Boekrecensies,  Young adult

De test (de test #1) – Joelle Charbonneau

De test Titel: De test
Auteur: Joelle Charbonneau
Verschenen: 2 oktober 2013
Pagina’s: 384
Uitgever: Karakter uitgevers
Originele titel: The testing

Malencia Vale wil niets liever dan uitverkoren worden voor De test. Ieder jaar worden uit de eindexamenkandidaten de beste studenten gekozen die hun kolonie Vijf Meren mogen vertegenwoordigen tijdens De test in de hoofdstad Tosu City. Van de bijna tweehonderd kandidaten mogen alleen zij die slagen doorstromen naar de universiteit om klaargestoomd te worden tot de toekomstige leiders van het Verenigde Gemenebest.
Tot haar grote vreugde is Cia een van de uitverkorenen, maar haar blijdschap verandert snel in bezorgdheid als haar vader haar de avond voor haar vertrek vertelt over zijn ervaringen gedurende De test. Hij herinnert zich slechts flarden, maar heeft wel zijn leven lang nachtmerries over de gebeurtenissen van vijfentwintig jaar eerder.
Gewaarschuwd door haar vader vertrekt Cia naar de hoofdstad waar De test zal plaatsvinden. Al snel komt ze tot de ontdekking dat haar vaders waarschuwingen terecht waren en dat ze op zichzelf aangewezen is, als haar kamergenoot haar probeert te vermoorden en de inhoud van de diverse testen niet alleen geestelijk, maar ook fysiek het uiterste van haar vragen.(

Mening over De test

Cia wil uitverkoren worden voor De test, ze denkt dat dit haar vader trots en gelukkig zal maken omdat haar broers niet uitverkoren waren. Haar hoop zit in een klein hoekje, want Vijf meren is al jaren niet uitgekozen om deel te nemen aan De test. Tot haar vreugde wordt ze samen met een paar andere kandidaten uitgekozen voor De test. Als ze De test voltooid, mag ze naar de universiteit om uiteindelijk de wereld te kunnen verbeteren. Hiervoor moet ze wel haar familie achterlaten, en weigeren is geen optie. De test brengt uiteindelijk veel meer met zich mee dan pure kennis en Cia haar kwaliteiten en vertrouwen wordt sterk op de proef gesteld.

De test is zo’n goed boek”

“Net zo goed als de Hongerspelen, Beter dan de Hongerspelen, Opvolger van de Hongerspelen”. Allemaal quotes die ik voorbij zag komen toen ik dit boek bekeek op het internet. Oei, moest ik dit nu wel gaan lezen? Vaak zijn vergelijkende boeken lang niet zo goed. Na een (lange) tijd twijfelen nam ik toch de beslissing om dit boek te gaan lezen. Ik heb er zeker geen spijt van. Wel zal ik eerlijk zeggen dat ik in het begin constant in mijn achterhoofd had; wow, dit lijkt veel op De Hongerspelen zeg! Gelukkig verdween dit na een aantal hoofdstukken en zat ik compleet in het verhaal. Cia is een meisje dat vooral de goedheid in de mens wil zien. Iets wat ik goed kan waarderen in een hoofdpersoon. Ze is geen grote held, waardoor het boek meer tegen de werkelijkheid aan ligt. Cia zit vol met angsten en vooral veel onzekerheid.
Joelle schrijft ont-zet-tend goed. Haar schrijfstijl is simpel, vermakelijk en vooral erg fijn. Je komt snel en goed door het boek heen zonder een zin te hoeven terug te lezen, omdat je niet meer weet waar het over ging.

Dit is zo’n boek waar je een diepe zucht bij blaast als je het boek uit hebt. Puur, omdat het zo’n goed boek was.
Ik ben enorm enthousiast en denk serieus dat dit een opvolger is van de bekende serie De Hongerspelen. Zeker een aanrader voor jong en oud. Ik sta al te springen om deel twee te gaan lezen!

Klik hier voor alle recensies van de boeken van Joelle Charbonneau.

Rating: 4.5/5

bol-button

6 Comments

 • Sanne

  Die beter dan en opvolger quotes vind ik altijd erg vervelend. Ik heb nu al zoveel mensen enthousiast gehoord over dit boek, dat ik me misschien er wel aan moet wagen, maar aan de andere kant.. ik weet niet.. Teveel van hetzelfde als hij zo op de hongerspelen lijkt?

 • Lieke

  Dit boek lijkt me echt zo vet! Ik heb laatst een recensie exemplaar gewonnen van De Studie, maar ik heb De Test dus nog niet gelezen, haha. Snel maar aan beginnen dan! Zelf ben ik ook wel een beetje bang dat het té veel op The Hunger Games lijkt, maar ook vind ik het wel gaaf dat het een soortgelijk verhaal is 🙂

 • DQ

  Ik heb deze al zó vaak in mijn handen gehad in de boekenwinkel op het station. Lijkt me een leuk boek, maar ben bang dat het net als vele andere soortgelijke series niet aan mijn verwachtingen zal voldoen. Maar jij klinkt wel heel positief 😉 Miss toch maar eens proberen dan? X

 • Lisette

  Echt een lekker boek. Ik reed bijna mijn station voorbij omdat ik er helemaal in opging. De love interest vind ik alleen niet zo interesting, maar wie weet slaat dat helemaal om in deel 2 (die al heel braaf in de boekenkast staat te wachten) :-)))

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.