Boekrecensies,  Roman

Zo goed als nieuw – Petra Vollinga

Ons kleine kikkerlandje kent zoveel leuke auteurs! Laatst las ik op vakantie Zo goed als nieuw van Petra Vollinga. Niet eerder las ik een boek van haar, maar na dit boek ben ik benieuwd naar meer!

Waar gaat Zo goed als nieuw over?

Zwangere Tessa, gepensioneerde Annegien, pas gescheiden Herman en globetrotter Jeff hebben op het eerste gezicht niks met elkaar te maken. Behalve dat ze allemaal een goede reden hebben om iets te kopen of verkopen. Het romantische antieke bed bijvoorbeeld, waarin Tessa -zichzelf al op een roze babywolk ziet zitten. De rode Kia, waar Annegien vanaf moet omdat ze met een camper naar Afrika wil. Reisgenoot Herman, die na zijn saaie huwelijk niet kan wachten om op avontuur te gaan. En Jeff, die na -jaren van freewheelen zijn geliefde rugzak aan de wilgen hangt, om nou toch eindelijk eens volwassen te worden.

Alle advertenties op Marktplaats hebben hun eigen verhaal. Het verhaal van de eigenaar. Maar wat als je die verhalen nog een tijdje zou volgen? Dan kan het zomaar zijn dat ze een heel eigen leven gaan leiden en veel meer met elkaar te maken hebben dan je in eerste instantie dacht.

In Zo goed als nieuw volgen we het verhaal van Tessa, Annegien, Herman en Jeff. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze struinen rond op Marktplaats naar mooie spullen en deze spullen hebben allemaal een verhaal. Tessa is zwanger en op zoek naar een nieuw bed, Annegien verkoopt haar oude auto omdat ze een grote reis gaat maken naar Afrika, Herman die – door een oproep van Annegien op Marktplaats – met haar meegaat en Jeff, die zijn oude backpack te koop zet. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, maar misschien zijn de verhalen wel veel meer met elkaar verbonden dan we van tevoren hadden gedacht.

‘Wat een warm, vlot boek is Zo goed als nieuw. Ontroerend, avontuurlijk en verrassend!’

Wat ik leuk vind aan dit boek, is dat we vier hoofdpersonen volgen. Het risico met meerdere hoofdpersonen, is dat een verhaal snel oppervlakkig of verwarrend kan worden, maar dat is in dit boek helemaal niet het geval. Het boek bestaat uit korte, vlotte hoofdstukken, die ieder het verhaal vertellen van de hoofdpersonages. Gaandeweg leer je ze steeds beter kennen en ontdek je dat de verhalen meer met elkaar verbonden zijn, dan je eerder had gedacht. Dit boek heb ik letterlijk in één dag uitgelezen. Het bevat romantiek, humor, is ontroerend en herkenbaar: de perfecte ingrediënten voor een fijn verhaal. Ik heb het boek met een glimlach uitgelezen en was erg blij met het einde. Ben je op zoek naar een vlot boek voor tussendoor? Dan is dit boek perfect voor je.

Pluspunten: 
+ Fijne schrijfstijl
+ Vlotte hoofdstukken
+ Avontuurlijk en ontroerend

Minpunten: 
– Had wellicht nog wat meer uitgediept kunnen worden

Ben je benieuwd geworden naar Zo goed als nieuw? Bestel hem hier op Bol.com! 

zo goed als nieuw

Titel: Zo goed als nieuw
Auteur: Petra Vollinga
Verschenen: maart 2020
Pagina’s: 304
Uitgeverij: Boekerij

bol-button

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *