wolkenstad
Boeken

Wolkenstad – Anthony Doerr

Na het lezen van Als je het licht niet kunt zien en Bevroren dromen van Anthony Doerr wist ik zeker: zijn nieuwste boek Wolkenstad wil ik dolgraag lezen. Lees hier de recensie van Wolkenstad van Anthony Doerr.

Waar gaat Wolkenstad over?

Wolkenstad is een betoverende roman over de kracht van boeken, een lofzang op het menselijk vermogen om generatie op generatie verhalen over te dragen.
Vijf buitenbeentjes proberen de wereld rondom hen te begrijpen. In Constantinopel in 1453, in een bibliotheek in het huidige Idaho en op een interstellair schip in de verre toekomst jagen ze ieder hun dromen na terwijl ze vechten om te overleven. Anna, Omeir, Seymour, Zeno en Konstance worden verbonden door één gehavend exemplaar van een tweeduizend jaar oude Griekse tekst – het eeuwenoude verhaal van Aethon, die ernaar verlangt om in een vogel te veranderen en naar een utopisch paradijs te vliegen.

Wolkenstad bestaat uit vijf verschillende verhalen én verschillende genres. Een verhaal speelt zich af in de toekomst, in een ruimteschip dat reist naar een nieuwe planeet, omdat de aarde onleefbaar is geworden. Het andere verhaal speelt zich af in 2020, om vervolgens door te gaan naar een historisch verhaal in Constantinopel in de vijftiende eeuw, waar oorlog is. Door de verhalen heen lees je over een eeuwenoud, deels verloren gegaan, manuscript ‘Wolkenkoekoekstad’ van Antonius Diogenes. Verwarrend? Nogal. Zeker in het begin heb je geen idee wanneer zich alles afspeelt.

Het duurt wel even voordat je in de gaten hebt wie wie is en hoe alles in elkaar steekt. En met ‘even’ bedoel ik ruim 200 pagina’s. En dan zit je nog niet eens op eenderde. Omdat de verhalen uit elkaar getrokken zijn, wordt het boek erg langdradig en dat haalt alle spanning eruit. Hartstikke zonde als je het mij vraagt. Of het boek ingenieus is? Absoluut. Maar het werd op een gegeven moment zo langdradig, dat je leesplezier ook ver te zoeken is.

‘Wolkenstad is te veel van het goede’

Of het knap geschreven is? Ook dat is zeker het geval. Ik heb genoten van sommige mooie zinsconstructies en mooie woorden. Wolkenstad heeft alle ingrediënten voor een goed boek. Verhaallijnen in verschillende tijden die door elkaar lopen en aan het eind bij elkaar komen, interessante personages, liefde, oorlog, vriendschap en zelfs een dystopisch verhaal. Je zou zeggen dat er niks mis kan gaan als deze kunstenaar van woorden ermee aan de slag gaat. Maar toch stelt dit boek teleur. Ik had er veel van verwacht, maar het is een worsteling om door het verhaal heen te komen. Ik was blij dat het boek uit was.

Meer recensies lezen van de boeken van Anthony Doerr? Klik dan hier.

Wolkenstad

Titel: Wolkenstad
Auteur: Anthony Doerr
Verschenen: 28 september 2021
Pagina’s: 640
Uitgever: The House of Books
bol-button

Rating: 3/5

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *