Boekrecensies,  Young adult

Het Programma (Het programma #1) – Suzanne Young

Het Programma Titel: Het Programma (Het Programma #1)
Auteur: Suzanne Young
Verschenen: 23 februari 2015
Pagina’s: 344
Uitgever: Karakter

Sloane denkt wel twee keer na voordat ze in het openbaar begint te huilen. Sinds zelfdoding is uitgegroeid tot een internationale epidemie, zou een huilbui haar in het Programma kunnen doen belanden, de enige bewezen behandelingsmethode. Ze heeft al een broer verloren, dus Sloane weet zeker dat haar ouders er alles aan zullen doen om haar in leven te houden. Ze weet ook dat iedereen die het Programma heeft gevolgd terugkeert met een schone lei: hun depressies zijn verleden tijd, maar hetzelfde geldt voor hun herinneringen.

Omdat ze zowel thuis als op school constant onder toezicht staat, zorgt Sloane dat ze zo min mogelijk opvalt en verbergt ze haar gevoelens zo goed mogelijk. De enige bij wie Sloane zichzelf kan zijn, is James. Hij heeft beloofd om ervoor te zorgen dat ze geen van beiden in het Programma terechtkomen en Sloane weet dat de liefde tussen hen sterk genoeg is om allerlei tegenslagen te weerstaan. Maar ondanks de beloftes die ze elkaar maken, wordt het steeds moeilijker om de waarheid te verbergen. Ze worden alle twee steeds zwakker, depressie ligt op de loer. En het Programma zit hun op de hielen…

Mening over Het Programma
Ik zeg eigenlijk altijd dat het lastig is om een goed dystopisch YA verhaal te vinden, maar toch gebeurt het me keer op keer weer. Onverwachts vind ik een goed boek dat ik in een mum van tijd uitlees en waardoor ik een zogenoemde ‘bookhangover’ krijg. Het Programma is precies zo’n boek. Ik heb onwijs lang uitgekeken naar dit boek en ben heel blij dat ik hem heb mogen lezen.

Suzanne Young heeft een lekkere vlotte schrijfstijl en daardoor leest het verhaal goed door. Je schiet als het ware het verhaal binnen en als je eenmaal stopt met lezen dan heeft Suzanne Young je helemaal in haar macht. De wereld waarin Sloane en James leven is bizar. Onvoorstelbaar. Ik kan me echt niet voorstellen dat ik daar zou kunnen wonen. Moeten wonen. Daarom is het voor mij een goed dystopisch verhaal.

Gedurende de reis die je maakt door het boek, leer je Sloane beter kennen. Je begrijpt haar. Je houdt van haar. Alle bizarre dingen die ze meemaakt kun je je niet voorstellen. Heel de wereld waar zij in leeft, waarin ouders hun kinderen aangeven als zij verdenken dat ze depressief zijn, is niet zoals wij onze maatschappij kennen. Ik zou voor geen goud in haar wereld willen leven, maar dat maakt dit verhaal zo uniek. Het is spannend en het houdt je continu in zijn grip. Daarnaast vind ik het liefdesverhaal tussen Sloane en James ook erg mooi.

Dit boek zou ik zeker aanraden om te kopen. Hij staat niet alleen fantastisch in je boekenkast, maar het is ook zeker een aanwinst in je leeslijst. Ik kan in ieder geval niet wachten tot het tweede deel verschijnt.

Meer recensies lezen van de boeken van Suzanne Young? Klik dan hier.

Rating: 5/5

bol-button

12 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *