reading challenge
Boeken

Zo haal je je reading challenge dit jaar wél!

Ieder jaar maak ik de afspraak met mezelf om meer te lezen. Ik selecteer een doelstelling: ik wil zoveel boeken lezen in 2019. Dit jaar wil ik 35 boeken lezen. De afgelopen jaren vond ik het behalen van mijn reading challenge echt moeilijk, maar met deze tips haal je je challenge wel!

1. Stel een doel dat ook echt haalbaar is. Denk na over de tijd die je over hebt en beschikbaar wil maken om te lezen. Als jij veel vrije tijd hebt, kan je natuurlijk meer lezen! Ik ben best beperkt in mijn tijd, dus ik weet dat ik nooit veel boeken kan lezen in een jaar. Kies wél een doel dat je uitdaagt, in mijn geval vind ik 35 super uitdagend. Eerst dacht ik aan 24 boeken: elke 2 weken een boek. Dat leek me iets te weinig!

2. Maak een ritueel als je gaat slapen. Als ik ga slapen, heb ik een heus ritueel. Ik douche, poets mijn tanden, verzorg mijn gezicht en ga in bed liggen. Daar gebruik ik nog wat bodylotion en sluit het ritueel af met lezen. Mijn telefoon staat op vliegtuigstand, dus ik word ook totaal niet afgeleid. In bed lees ik 15 minuten en mijn target is om minimaal 15 pagina’s te lezen. Op deze manier word je zo gemotiveerd om je reading challenge te behalen!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nicole | 21 | INFJ-T (@my.cozy.nook) on

 

3. Verleg je grenzen en kies eens een audioboek. Ik werk voor de online Bibliotheek, dus ik kan niet anders dan de Luisterbieb aanraden. Met ruim 1.400 titels in de collectie is het een schatkist aan prachtige audioboeken: van romans tot thrillers. Ik heb afgelopen jaar super vaak de luisterbieb gebruikt en ben er over te spreken. Je kan gemakkelijk een luisterfragment afspelen en kijken of je de stem prettig vindt. Je hebt 3 weken de tijd om het boek te beluisteren én kunt hem daarna natuurlijk verlengen. De titels van Marion Pauw vind ik heel leuk om te luisteren, zeker de kortere boeken. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens het afwassen, opruimen of schoonmaken gewoon je boek beluisteren. Handig! Het meest fijn is toch wel die slaaptimer op de online Bibliotheek, waardoor het boek na bijvoorbeeld 15 minuten stopt. Val jij gemakkelijk in slaap én kan je erna gewoon doorlezen. Winning. Sidenote: ik weet dat veel mensen een audioboek niet een écht boek vinden, maar voor mensen die bijvoorbeeld minder of weinig tijd hebben is het een echte uitkomst!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nat (@bujowithnato) on

 

4. In mijn bulletjournal houd ik een lijstje bij met de boeken die ik heb gelezen én de datum waarop ik het heb gelezen. Ik zie die lijst dan echt groeien en dat is zo motiverend.

5. Vorm een boekenclub met vriendinnen of ga bij een boekenclub. Ik vind de boekenclub van Diana, van Disfordazzle, super leuk: ze bespreekt samen met haar volgers een boek. Maar nét zo leuk is een eigen boekenclub vormen met vriendinnen en boeken dan te bespreken. Allereerst zit je aan een datum vast omdat je het boek op die dag met je vriendin(nen) bespreekt, maar daarnaast is het super motiverend als je vriendin(nen) op een spannender stuk zijn verderop het boek: jij moet en zal doorlezen.

6. Zorg ervoor dat iedereen in je omgeving rekening ermee houdt dat je leest. Ik zeg altijd tegen mijn vriend: “even wat me-time, want ik wil lezen!”, hij weet dat er dan geen enkel antwoord vanuit mij komt als ik met m’n boek zit. Als hij me continu stoort, dan lees ik ook niet echt lekker. Als je ongestoort in je verhaal zit, is het zo fijn om lekker lang te lezen (De aanschaf van een noise cancelling headphone heeft me ook goed gedaan, kan ik je vertellen.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @onlinebookclub on

7. Speel in op het weer. Regen? Verdorie, thuis blijven met je boek op de bank. Wat een straf.

Heb jij nog een gouden tip om je reading challenge te behalen dit jaar? Let me know! En vertel me vooral wat jouwdoel is!

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Rozemarijn februari 8, 2019 at 14:25

    Leuk! Mijn doel is 50 boeken – bijna elke week eentje. Ik heb er dit jaar al vijf gelezen dus het gaat redelijk goed 🙂

  • Reply Gladys februari 10, 2019 at 16:02

    Goeie tips, thanks! Mijn reading challenge dit jaar is 50 boeken. Vorig jaar haalde ik hem niet, maar nu zit ik vol goede moed! 🙂 Ik schreef ook blogposts over mijn favoriete en minst favoriete boeken op http://www.graffitiheart.be

  • Leave a Reply