Zee van verlangen
Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Roman

Zee van verlangen – Jojo Moyes

Emily, van de Adorable Bookclub, las het boek Zee van Verlangen, geschreven door Jojo Moyes. Ze is een enorme fan van Jojo! Benieuwd of dit boek net zo goed was als dat zij hoopte?

Waar gaat Zee van verlangen over?

Het is 1946 en de oorlog is eindelijk voorbij. Over de hele wereld beginnen duizenden vrouwen aan de soms maandenlange reis op weg naar de mannen met wie zij tijdens de oorlog getrouwd zijn. In Sydney, Australië, gaat het vliegdekschip de Victoria scheep, met aan boord meer dan zeshonderd vrouwen en ruim duizend officieren, op weg naar een nieuw leven in Engeland. De zwangere Maggie, nuffige Avice, 16-jarige Jean en verpleegster Frances delen een hut. In weerwil van alle strenge regels raken de levens van de tijdelijke bewoners van de Victoria – bruiden en mariniers – steeds verder verstrengeld. Wat deze vier vrouwen van tevoren nooit hadden geloofd blijkt een onontkoombare waarheid: soms is de reis belangrijker dan de bestemming…

Jojo neemt jou als lezer mee in de werelden van vier bruiden die van Australië naar Plymouth reizen om daar een samenzijn op te bouwen met hun man. De vrouwen – erg jong – dragen allemaal een eigen verleden met zich mee en leren elkaar steeds beter kennen: ze delen tenslotte een hut op de Victoria. Al gauw blijkt dat het niet zo simpel is als het lijkt: het is meer dan voor zes weken aan boord van een schip stappen om uiteindelijk te worden opgewacht door de man van jouw dromen. Er vinden onderweg heel wat hobbels plaats, sommige met een ongelukkige afloop. De vrouwen zijn erg verschillend, komen uit verschillende gezinnen en hebben ieder hun eigen verhaal. Zij merken al snel dat zij, ondanks dat zij niet altijd met elkaar door een deur kunnen, juist elkaar nodig hebben om de lange tocht naar het onbekende uit te zitten.

Niet alleen de bruiden maar ook de mariniers en officieren dragen verhalen bij zich, die zij al dan niet in de oorlog hebben opgedaan. Voor het eerst komen zij in aanraking met een overweldigende hoeveelheid vrouwen op een vliegdekschip waarvan zij eerder gewend waren dat het alleen door hen bemand werd. Door de hoofdstukken heen leer je ook hen steeds beter kennen: het karakter achter de kapitein en het verleden van een marinier die onverwachte brieven van het thuisfront ontvangt…

‘Ik denk dat de zin ‘soms is de reis belangrijker dan de bestemming’ dit boek heel erg goed beschrijft’

Jojo Moyes neemt de lezer in haar boeken altijd mee in de werelden van verschillende personages, iets dat in het begin van het boek concentratie vereist door de wisselingen in verhaallijnen. Persoonlijk vind ik dat dit de verhalen juist heel erg interessant en afwisselend houdt.

Er lopen ontzettend veel karakters rond op de Victoria en ieder van hen heeft zo zijn of haar eigen charme. De één met meer geluk dan de ander, maar allemaal met een onbekende maar hopelijk goede toekomst voor de boeg.
Ik denk dat dit boek ontzettend uniek is in haar kracht om de lezer mee te nemen op het schip in 1946: gebeurtenissen die denk ik voor velen onbekend zijn. Het greep van begin tot eind aan en ondanks de dikte van het boek was ik heel erg benieuwd naar het verloop van het verhaal. Ik denk dat de zin ‘soms is de reis belangrijker dan de bestemming’ dit boek heel erg goed beschrijft. Hoewel nieuwsgierig naar de afloop van de verhalen van de bruiden en officieren was het hele verhaal de kracht van het boek; niet enkel het einde.

Ik zou dit boek zeer zeker aanraden wanneer je je graag laat meevoeren op het schip dat een stuk van onze geschiedenis onthuld..

Meer recensies lezen van de boeken van Jojo Moyes? Klik dan hier.

jojo

Titel: Zee van verlangen
Auteur: Jojo Moyes
Verschenen: 13 november 2018
Pagina’s: 432
Uitgever: Uitgeverij de Fontein

bol-button

Rating: 5/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *