Boekrecensies, Young adult

Het Programma (Het programma #1) – Suzanne Young

Het Programma Titel: Het Programma (Het Programma #1)
Auteur: Suzanne Young
Verschenen: 23 februari 2015
Pagina’s: 344
Uitgever: Karakter

Sloane denkt wel twee keer na voordat ze in het openbaar begint te huilen. Sinds zelfdoding is uitgegroeid tot een internationale epidemie, zou een huilbui haar in het Programma kunnen doen belanden, de enige bewezen behandelingsmethode. Ze heeft al een broer verloren, dus Sloane weet zeker dat haar ouders er alles aan zullen doen om haar in leven te houden. Ze weet ook dat iedereen die het Programma heeft gevolgd terugkeert met een schone lei: hun depressies zijn verleden tijd, maar hetzelfde geldt voor hun herinneringen.

Omdat ze zowel thuis als op school constant onder toezicht staat, zorgt Sloane dat ze zo min mogelijk opvalt en verbergt ze haar gevoelens zo goed mogelijk. De enige bij wie Sloane zichzelf kan zijn, is James. Hij heeft beloofd om ervoor te zorgen dat ze geen van beiden in het Programma terechtkomen en Sloane weet dat de liefde tussen hen sterk genoeg is om allerlei tegenslagen te weerstaan. Maar ondanks de beloftes die ze elkaar maken, wordt het steeds moeilijker om de waarheid te verbergen. Ze worden alle twee steeds zwakker, depressie ligt op de loer. En het Programma zit hun op de hielen…

Mening over Het Programma
Ik zeg eigenlijk altijd dat het lastig is om een goed dystopisch YA verhaal te vinden, maar toch gebeurt het me keer op keer weer. Onverwachts vind ik een goed boek dat ik in een mum van tijd uitlees en waardoor ik een zogenoemde ‘bookhangover’ krijg. Het Programma is precies zo’n boek. Ik heb onwijs lang uitgekeken naar dit boek en ben heel blij dat ik hem heb mogen lezen.

Suzanne Young heeft een lekkere vlotte schrijfstijl en daardoor leest het verhaal goed door. Je schiet als het ware het verhaal binnen en als je eenmaal stopt met lezen dan heeft Suzanne Young je helemaal in haar macht. De wereld waarin Sloane en James leven is bizar. Onvoorstelbaar. Ik kan me echt niet voorstellen dat ik daar zou kunnen wonen. Moeten wonen. Daarom is het voor mij een goed dystopisch verhaal.

Gedurende de reis die je maakt door het boek, leer je Sloane beter kennen. Je begrijpt haar. Je houdt van haar. Alle bizarre dingen die ze meemaakt kun je je niet voorstellen. Heel de wereld waar zij in leeft, waarin ouders hun kinderen aangeven als zij verdenken dat ze depressief zijn, is niet zoals wij onze maatschappij kennen. Ik zou voor geen goud in haar wereld willen leven, maar dat maakt dit verhaal zo uniek. Het is spannend en het houdt je continu in zijn grip. Daarnaast vind ik het liefdesverhaal tussen Sloane en James ook erg mooi.

Dit boek zou ik zeker aanraden om te kopen. Hij staat niet alleen fantastisch in je boekenkast, maar het is ook zeker een aanwinst in je leeslijst. Ik kan in ieder geval niet wachten tot het tweede deel verschijnt.

Meer recensies lezen van de boeken van Suzanne Young? Klik dan hier.

Rating: 5/5

bol-button

Previous Post Next Post

12 Comments

 • Reply Jaike maart 4, 2015 at 14:35

  Ik heb er ook enorm van genoten. Nu maar wachten tot de zomer totdat deel twee verschijnt 😀

 • Reply roos maart 4, 2015 at 14:57

  Die heb ik in het Engels gelezen, zo leuk! Maar deel twee is dan weer verschrikkelijk. Dat viel mij zo tegen dat ik gewoon boos was.

 • Reply beautifulday4makeup maart 4, 2015 at 15:11

  Dat klinkt als ene boek die ik niet neer zou kunnen leggen

 • Reply Jolien maart 4, 2015 at 15:36

  Leuke recensie, het verhaal spreekt mij erg aan!

 • Reply Emmy maart 4, 2015 at 16:06

  Ik vond hem helaas erg tegenvallen 🙁

 • Reply Lies maart 4, 2015 at 16:22

  Ik ben nu eigenlijk wel heel erg benieuwd naar dit boek, want klinkt goed!

 • Reply Anneke maart 5, 2015 at 08:38

  Ik ben zo benieuwd naar dit boek. Maar ik bewaar ‘m nog even.

 • Reply Esther maart 5, 2015 at 12:28

  Ik weet niet of ik het duidelijk uit kan leggen, maar ik irriteer me even aan dit boek.
  Ik bedoel meer, de laatste tijd komen er zoveel boeken uit die zo erg lijken op the hunger games.
  Iemand is ”speciaal” moet een of andere programma volgen, in deel 2 komt er een opstand, etc..
  Dit zag je bij the hunger games, de test, divergent.. het lijkt allemaal een beetje op elkaar. Maar wel bij elk verhaal is er iets anders..
  Snappen jullie wat ik bedoel?

  • Reply Yara maart 6, 2015 at 10:34

   Ja, dat is het genre waarin het valt. Dystopisch. Ik moet zeggen: Dit boek lijkt niet op The Hunger Games, in geen enkel opzicht. Het valt in hetzelfde genre en daardoor plaatst men het ook als ‘een boek dat lijkt op….’, maar ik vind het echt meevallen. Vooral de (grote) kranten en tijdschriften zullen dit zo snel noemen.

   Het laatste jaar heb ik voornamelijk dystopische YA boeken gelezen en het is een genre waar we hedendaags niet meer omheen kunnen.. De een houdt er net wat meer van dan de ander. Ik ben een ware dystopie fan, dus dit boek is voor mij heel leuk, maar als jij er niet van houdt is het niks voor jou.

 • Reply Karlijn maart 7, 2015 at 09:32

  Ik ben blij dat het boek eindelijk in het Nederlands is vertaald, want dan kan ik hem binnenkort gewoon bij de bibliotheek scoren om te lezen 🙂

 • Reply Het Programma / The Program (The Program Series) – Suzanne Young | The book and Me – Het Boek en Ik augustus 15, 2015 at 08:02

  […] wat meer aan het lezen geslagen. Ook dit boek moest er aan geloven. Ik had een review gelezen op adorablebooks en het verhaal klonk zo interessant dat ik deze wel moest lezen. Zelf kocht ik mijn ebook op bol […]

 • Reply Boekrecensie – Het Programma van Suzanne Young | beautifulday4makeup augustus 18, 2015 at 12:06

  […] wat meer aan het lezen geslagen. Ook dit boek moest er aan geloven. Ik had een review gelezen op adorablebooks en het verhaal klonk zo interessant dat ik deze wel moest lezen. Zelf kocht ik mijn ebook op bol […]

 • Leave a Reply