Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Roman

Zij, jij en ik – Julie Cohen

Saskia van onze Adorable Bookclub las het boek Zij, jij en ik van Julie Cohen. Zij, jij en ik van Julie Cohen volgt het verhaal van drie generaties vrouwen, die ieder met hun eigen geheimen worstelen.

Sinds het overlijden van haar zoon Stephen, tien jaar geleden, heeft Honor nauwelijks contact met zijn vrouw Jo en haar kleindochter Lydia. Maar als Honor haar heup breekt, ziet ze zich gedwongen tijdelijk bij Jo in te trekken. Een ongemakkelijke situatie, want tussen Honor en Jo heeft het nooit geboterd en Lydia is inmiddels een nukkige puber. Bovendien zijn ze alle drie meer bezig met dingen voor elkaar geheim te houden dan met elkaar steunen. Is dit het laatste zetje dat deze familie uit elkaar drijft, of weten ze elkaar weer te vinden?

Het boek begint met Honor, de oudere dame die haar heup breekt en niet alleen thuis kan herstellen. Per hoofdstuk wordt geswitcht naar de andere karakters: Jo, de jonge moeder die er alleen voorstaat met een puberdochter en twee kleine kinderen, en Lydia, de puber die zo haar eigen problemen voor haar kiezen krijgt op school. In het begin is het vooral heel erg wennen aan de verschillende personages en hoe de relaties tussen hen precies in elkaar zitten. Iedere vrouw heeft zo haar eigen trekjes, en hoewel dit in het begin even wennen is wat bij wie hoort, zijn ze wel goed uitgewerkt. Hier en daar zitten er enkele clichés tussen, maar de vrouwen hebben diepgang en hun karakters komen ook consistent door het hele boek terug.

Het uitgangspunt van het boek was ook de reden waar ik het meest naar uitkeek: de drie verschillende vrouwen, van drie verschillende generaties, die ieder hun eigen verhaal vertellen. De gedachtegang van ieder personage past goed bij de leeftijd. Ik vind het ontzettend knap hoe Julie Cohen in één boek vanuit drie totaal verschillende personages kan schrijven, met ook nog eens drie totaal verschillende levensfases. De levenservaring van iedere vrouw komt goed naar voren: of ze nu al gepensioneerd is, een jonge moeder is of juist nog een puber.

‘Gaandeweg leer je de geheimen van de vrouwen kennen’

Om het spannend te houden en je door te willen laten lezen, zijn er bepaalde details die niet meteen duidelijk worden gemaakt. Op sommige momenten leek het naar mijn idee iets te veel aangezet, waardoor het juist irriteerde, maar als je je daar eenmaal overheen zet, is het juist leuk dat je steeds meer te weten komt. Steeds verder in het boek leer je de geheimen waar iedere vrouw mee worstelt en dit lees je dan vervolgens in een hoofdstuk van een ander weer in kleine details terug. Hier is goed over nagedacht en ook veel aandacht aan besteed.

De schrijfstijl is prettig, het leest makkelijk door en de hoofdstukken zijn niet al te lang. De afwisseling tussen de vrouwen houdt het ook fris en vernieuwend, en ondanks dat er bepaalde clichés voorkomen en het hier en daar wat voorspelbaar kan zijn, is het een heel prettig boek om te lezen.

Voor mij

Titel: Zij, jij en ik
Auteur: Julie Cohen
Verschenen: April 2017
Pagina’s: 348
Uitgever: Uitgeverij de De Fontein
Oorspronkelijke titel: Fallingbol-button

Rating: 4/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *