd die je over hebt en beschikbaar wil maken om te lezen. Als jij veel vrije tijd hebt, kan je natuurlijk meer lezen! Ik weet hoeveel tijd ik heb om te lezen, en hoeveel tijd ik kan vrijmaken om te lezen. Daardoor is mijn leesdoel altijd realistisch. Ook kies ik wel een doel dat uitdagend is, dus niet 10 boeken per jaar in mijn geval.

2. Zorg dat lezen onderdeel is van je avondritueel

Als ik ga slapen, heb ik een heus ritueel. Ik douche, poets mijn tanden, verzorg mijn gezicht en ga in bed liggen. Daar gebruik ik nog wat bodylotion en sluit het ritueel af met lezen. Mijn telefoon staat op vliegtuigstand, dus ik word ook totaal niet afgeleid. In bed lees ik 15 minuten en dat is iedere avond weer mijn doel. Op deze manier word je zo gemotiveerd om je reading challenge te behalen!

3. Verleg je grenzen en kies eens een luisterboek

Luisterboeken zijn een geweldige manier om je leesdoelen te halen! Je kunt eenvoudig boeken luisteren terwijl je iets aan het doen bent, bijvoorbeeld schoonmaken. Je kunt zelf kiezen hoe snel je de boeken afspeelt en daardoor is het allemaal heel toegankelijk.

Het meest fijn is toch wel die slaaptimer op de leesapps, waardoor het boek na bijvoorbeeld 15 minuten stopt. Val jij gemakkelijk in slaap én kan je erna gewoon doorlezen. Winning.

4. Houd bij welke boeken je hebt gelezen in een jaar

Mijn favoriete tip is toch wel om actief je leeslijst bij te houden. Welke boeken heb je gelezen? Welke boeken wil je nog lezen? Het motiveert om bij te houden welke boeken je hebt gelezen! Ook doe je weer nieuwe inspiratie op. Heerlijk!

5. Vorm een leesclub met vriendinnen of ga bij een boekenclub

Ik vind boekenclubs zó leuk om te doen. Meedoen aan een boekenclub, je eigen boekenclub vormen met vriendinnen en boeken dan te bespreken. Allereerst zit je aan een datum vast omdat je het boek op die dag met je vriendin(nen) bespreekt, maar daarnaast is het super motiverend als je vriendin(nen) op een spannender stuk zijn verderop het boek: jij moet en zal doorlezen.

6. Zorg ervoor dat iedereen in je omgeving rekening ermee houdt dat je leest

Ik zeg altijd tegen mijn vriend: “even wat me-time, want ik wil lezen!”, hij weet dat er dan geen enkel antwoord vanuit mij komt als ik met m’n boek zit. Als hij me continu stoort, dan lees ik ook niet echt lekker. Als je ongestoort in je verhaal zit, is het zo fijn om lekker lang te lezen (De aanschaf van een noise cancelling headphone heeft me ook goed gedaan, kan ik je vertellen.

7. Speel in op het weer

Regen? Verdorie, thuis blijven met je boek op de bank. Wat een straf. Mooi weer? Boek mee en in het park lezen. Heerlijk!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *