Boekrecensies,  Young adult

De Opdracht (Endgame #1) – James Frey

EndgameTitel: Endgame
Auteur: James Frey
Verschenen: 7 oktober 2014
Pagina’s: 430
Uitgever: Van Goor
Originele titel: Endgame #1 – The Calling

aarde. nu. vandaag. morgen.
endgame is echt.
endgame is begonnen.
de toekomst ligt open.
het komt zoals het komt.

12 Spelers. Jong van lichaam, maar oud van oorsprong.
De hele mensheid stamt af van hun bloedlijnen.
Ze zijn geschapen en verkozen duizenden jaren geleden.
Sindsdien bereiden ze zich voor, dag in dag uit.
Ze zijn niet bovennatuurlijk.
Niemand kan vliegen, lood in goud veranderen, of zichzelf genezen.
Als de dood komt, dan komt-ie. Voor hen, voor ons allemaal.
Ze zijn de erfgenamen van de aarde, en zij zullen het Grote Raadsel van de Redding moeten oplossen.
Een van hen moet dat doen, of we zijn allemaal verloren.

lees het boek.
ontdek de aanwijzingen. los het raadsel op.
slechts één kan winnen.
endgame is echt.
endgame is begonnen.

Mening over De Opdracht (Endgame #1):

Om te beginnen: Dit boek is een puzzel. Je kunt $500.000 winnen wanneer je deze oplost. Hoe tof is dat? Lezen én een puzzel oplossen! Voor meer informatie zie endgamerules.com

Wat mij als eerste opviel aan dit boek was de kaft. Ik vond het een prachtige en ongewone kaft: geel. Die kleur zie je niet veel, vaak hebben boeken toch andere kleuren. Zeker soortgelijke verhalen. Het teken op het boek trok mijn aandacht en ik bleef er meerdere keren met mijn vingers langsgaan om het te voelen.

In het begin maak je kennis met een aantal hoofdpersonages, ook wel ‘Spelers’ genoemd. Zij leggen kort hun verhaal uit. Hoe oud ze zijn, hoe lang ze trainen, wat ze van Endgame vinden. Je krijgt een korte introductie over Endgame en wat het precies inhoudt. Handig, want je wordt niet direct in Endgame gegooid zonder te weten wat het nu precies is. Op een dag wordt er, na eeuwen, millennia, een sein afgegeven. Het is tijd voor Endgame. Alle mensen die geselecteerd zijn als Speler weten dat het nu eindelijk zo ver is. Zij moeten naar een bepaalde plek komen om voor een bepaalde tijd om mee te doen aan Endgame.

Vanaf de eerste hoofdstukken had ik al een lievelingspersonage én iemand aan wie ik (steeds meer) een hekel had. Voor mij is dat altijd heel positief: het verhaal is voor mijn gevoel dan écht goed. James Frey heeft veel moeite gedaan om de personages te definiëren. Er waren een paar personages waar ik zo min mogelijk over wilde weten en een paar personages waar ik juist meer over te weten wilde komen.

Een belangrijk aspect, wanneer je dit boek gaat lezen, is dat je scherp moet zijn en je moet je hoofd er goed bij houden, omdat er om de zoveel bladzijdes wordt verteld vanuit het perspectief van een ander personage.  Logisch, want er zijn twaalf Spelers die meedoen aan Endgame. Je leert iedereen zo goed kennen en aan het einde van het verhaal weet ik zeker dat je je eigen favoriete personage hebt gekozen. Soms was ik hierdoor een beetje de kluts kwijt, omdat het zo snel ging. Ook bevonden de spelers zich vaak allemaal op verschillende plekken, en dan moest je ineens over switchen naar een andere plek. Ik vergat heel vaak waar de spelers zich nou bevonden, of wat voor belangrijke details er hadden plaatsgevonden.

Het boek staat vol met allerlei coördinaten en codes. Ik heb nog geen kijkje genomen naar de codes. Af en toe kwamen er coördinaten langs, die heb ik opgezocht, maar toen ik eenmaal in het verhaal zat en de Spelers écht aan het spelen waren, was ik alleen maar bezig met het verhaal, omdat het zo spannend was.

Toen het boek uit was, baalde ik als een stekker want ik wilde heel graag doorlezen. Je merkt namelijk direct dat er nog een vervolg gaat komen op het boek. Ik vond het een fantastisch boek, hij was goed geschreven en spannend opgebouwd. Een aanrader, zeker een boek dat leuk genoeg is om te vragen voor Sinterklaas of kerstmis!

Meer recensies lezen van de boeken van James Frey? Klik dan hier.

Rating: 4,5/5

bol-button

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *