Boekrecensies,  Young adult

Wat ik weet – Julie Berry

Wat ik weet Titel: Wat ik weet
Auteur: Julie Berry
Verschenen: maart 2014
Pagina’s: 304
Uitgever: Gottmer
Oorspronkelijke titel: All The Truth That’s In Me

Na twee jaar spoorloos te zijn geweest, keert Judith terug naar Roswell Station. Beschadigd als ze is kan ze niemand vertellen wat zij heeft doorstaan. De mensen in het broeierige kolonistenstadje – onder wie haar eigen moeder – lijken trouwens niet eens te wíllen horen wat er met haar is gebeurd. Opgesloten in haar stilte en door iedereen gemeden, leeft Judith haar treurige leven, terwijl ze haar zielenroerselen in een interne monoloog toevertrouwt aan haar onbereikbare jeugdliefde Lucas. Dan breekt het onvermijdelijke moment aan waarop Judith besluit voor zichzelf op te komen en de waarheid boven tafel te krijgen.

Mening over Wat ik weet

Haar leven is verdeeld in ‘ervoor’ en ‘erna’. Ervoor kan ze praten – erna niet meer. 

Wat ik weet wordt verteld door Judith, de hoofdpersoon. ‘Ervoor’ vat ze in een halve pagina samen. Voor het ‘erna’ heeft ze meer woorden nodig. Het verhaal speelt zich waarschijnlijk zo rond de 18e eeuw af. Judith heeft het namelijk steeds over kolonisten en thuislanders, kanten hoofdkapjes en houten karren. Een verrassende wending. Dit tijdperk heb ik nog nooit voorbij zien komen bij een Young Adult boek.

Alles draait om Judith en haar stem die haar ontnomen is. Haar tong is afgesneden door een ontvoerder. Meer dan lispelen kan ze niet. Haar moeder wil ook niet dat ze probeert te praten, want dat vindt ze afgrijselijk. Judith gehoorzaamt en bewaakt hiermee haar geheimen. Ook al kan Judith niet praten, we komen wel achter haar gedachten die prachtig opgeschreven zijn door Berry. Het zestienjarige meisje vertelt haar eigen geschiedenis in de ik-vorm vol flashbacks. Het dorp ziet haar als een vervloekt iemand en niemand moet iets van haar hebben, behalve Lucas waar Judith altijd al verliefd op is geweest, maar die een ander heeft.

Dit is zo’n boek dat je niet met andere boeken kunt vergelijken. Door de kunstige en unieke manier waarop Berry het verhaal heeft opgeschreven, krijg je steeds meer te weten over het mysterieuze verhaal van Judith. Door de korte hoofdstukken leest het boek lekker vlot door. Wat ik weet achtervolgt je: een echte must read! 

Rating: 4/5

bol-button

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.