Boekrecensies,  Young adult

De anderen (The Declaration #1) – Gemma Malley

De anderen Titel: De anderen
Auteur: Gemma Malley
Verschenen: mei 2008
Pagina’s: 287
Uitgever: Pimento

Het is 2140. Anna woont in een tehuis voor Overtolligen. Sinds de uitvinding van een levensverlengend medicijn is er geen plaats meer voor nieuwe burgers. Anna moet nu boeten voor het egoïstische gedrag van haar ouders, omdat ze toch een kind kregen.
Op een dag komt er een nieuwe mysterieuze jongen in het tehuis. Hij vertelt Anna schokkende dingen over haar ouders en het ondergrondse verzet tegen het medicijn. Anna wil helemaal niets van hem weten, en al helemaal niet van zijn plannen om samen te vluchten. Maar uiteindelijk gaat ze twijfelen aan alles waarin ze al die jaren heeft leren geloven..

Mening over De anderen

Overtollige Anna weet “haar plek”. Ze weet dat ze iemand niet zomaar mag aankijken, zo stil mogelijk moet bewegen en nooit opgemerkt mag worden. Ze moet altijd klaar staan als iemand haar nodig heeft, het liefste nog eerder. En dat allemaal omdat Anna nooit geboren had mogen worden. Ze is namelijk een overtollige en is daarom in een overtollige huis gestopt. De kinderen die daar leven zijn allemaal kinderen die zijn geboren zonder dat het mocht. Het is namelijk 2140 en er is een medicijn uitgevonden waardoor je nooit meer dood gaat. Dit was wel op voorwaarde dat niemand meer kinderen zou krijgen, anders zou de wereld te vol komen te zitten. Anna weet niet beter dan dat haar ouders egoïstische mensen waren omdat zij haar op de wereld hebben gezet. Hierdoor moet zij nu in een overtollige huis zitten, maar ze gaat het beste Waardevolle Bezit ooit worden, zegt ze zelf.

Oh, wat een heerlijk verhaal was dit zeg! In het begin vond ik het boek wat kinderlijk ogen en kon ik me daar zelfs een beetje aan storen. Na een paar hoofdstukken merkte ik hier echter niks meer van en las ik het boek als een speer uit. Het verhaal loopt in één vloeiende lijn en de spanning zit er constant in. Ik vond het heerlijk om in een nieuwe wereld te komen waar ik zelf de regeltjes leerde van het overtolligen huis. Ik ben dol op Anna, ze is een typisch meisje dat ook echt had kunnen leven. Heerlijk om een keer geen heldin in het verhaal te hebben als hoofdrolspeelster. Anna vind alles eng en wil graag geaccepteerd worden en vooral aardig gevonden worden. Peter vond ik een iets minder persoontje, je leert hem ook niet goed kennen in het boek, wat ik erg jammer vind. Hij komt nogal onlogisch over voor zo’n jong persoon. Als ze zouden zeggen dat hij 20 was geweest, had ik het ook geloofd.
Wie weet wordt zijn personage meer uitgediept in het tweede deel, ik ben benieuwd!

De anderen is een echte Young adult en een origineel verhaal. Ik ben dol op Anna geworden en ben erg benieuwd hoe het met haar verder zal gaan.

Rating: 4/5

bol-button

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.