Boekrecensies,  Young adult

Girl Online – Zoe Sugg

Girl Online Titel: Girl Online
Auteur: Zoe Sugg
Verschenen: 23 januari 2015
Pagina’s: 312
Uitgever: Van Goor

Penny heeft een geheim: onder de alias Girl Online blogt ze over schooldrama’s, jongens, haar rare, chaotische familie en de paniekaanvallen die ze sinds kort heeft.

Wanneer alles alleen maar slechter lijkt te gaan, stuurt haar familie haar naar New York. Daar ontmoet ze de knappe en gitaar tokkelende Noah. Penny wordt verliefd en natuurlijk houdt ze elke ontwikkeling bij op haar blog. Maar Noah heeft ook een geheim, een geheim dat Penny’s dekmantel in gevaar brengt. En erger nog: ook haar belangrijkste vriendschap komt hierdoor op het spel te staan.

Mening over Girl Online

Zoe Sugg is een bekende Britse YouTuber, en daarbij ook nog eens een van mijn favoriete YouTubers. Ik kijk al haar videos. Toen ik hoorde dat Van Goor de Nederlandse vertaling van haar boek ‘Girl Online’ ging uitbrengen, heb ik een dansje gemaakt in huis, zo blij.

Die blijdschap is niet voor niets, want dit boek leest als een trein. Je komt er in het begin goed in. Ik vind dat het boek erg prettig is geschreven. Het leest makkelijk weg. Zulke boeken vind ik altijd fijn om te lezen; je hoeft geen moeite te doen om er doorheen te komen en toch geniet je van het verhaal.

Het verhaal van de bijna 16-jarige Penny Porter is een béétje afgeleid van het leven dat Zoe zelf leidt: Penny heeft namelijk, net als Zoe, last van paniekaanvallen. Wat doe je dan, als je die hebt? Het boek is zo goed beschreven dat je precies voelt wat Penny voelt op de momenten van de paniekaanvallen. Die paniekaanvallen gebeuren vaak op nare momenten. Dit zijn vaak van die momenten wanneer Penny iets raars overkomt of voor schut staat.

Wat ik ook erg leuk vind aan het boek, is dat er tussendoor blogposts van Penny, onder haar alias Girl Online, verschijnen. Je krijgt reacties van bezoekers te lezen. Het is net alsof je zelf op de blog van Penny zit mee te lezen.

Gelukkig maakt Penny niet allemaal nare dingen mee. Zo heeft ze geweldige ouders (met een fantastische baan!) en haar GBF/beste vriend is net haar zielsverwant. Soms kan hij wel een beetje bitchen, maar hij is heel begripvol en aardig. Daarnaast is de jongen die Penny in New York ontmoet echt zó perfect, dat je continu aan het zwijmelen bent. Tot hij ineens een heel ander persoon blijkt te zijn als Penny denkt…. Wat nu? Het boek zit niet alleen boordevol humor, serieuze zaken, en liefde, maar ook de nodige portie drama. Het complete pakket eigenlijk.

Het einde is min of meer een combinatie van een cliché einde en een verrassend einde. Ik had eigenlijk niet verwacht dat het verhaal op deze manier zou eindigen, maar ook weer wel. Dat neemt niet weg dat ik het een geweldig boek vond en dat ik blij ben dat ik hem mocht lezen!

Meer recensies lezen van de boeken van Zoe Sugg? Klik dan hier.

Rating:4,7/5

bol-button

11 Comments

 • Lies

  Ik ben zelf heel erg benieuwd naar dit boek! Het lijkt mij zo’n leuk boek om te lezen en ben ook wel benieuwd naar het paniekaanvallen onderwerp, omdat ik ze zelf ook dagelijks heb.

 • pernille schu

  Hallo 🙂
  Ik heb het boek ook gelezen en ik moet zeggen dat ik er erg heb genoten. Ik was, zoals als jij ook al vertrouwd met de schrijfster en heb het boek direct gekocht en beginnen lezen toen het uit kwam. Ik vond inderdaad ook dat het boek vlot las en dat er af en toe blogposts en SMS-berichten tussen kwamen.
  De schrijfster heeft een goede en vooral herkenbare schrijfstijl. Hiermee bedoel ik dat je echt merkt van welke generatie ze is en veel elementen herkent. Of Zoe het zelf heeft geschreven is niet helemaal duidelijk, maar het boek heeft me geleerd zo van die zaken wel kritisch te bekijken. Dat vind ik ook een heel groot pluspunt van het boek: het heeft mijn perspectief op ‘online’ heel wat veranderd. Ik geloofde al lang niet meer wat op roddelsites staat, maar nu heb ik echt geleerd dat alles nep kan zijn, zelfs al is het ‘officieel bevestigd’.

 • pernille schulte

  Hallo 🙂
  Ik heb het boek ook gelezen en ik moet zeggen dat ik er erg van heb genoten. Ik was, zoals als jij, ook al vertrouwd met de schrijfster en heb het boek direct gekocht en ben het direct beginnen lezen toen het uit kwam. Ik vond inderdaad ook dat het boek vlot las en ik vond het leuk dat er af en toe blogposts en sms-berichten tussen kwamen.
  De schrijfster heeft een goede en vooral herkenbare schrijfstijl. Hiermee bedoel ik dat je echt merkt van welke generatie ze is en veel elementen herkent. Of Zoe het zelf heeft geschreven is niet helemaal duidelijk, maar het boek heeft me geleerd om zo van die zaken kritischer te bekijken. Dat vind ik ook een heel groot pluspunt van het boek: het heeft mijn perspectief op ‘online’ heel wat veranderd. Ik geloofde al lang niet meer wat op roddelsites staat, maar nu heb ik echt geleerd dat alles nep kan zijn, zelfs al is het ‘officieel bevestigd’.

 • pernille schulte

  Je vertelt dat je je kan inleven in het hoofdpersonage, dat het lijkt alsof je door haar ogen kijkt. Dit is bij mij niet het geval, voor mij was Penny een soort vriend. Ik leefde mee met haar en nam (bijna) altijd hetzelfde standpunt in als haar.
  Hoewel romantische boeken niet altijd mijn favoriete boeken zijn, vond ik dit boek top. Het is een perfecte mengeling van verschillende elementen, zoals je al hebt aangehaald.
  Het einde was voor mij redelijk onverwacht, ik vind het ook een heel mooi einde. Het enige dat me wat dwars zit, maar wat ik ook had verwacht, is dat alles nog niet helemaal is uitgeklaard. Maar ik denk dat, wanneer alles uitgeklaard zou zijn, ik nog minder voldoening zou hebben, na het lezen.
  Al bij al vond ik het dus een fantastisch boek en ik heb genoten van jouw recensie.
  Ik kan niet wachten om het tweede boek ‘Girl online- On Tour’ te lezen en jullie recensie van dit boek te lezen.
  Met vriendelijke groet
  Pernille

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *