Boekrecensies,  Young adult

De Labyrintrenner (The Maze Runner #1) – James Dashner

LabyrintrennerTitel: De Labyrintrenner (The Maze Runner #1)
Auteur: James Dashner
Verschenen: 23 augustus 2014
Pagina’s: 379
Uitgever:  uitgeverij Querido
Originele titel: The Maze Runner

De labyrintrenner speelt zich af in een post-apocalyptische wereld. Nadat zijn geheugen is gewist, komt Thomas terecht bij een groep jonge mannen. Als hij ontdekt dat ze gevangen zitten in een doolhof, sluit Thomas zich aan bij de Renners. Niet alleen om uit het labyrint te ontsnappen, maar ook om het ijzingwekkende geheim dat schuil gaat achter hun lot te ontrafelen.

Mening
Ik moet eerlijk bekennen: Zonder de film had ik waarschijnlijk nooit van het bestaan van The Maze Runner gehoord. En juist omdat ik de trailer had gezien móest en zou ik dit boek lezen. Ik lees namelijk liever eerst het boek en vervolgens kijk ik liever de film.

The Maze Runner is geschreven door iemand met een ontzettend rijke fantasie. Dashner heeft alles zo geniaal bedacht: Kinderen die gedropt worden in een labyrint zonder ook maar enige vorm van een geheugen of herinneringen aan hun jeugd. Hoe bedenk je zoiets? Geweldig! Vervolgens proberen ze uit het labyrint te komen… Maar dat labyrint beweegt. Mission impossible, want elke dag is dus anders.

Dashner heeft goed beschreven hoe de hiërarchie in elkaar zit. Iedereen heeft zo zijn rol in de Laar, zoals het centrum van het labyrint heet. In de Laar leven de jongeren. Iedereen heeft zo zijn taak. Slager, kok, renner, en nog veel meer taken zijn er. Keepers, de leidinggevenden van de mensen, zijn ook erg belangrijk. Zij houden de orde in de tent. Renner, dat is dé taak die Thomas op zijn lijf geschreven staat. Sinds hij in de Laar woont heeft hij het idee dat hij Renner wil worden. Hij kan dit maar niet uit zijn hoofd krijgen.

Dit boek bevat veel gekke dingen. Allereerst hebben de kinderen hun eigen taal ontwikkeld. Woorden als nobie (te vergelijken met ‘newbie’), geerpok, klunk en shuck. Hoe heeft deze man dit bedacht, vraag ik me continu af. En nog maar niet te spreken over de Grievers, de vreselijke, misselijkmakende wezens die in het labyrint leven. Walgelijk, ik zou er niet over na moeten denken om oog in oog met die dingen te moeten staan.

Ik ben erg te spreken over De Labyrintrenner!

Het einde begint min of meer wanneer er een meisje in de Laar komt. Dit is de eerste keer in twee jaar tijd dat er een meisje in de Laar komt. Normaal komt er één keer per maand een nieuwe iemand, ditmaal was het twee keer in één week. Thomas en het meisje. Dit moest een teken zijn. Vooral wanneer de leveringen vanuit de Box stoppen, en de zon niet meer opkomt. Het einde vond ik zeer spannend. Ik bleef maar doorlezen, en doorlezen. Ik had een heel ander soort einde verwacht dan het daadwerkelijk was. Dat maakt het extra leuk.

Kortom: Ik ben zéér te spreken over De Labyrintrenner. Het heeft mij ruim 380 bladzijdes in zijn greep gehouden en ik kan niet wachten tot ik de film mag zien én het tweede deel mag lezen. Young adult boeken met gekke werelden/futuristische werelden zijn op het moment erg in. Het is lastig om ze individueel te beoordelen, vooral als je boeken als The Hunger Games als eerste hebt gelezen. Mijn tip is om toch een soort knop uit te zetten en de boeken te zien als een individu. Als je dit boek gaat lezen dan zal je daar namelijk geen spijt van krijgen: Dit is een geweldig, origineel verhaal. Ik ben door het dolle!

Het tweede deel van The Maze Runner, de Schroeiproeven, verschijnt al op 1 november. I can’t wait!

Pssst… Vanmiddag komt er een héle leuke actie online, houd onze site in de gaten!

Rating: 5/5

bol-button

18 Comments

  • Yara

   Ik baal er echt gigantisch van dat het tweede deel van het boek voorlopig nog niet in het Nederlands uitkomt. In het boek staat dat het 2015 wordt dat ‘ie uitkomt… Laten we hopen dat het eerder is 🙁 Wil. Doorlezen. Vriend van me heeft ze in het Engels gelezen, die vond ze goed!

 • Jessica Dillema

  Grappig al die Nederlandse termen zoals De Laar :p. Ik heb hem in het Engels gelezen en heb boek twee en drie al klaarliggen (in het Engels). Moet wel zeggen dat het begin van boek twee heel anders aanvoelt dan het overgrote deel van boek één. Ben benieuwd hoe het verder gaat. Kan in elk geval niet wachten tot ik de film kan zien!

 • Lies

  Zowel het boek als de film ben ik heel erg benieuwd naar. Ik had er zelf eigenlijk ook nog nooit van gehoord totdat ik een paar weken geleden in de boekhandel rond aan het kijken was en mijn moeder met dit boek aan kwam zetten met de vraag of dat niet wat voor mij was. Ik had alleen op dat moment al iets teveel boeken gekocht en hij is daarom op mijn wishlist beland haha.

 • Maaike

  Wat een leuk verslag Yaar! Ik had het boek ook nooit gekend als de film er nu niet was geweest. Wel jammer dat nu de film er is, dan kan ik niet eerst het boek uitlezen en dan naar de film gaan, hmmm twijfelgevalletje wat ik zal doen ^^

 • Astrid Mertens

  Ben net in het boek begonnen en klinkt veelbelovend. Heb de trilogies van de Hongerspelen en De Test ook al verslonden en ben fan geworden van het genre. Vroeger las ik vooral thrillers en waargebeurde verhalen. Leuke blog die ik ga volgen….

 • iray

  Hee, ik heb het eerste boek nu in het engels iitgelezen en ben nu aan boek 2 ( the scorch trials ) begonnen. Ik lees ze op mijn telefoon op de app : whatpadd, waar je ze gratis op kunt lezen! Wel alleen in het engels.Tot nu toe vind ik de boeken super mooi en spannend en handig om te lezen via mijn telefoon zodat ik niet perse een lampkmje aan hoef te hebben tijdens het lezen haja ! Veel plezier !!

 • Fleur

  Ik heb net het derde deel uit,
  Het was super cool. Het was vooral heel cool omdat het in de toekomst afspeelt (en net als de hongerspelen) nog best wel eens echt kan gebeuren. Het is een beetje gek als je er voor het eerst aan denk maar stel je voor: Zon zorgt voor klimaat veranderingen (wat nu al gebuurt) en er breekt een virus uit. Mensen worden gek en wetenschappers maken testen met immunen om een medicijn te ontwikkelen. Misschien?

  Fleur x

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *