Boekrecensies,  Young adult

Haar dag (just one day#1) – Gayle Forman

Haar dag Titel: Haar dag
Auteur: Gayle Forman
Verschenen: 15 april 2014
Pagina’s: 368
Uitgever: The house of books
Originele titel: Just one day

Het leven van Allyson is als haar koffer: strak gepland, precies gepakt en enorm geordend. Tot ze op de laatste dag van haar vakantie in Europa Willem ontmoet, een Nederlandse acteur. Willem is in alles haar tegenpool. En hij nodigt haar uit mee te gaan naar Parijs. Geheel tegen haar natuur in zegt ze ja.
Haar dag gaat over deze dag in Parijs, een sprankelende verliefdheid met een abrupt einde. Zijn jaar begint waar Haar dag ophoudt en vertelt Willems verhaal. Ook zijn leven is na deze dag voor altijd veranderd.

Mening over Haar dag

Allyson gaat na haar examen samen met haar beste vriendin Melanie mee met een trip door Europa. Ze zien de geweldigste dingen en toch is het het allemaal net niet voor Allyson. In Londen worden ze uitgenodigd om naar een toneelstuk te kijken, in het openbaar en gratis. En daar speelt híj mee. Na de tour komen ze hem weer tegen in trein. En hij vraagt spontaan of Allyson mee gaat naar Parijs, hiervoor moet ze wel Melanie achterlaten. En het is maar voor één dag. De tour van Allyson krijgt ineens een hele andere wending, maar ze weet nog niet dat deze ene dag haar hele leven zal gaan veranderen.

Wat een heerlijk liefdesverhaal. Het verhaal doet me ontzettend erg denken aan een vleugje van All you need is love en een ontzettend romantische komedie. Ik vind Allyson een onwijs leuk karakter hebben. Ze is niet een meisje zoals in elk boek, waar ze de held is en waar haar alles lukt. Nee, Allyson is eigenlijk een beetje saai. Maar doordat ze bepaalde keuzes gaat maken ontwaakt ze en gaat ze dingen doen waar ze normaal niet eens aan dacht. Allyson is een sterk personage en je komt ontzettend veel over haar te weten. Na het boek had ik het idee dat ik haar helemaal kende. Daarnaast leef je ook heel erg goed mee met haar. Gayle Forman weet het zo te schrijven dat je meegetrokken wordt in het boek. Je staat continue naast Allyson en je ziet alles gebeuren. Dit is zo’n boek dat je in beelden ziet. Het is niet alleen een verhaal, maar ook een film die constant meespeelt in je hoofd. Het zou me niks verbazen als hier binnenkort een film over uitkomt. Het heeft gewoon het perfecte verhaal daarvoor.

Normaal gesproken lees ik niet snel dit soort verhalen. Meisje wordt verliefd, gaat weg en je denkt dat je het einde dan al weet. Toch is dit bij dit verhaal niet zo. Het verhaal heeft aparte wendingen en is erg origineel. Het einde is totaal niet wat ik had verwacht waardoor het verhaal nóg beter was dan ik al dacht.
Het is zeker een aanrader. Niet alleen voor mensen die alleen young adult lezen. Ook voor de mensen die van chicklits en romans houden is dit boek het zeker waard om te lezen. En om nog even een plek te geven. Lees dit boek in de zon, terwijl je geniet van een drankje. Dan maak je het boek nog perfecter dan het al is.

Meer recensies lezen van de boeken van Gayle Forman? Klik dan hier.

Rating: 4/5

bol-button

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.