Boekrecensies,  Young adult

Codenaam Coco – Carmen Reid

Codenaam CocoTitel: Codenaam Coco
Auteur: Carmen Reid
Verschenen: 4 september 2014
Pagina’s: 336
Uitgever: Blossom Books
Originele titel: Cross my heart

Brussel, 1940. Nicole is vijftien als de nazi’s het land binnenvallen. Vastbesloten om terug te vechten, sluit ze zich aan bij het Belgische Verzet. Onder haar nieuwe naam Coco begint voor Nicole een nieuw, gevaarlijk leven als spion. Ze leert dat je op je vijftiende niet te jong bent om een pistool bij je te dragen, een bom te plaatsen en het risico te lopen op gevangenschap, marteling en een gebroken hart. De vraag is niet of ze gepakt wordt, maar wanneer.

Mening over Codenaam Coco

Spanning, een lach en een traan. Ik denk dat dat de drie woorden zijn waarmee je Codenaam Coco het beste kan omschrijven. Nicole is 15 jaar oud als de Nazi’s België binnen vallen. Als haar vader ook nog eens uit huis wordt weggehaald wil Nicole niets anders dan terugvechten. Ze zal en moet laten zien dat zij dit niet accepteert.

Samen met haar vriend Anton besluit ze bij het verzet te gaan. Onder de codenamen Coco en De dichter sluiten ze zich aan en het gevaarlijke leven voor hen begint.
Het begin van het verhaal vond ik nogal apart en vaag, binnen no time waren de Nazi’s het land binnen gevallen en gaven ze zich direct over? Ik weet niet veel af van de Belgische geschiedenis, dus misschien ging het ook wel echt op deze manier. Maar ik weet zelf dat wij in Nederland zeker eerst terug vochten op 10 mei 1040 om ons pas een aantal dagen later over te geven.
Nadat ze zich hebben over gegeven en Nicole haar vader weg is, gaat het verhaal echter razendsnel. De momenten dat ik stopte met lezen was eigenlijk omdat het echt móest. Carmen Reid schrijft zo ongelooflijk snel en makkelijk door, dat je compleet in het verhaal zit.

Daarnaast vertelt ze de situatie van het verzet en hoe het er in de oorlog aan toe ging heel goed.
In het begin was ik een beetje bang voor dit verhaal. Momenteel doe ik een half jaar een opleiding over de tweede wereldoorlog, dus begin ik alle details ervan te weten. En dit boek is en blijft een fictie, waardoor ik bang was dat ik me zou storen aan de onlogische feitjes in het verhaal. Máár, dit was dus níet het geval! Een beetje verbaasd heb ik dus zitten lezen. Wat ontzettend knap dat Carmen Reid de werkelijkheid zó goed kan vertalen naar een fictie verhaal. Natuurlijk zitten er kleine stukjes bij, zoals dat Nicole eigenlijk wel erg jong was om bij het verzet te gaan. Maar goed, het was dan ook weer niet geheel ongebruikelijk. Maar verder kon ik me in vrijwel alle punten erg goed vinden.
Ontzettend knap geschreven dus, en je leert er ook nog eens ontzettend veel van. Geschiedenisboeken kunnen saai zijn, maar een boek zoals dit moet je zeker gelezen hebben als je ook maar een beetje zou willen weten wat er in de tweede wereldoorlog heeft afgespeeld.

Een echte aanrader voor jong én oud. Het boek leest makkelijk door, er staan geen moeilijk woorden in en je vliegt eigenlijk door het verhaal heen. Daarnaast vind ik eigenlijk dat je dit jaar toch wel echt minimaal één boek over de tweede wereldoorlog moet hebben gelezen (Het is immers 75 jaar geleden dat we zijn bevrijd). Een extra goede reden dus, om Codenaam Coco te lezen.

Meer recensies lezen van de boeken van Carmen Reid? Klik dan hier.

Rating: 4/5

bol-button

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *