Boekrecensies,  Young adult

Dreiging en Duisternis (De Grisha #2) – Leigh Bardugo

Dreiging en DuisternisTitel: Dreiging en duisternis
Auteur: Leigh Bardugo
Verschenen: 15 september 2014
Pagina’s: 432
Uitgever: Blossom Books
Originele titel: Siege and Storm

Opgejaagd door het Eerste en Tweede Leger en achtervolgd door nare herinneringen, probeert Alina samen met Mal een nieuw leven op te bouwen in een onbekend land. Ze moet haar identiteit als Lichtheerseres verborgen houden om niet gevonden te worden door haar tegenstander, de Duisterling.
Alina kan haar verleden en toekomst helaas niet lang blijven ontvluchten. Met behulp van een beruchte vrijbuiter, weet Alina veilig terug te keren naar Ravka. Ze is vastberaden om te vechten tegen de duistere krachten die zich in het land verzamelen. Maar terwijl haar magische krachten groeien, glijdt Alina verder en verder af in het gevaarlijke spel van de Duisterling –en verder weg van Mal.
Alina moet kiezen tussen haar land, haar macht en de liefde waarvan ze altijd dacht dat hij haar op het juiste pad zou houden

Mening over Dreiging en Duisternis

Oh wat is het moeilijk om hier veel over te vertellen zonder spoilers weg te geven…
Het verhaal gaat gewoon verder waar deel 1 gestopt is. De eerste paar bladzijdes was het eerste wat ik dacht; nee.. krijgen we toch niet eerst een aantal hoofdstukken dit?! En juist op dat moment, bam! Daar kwam me er toch een vaart in het verhaal. Ik kon gewoon niet meer stoppen met lezen tot ik de laatste bladzijde had omgeslagen.

Een groot, groot voordeel van dit boek is: Sturmhond. Hij is écht een van mijn favoriete personages in het boek geworden. Mal vond ik altijd al erg leuk, maar Sturmhond is werkelijk waar nóg leuker! En mocht je nu erg benieuwd zijn wie hij nou eigenlijk is.. Tsja, lees het boek maar zou ik zeggen! 😉
Ook moet ik zeker wel een complimentje geven aan de cover van het boek. Het is prachtig! Kleine stukjes glinsteren en telkens houd ik de cover op een andere manier, zodat hij wel/niet glinstert. Oh, en de binnenkant! Wauw, ook deze is werkelijk prachtig. Zelfs de hoofdstukken zien er bijzonder uit. Bij elk nieuw hoofdstuk moest ik toch even de illustratie bekijken en daarna pas verder gaan lezen (ook al was het dus zó spannend!!)

Natuurlijk is het verhaal van Dreiging en Duisternis af en toe wat voorspelbaar, maar dan is het dan weer een Young Adult voor, denk ik dan maar. Het bederft het plezier van het lezen in ieder geval niet, maar stuurt je nog sneller door het verhaal heen.

De schrijfstijl van Leigh is gewoon heerlijk om doorheen te lezen. Niet te moeilijk, maar zeker ook niet te simpel. Door deze serie beland je in een totaal nieuwe wereld, waar je nog nooit van had gehoord. Stukje bij stukje leer je deze wereld steeds beter kennen. Zelfs de woorden, waar je in het begin niks van begrijpt, geven een leuk aspect aan het hele verhaal. Daarnaast diept Leigh haar karakters steeds beter uit. In het eerste deel had ik wel het gevoel dat ik Alina kende, maar toch nog niet helemaal. In dit deel begin ik haar op sommige momenten steeds meer te begrijpen en zelfs begrip te hebben voor haar keuzes. En op het moment dat je echt mee gaat leven met personages in een boek, vind ik dat je het als schrijfster goed voor elkaar hebt gekregen. Daarbij denk ik zelfs dat deze serie leuk gevonden kan worden door mensen die helemaal niet van Young Adult houden. Waarschijnlijk komt dit doordat Grisha eigenlijk op niks lijkt. Je kan het niet vergelijken met een andere serie, waardoor het iets totaal nieuws voor je is.

Ik kan niet wachten op het laatste deel in deze serie, om te weten hoe alles af gaat lopen. Goede verhalen over het derde deel heb ik in ieder geval al gehoord en die waren zeker niet mis!

Klik hier voor alle recensies van de boeken van Leigh Bardugo.

Rating: 4/5

bol-button

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *