Boekrecensies,  Young adult

Schim & Schaduw (De Grisha #1) – Leigh Bardugo

Schim & Schaduw Titel: Schim & Schaduw
Auteur: Leigh Bardugo
Verschenen: 24 juni 2014
Pagina’s: 352
Uitgever: Blossom Books
Originele titel: Shadow and Bone

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.
Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.
Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt

Mening over Schim & Schaduw

Alina is een weesmeisje en leert Mal kennen, haar beste vriend, in het weeshuis. Samen groeien ze op, hij is haar houvast in haar leven. Jaren later als ze samen in het leger zitten en de vlakte moeten oversteken, worden ze aangevallen. Mal raakt zwaargewond, waardoor er bij Alina een kracht ontwaakt, waarvan ze niet wist dat zij deze bij zich droeg. Met deze kracht moet zij lid worden van de Grisha, en wordt ze door de Duisterling naar het hof gebracht om daar haar kracht verder te ontwikkelen.

Het boek heeft een duidelijke inleiding, waardoor je niet meteen in het diepe wordt gegooid in het verhaal. De uitleg over wie de Grisha nou eigenlijk is, is goed en uitgebreid beschreven.
Door deze duidelijke uitleg leest het boek erg snel weg. Je krijgt geen vraagtekens bij de gebeurtenissen en doordat het zo duidelijk is beschreven hoef je ook niet even terug te bladeren “hoe het ook al weer zat”. Een groot voordeel, want ik zit vaak even stiekem terug te bladeren om te kijken hoe iets ook al weer te werk ging bij die mensen.
Ik vind Alina een erg fijn karakter, ze is nog jong en erg bang voor wat er allemaal gaat gebeuren. Ook wil ze zichzelf in het begin niet “oppermachtig” maken, ook al wil de rest om haar heen dat wel. Ze is erg bang om te falen en om de mensen om haar heen teleur te stellen. Al deze dingen maakt Alina kwetsbaar, en dat is zo fijn aan haar karakter. Dat ook zij niet onverwoestbaar is.
De Grisha wereld is een compleet nieuwe wereld en Bardugo heeft het niet beter kunnen bedenken. De personages zijn goed uitgeschreven en ik kon van vrijwel iedereen meteen een beeld vormen in mijn hoofd.

Ook de tekeningen bij elk hoofdstuk in het boek zijn werkelijk prachtig. Bij elk nieuw hoofdstuk moest ik toch even net iets langer staren naar het mooie hoofdstuk voordat ik weer verder las.
Het verhaal is zeker een aanrader voor iedereen die weer eens iets nieuws wil lezen in de fantasy genre. Het boek blijft zeker een young adult, dat merk je vooral aan bepaalde gebeurtenissen in het boek die voor mijn gevoel nét iets te snel gingen en veel te voorspellend waren. Dit maakt het lezen zeker niet minder leuk, en ik heb nog steeds enorm genoten van dit boek.

Schim & Schaduw leest weg als een trein en je zal je helemaal verdiepen in de nieuwe, fantastische wereld van de Grisha.

Klik hier voor alle recensies van de boeken van Leigh Bardugo.

Rating: 4/5

bol-button

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *