Algemeen

YAY! Mensen die lezen, leven langer!

lezen-leven-langer

Leesfanaten opgelet! Het is algemeen bekend dat lezen je slimmer maakt en dat het de kans op stress vermindert. Maar nu is er nog een reden om meer te gaan lezen! Uit een nieuw onderzoek van Real Simple rapports blijkt dat lezers langer leven. 

De onderzoekers wilden zien hoe het lezen van boeken invloed hebben op de levensduur. De wetenschappers onderzochten 3600 mensen van 50 jaar en ouder en aan hen werden vragen gesteld over hun levensgewoonten. De personen werden in drie categorieën verdeeld: mensen die 3,5 uur per week lezen, mensen die nooit lezen en mensen die meer dan 3,5 uur per week lezen. Nadat de cijfers op een rij gelegd werden, bleek dat mensen die meer dan 3,5 uur per week lezen 23 procent minder kans hebben om te overlijden binnen 12 jaar in vergelijking tot mensen die niet lezen. Goed nieuws voor boekenwurmen dus! Mensen die minder dan 3,5 uur lezen hebben 17 procent minder kans om te overlijden de komende 12 jaar. De verbanden worden gelegd met het feit dat mensen die lezen de neiging hebben om gezonder te zijn, maar ook rijker en beter opgeleid te zijn en dit kan leiden tot een langere levensduur.

En als je geen boekenwurm bent?

Lees je helemaal niet veel? Niet getreurd. De studie keek ook naar het lezen van tijdschriften en kranten. De kans dat deze mensen de komende 12 jaar overlijden, wordt verlaagd met 11 procent in vergelijking met niet lezers. Let op: je moet dan wel meer dan 7 uur kranten en tijdschriften per week lezen. “We believe this is because books offer stronger cognitive engagement because they’re longer and there are more characters, more plots to follow, and more connections to make”, zegt Avni Bavishi, leider van het onderzoek.

23 maanden langer

Gemiddeld leven lezers 23 maanden langer dan niet-lezers. Mocht je nu niet van lezen houden (wat wij ons niet kunnen voorstellen, aangezien je deze boekenblog bezoekt), is het misschien toch de moeite waard om toch weer eens een boek uit de boekenkast te pakken. Echter is niet iedereen het eens met het onderzoek. Ik moet zeggen, het is natuurlijk ook best raar om zo’n uitspraak te doen. Maar hey, wie niet waagt, wie niet wint! Een psychiater zegt dat het erg voorbarig is om te concluderen dat veel lezen je leven verlengt. Hij zegt dat er wel veel voordelen zijn gebonden aan lezen. Zo bouw je sneller empathie op en het ontwikkelt je geest.

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.