Boekrecensies,  Young adult

Zijn jaar (just one day#2) – Gayle Forman

Zijn jaar Titel: Zijn jaar
Auteur: Gayle Forman
Verschenen: 15 april 2014
Pagina’s: 302
Uitgever: The house of books
Originele titel: Just one year

Het leven van Allyson is als haar koffer: strak gepland, precies gepakt en enorm geordend. Tot ze op de laatste dag van haar vakantie in Europa Willem ontmoet, een Nederlandse acteur. Willem is in alles haar tegenpool. En hij nodigt haar uit mee te gaan naar Parijs. Geheel tegen haar natuur in zegt ze ja.
Haar dag gaat over deze dag in Parijs, een sprankelende verliefdheid met een abrupt einde. Zijn jaar begint waar Haar dag ophoudt en vertelt Willems verhaal. Ook zijn leven is na deze dag voor altijd veranderd.

Mening over Zijn jaar

Wat Willem het liefste doet is wegrennen voor zijn eigen leven. Dit is een van de redenen waarom hij altijd op reis is. Dan ontmoet hij Allyson in de trein en hij biedt haar aan om naar Parijs te gaan. Voor één dagje. Voor hem betekent dat, dat hij het terug gaan naar huis nog een dag kan uitstellen. Maar in een dag kunnen er een hoop dingen gebeuren, en Willem wilt er alles aan doen om Allyson, oftewel Lulu, terug te vinden. Maar zonder haar echte naam, en überhaupt gegevens, gaat dat niet zo snel.

Zijn jaar wordt vertelt door Willem. In het eerste deel lees je vanuit Allyson haar ogen hoe die ene dag eruit ziet, dit deel gaat daar dan ook niet verder op in. Wel kom je te weten waar Willem was die dag, en hoe hij alles heeft ervaren. Ik heb echt het idee gekregen dat ik Willem echt leerde kennen. Hij is een leuke jongen die ontzettend bang is om de werkelijkheid onder ogen te zien. Dat is één van de redenen dat hij steeds vlucht voor van alles. Hij is onzeker en wil liever meer vastigheid in zijn leven hebben, helaas gaat dit niet zo makkelijk.
Het is ook ontzettend leuk dat dit verhaal zich in Nederland afspeelt. Amsterdam en Utrecht komen sterk naar voren en vrijwel alles herken je uit het boek. Ook de manier hoe iedereen met elkaar omgaat is typisch Hollands, heerlijk!

Gayle Forman heeft een geweldige schrijfstijl en laat dat ook in dit boek weer zien. Je leest er ontzettend vlug, misschien wel te vlug, doorheen en voor je het weet sla je de laatste bladzijde al weer om. Trouwens, dit deel vond ik zelfs iets beter dan het eerste deel!
Het verhaal heeft iets weg van een Romeo en Julia stijl, alleen dan loopt het goed af. Typisch trouwens, want het hele boek gaat ook over Shakespeare.

Ik zal eerlijk zijn, normaal ben ik niet zo dol op dit soort boeken. Ik vermijd ze liever en vind het vaak iets te veel van het goede. Maar deze twee boeken pakte mij echt. Ik heb ze geen moment weg kunnen leggen en ik ben écht van Allyson en Willem gaan houden als hoofdpersonen. Schrik dus niet van het romantische onderwerp, dit boek is namelijk echt voor iedereen weggelegd.

Meer recensies lezen van de boeken van Gayle Forman? Klik dan hier.

Rating: 4.5/5

bol-button

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *