Boekrecensies,  Young adult

Een wereld zonder hemel – Veronica Rossi

Een wereld zonder hemelTitel: Een wereld zonder hemel
Auteur: Veronica Rossi
Verschenen: oktober 2014
Pagina’s: 320
Uitgever: Unieboek | Het Spectrum
Originele titel: Under the Never Sky

In haar futuristische debuutroman heeft Veronica Rossi de mensheid in twee kampen verdeeld. Of je woont in een koepel en leidt een zo goed als compleet virtueel leven, of je woont buiten de koepel en bent overgeleverd aan de wetten van de natuur.Aria weet dat haar overlevingskansen in de woestenij oftewel de Winkel des Doods minimaal zijn nu ze is verstoten van haar thuis; de hermetisch afgesloten stad Reverie. Als ze al niet in handen valt van rondzwervende kannibalen, dan raakt ze waarschijnlijk wel gewond tijdens een van de zeer agressieve elektrische stormen die over de vlakte jagen en waarvan alleen de vrijgekomen lucht al dodelijk kan zijn. Wanneer ze de vlaktebewoner Perry tegenkomt, lijkt hij haar enige hoop om in leven te blijven. Ze besluiten samen op te trekken en luiden op die manier een nieuw tijdperk in voor iedereen die leeft in de wereld zonder hemel.

Mening Yara over Een wereld zonder hemel

Een wereld zonder hemel is een boek waar ik al een hele poos naar uit heb gekeken, en een boek waar ik veel positieve verhalen over heb gehoord. Het verhaal draait om Aria en Perry/Peregrijn, twee mensen die elkaar totaal niet kennen. Om en om lees je over hen. In het begin vond ik het wat lastig inkomen in het verhaal, dat heeft me even wat tijd gekost, maar ik ben een doorzetter. Als ik eenmaal een boek graag wil lezen, dan komt ‘ie uit ook! Ik snapte niet precies waar het nou precies over ging, en toen ik er eenmaal in zat ging het verhaal echt als een speer. Iedere dag las ik even voor het slapengaan en al gauw had het verhaal me in mijn greep.

Niet alleen had ik wat moeite met inkomen, ook begreep ik in het begin niet veel van sommige dingen. Wat was nou weer een Aetherstorm? En wat waren de Domeinen? Hoe langer ik door las hoe meer ik begreep van het verhaal, en dat is wat ik erg origineel vond aan dit verhaal: Het is heel anders dan andere YA fantasierijke verhalen.

Niet alleen het verhaal heeft je in zijn greep, ook de twee hoofdpersonages wisten me goed te boeien. Zowel Aria als Perry vond ik twee interessante personages waar ik veel meer over wilde weten. Gelukkig krijg je de mogelijkheid om hen steeds beter te leren kennen, want aan het einde van het boek kon ik alleen maar denken ‘Wat zijn deze mensen geweldig!’ Als ik terugkijk op dit verhaal is dit een van de meest originele YA verhalen die ik in lange tijd heb gelezen. Ik ben benieuwd naar het tweede deel!

Mening Danique V.:
Een wereld zonder hemel vond ik de eerste paar hoofdstukken nogal vaag. Ik begreep niet goed hoe het nou in elkaar zat, vooral hoe het wereldje van Aria eruit zag. Ik probeerde mij alles zelf voor te stellen, maar dat lukte gewoonweg niet in het begin. Ik kon mij dan wel weer goed in Aria zelf verplaatsen. Ze heeft een bepaald karakter dat ik wel mag, waardoor het makkelijker is om vanuit haar te lezen. Aria is een sterk personage, maar ook weer niet te sterk. Ze is niet meteen een held en heeft ook haar angsten en gebreken. Daarnaast is ze leergierig en dat mag ik wel. Dan heb je nog de wereld van Perry. Iets makkelijker te begrijpen maar in het begin ook een ‘huh, wacht je hebt wát?!’. Daarnaast vind ik Perry geweldig. Ik zie hem helemaal voor me en ook zijn karakter heb ik al direct in mijn hart gesloten.

Beide werelden zijn heel verschillend en in het begin lastig om te begrijpen. Juist daarom denk ik dat dit verhaal zo sterk is. Doordat ik beide werelden echt niet kende wilde ik er meer over weten. Je gaat preciezer lezen en probeert zo elk detail goed te onthouden, zodat je een goed beeld kan schetsen voor jezelf. Ook kloppen de werelden gewoon. Ik zie ze nu voor me en kan me goed voorstellen dat (met een beetje fantasie) zoiets echt zou kunnen bestaan. Veronica Rossi is origineel en weet een verhaal zo neer te zetten dat je meteen meer wilt.
Natuurlijk zijn er ook wat minpunten aan het verhaal. De eerste 150 pagina’s vond ik wat zwakker, vooral als ik ze vergelijk met hoe het verhaal daarna loopt. Dit begin moest helaas wel. Rossi moet een hoop uitleggen over de werelden en natuurlijk een opstart maken zodat het ook een stuk logischer en realistischer klinkt. Een groot minpunt is het dus niet, maar één en al geweldigheid is dit boek dus niet.
Toen ik het boek uit had, had ik echter wel weer een kleine ‘AAH ik wil meer!!’ kreet. Een fantastisch begin van een serie en ik kan niet wachten tot ik in het volgende deel ga beginnen.

Rating: 4/5

bol-button

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.