Boekrecensies,  Young adult

Half zwart (half life #1) – Sally Green

Half zwart Titel: Half zwart
Auteur: Sally Green
Verschenen: 7 maart 2014
Pagina’s: 320
Uitgever: Moon
Originele titel: Half bad

De vijftienjarige Nathan groeit op in het moderne Engeland, waar witte en zwarte heksen naast gewone mensen leven. De witte heksen zijn goed, de zwarte heksen slecht, zo leert hij van jongs af aan. Zelf stamt hij af van beide: zijn vader is de meest gevreesde zwarte heks en berucht om zijn duistere magie; zijn moeder, een witte heks, is dood. De witte heksen zijn bang voor Nathan en sluiten hem op tot zijn zestiende verjaardag. Dat is het moment waarop zijn vader hem drie inwijdingsgeschenken moet geven, anders zal Nathan sterven. Maar hoe kan Nathan zijn vader vinden als iedereen hem in de gaten houdt en hij niemand kan vertrouwen, zelfs zijn eigen familie en het meisje op wie hij verliefd is niet? Maar Nathan heeft weinig keus en zal moeten terugvechten om zijn leven te redden. De jacht is geopend…

Mening over Half zwart

Het verhaal gaat over Engeland. Er leven drie soorten mensen: de mensen zoals wij, normaal. De witte heksen, zij zijn goed en willen mensen helpen met hun gaven. En de zwarte heksen, zij zijn slecht en maken misbruik van hun veel te sterke gaven. En dan is er nog Nathan. Hij is half zwart, half wit. Zijn vader is de machtigste zwarte heks, zijn moeder een krachtige witte heks. Als Nathan zeventien jaar wordt moet hij drie inwijdingsgeschenken krijgen om een echte heks te worden. Maar de witte heksen zijn bang voor hem, bang dat hij een zwarte heks zal worden en ze sluiten hem op. Hoe zorgt Nathan er voor dat hij toch zijn geschenken kan krijgen? Wie kan hij vertrouwen? En hoe zorgt hij ervoor dat de mensen van wie hij houdt ongedeerd blijven?

In eerste instantie vond ik dit verhaal een beetje vaag klinken. Iets te sprookjesachtig als je het mij vraagt. Tot ik begon met lezen. Ik vind de schrijfstijl érg apart, maar heerlijk om te lezen. Sally Green maakt van een kinderlijk onderwerp, een volwassen onderwerp waardoor je niet het idee hebt dat je een zoetsappige fantasy aan het lezen bent, waar je het einde toch al van weet. Het boek geeft in het begin een beeld van de toekomst en springt dan weer terug naar vroeger. Daarna krijg je pas te lezen hoe Nathan daar gekomen is. Het heen en weer hoppen van verhalen tussen de toekomst en verleden is soms wat lastig te volgen, maar zeker niet storend. Het scheelt dat elk verhaal met een nieuw hoofdstuk begint waardoor je weet dat er weer iets anders gaat gebeuren.

Ook vind ik het heerlijk om weer eens een boek te lezen waar een jongen de hoofdrol in speelt!
Half zwart is een ontzettend sterk begin van een nieuwe trilogie. Niet voor niets zijn de filmrechten al verkocht aan Fox en zal de regisseur van onder andere Twilight en The Book Thief, deze film gaan verzorgen.

Het eerste deel is al in 45 landen vertaald, een groot succes en daarmee raad ik dit boek ook zeker aan om te lezen.

Rating: 4/5

bol-button

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *