Boeken,  Boekrecensies,  Thriller

Winternacht – Suzanne Vermeer

Er is weer een nieuwe van Suzanne Vermeer! Deze boeken zijn altijd heerlijk om tussendoor te lezen. Geen thrillers van de bovenste plank, maar het ideale boek dat je snel uitleest en dat ook nog eens lekker weg leest.

Psychologe Karin ter Duin krijgt op haar vijfendertigste te horen dat ze is geadopteerd. Haar biologische vader ligt op sterven en wil haar nog eenmaal zien, en dus vertrekt Karin samen met haar dove zoontje Sam naar de Canadese stad Ottawa. Op de dag van aankomst heeft echter niemand tijd voor haar. Iedereen is in rep en roer omdat een meisje uit The Glebe, de wijk waar haar familie woont, wordt vermist. De vijfjarige Liv Tremblay was met haar ouders en broertje aan het wandelen in een nabijgelegen natuurpark toen ze in een moment van onoplettendheid verdween. Voordat ze het goed en wel in de gaten heeft, raakt Karin betrokken bij de zaak. En in de weken die volgen, verdwijnen er nog meer kinderen…

Wanneer Karin te horen krijgt dat ze geadopteerd is en haar biologische vader op sterven ligt, vertrekt ze halsoverkop naar Canada met haar dove zoontje. Ze ontmoet haar broer, maar van haar vader kan ze helaas niet meer lang genieten. Ze heeft geen tijd meer gekregen om hem haar brandende vragen te stellen. Op de dag dat Karin aankomt, is de hele stad in rep en roer, want er is een vijfjarig meisje vermist. Liv was aan het wandelen met haar ouders en broertje, en in een moment van onoplettendheid is ze verdwenen. Voordat Karin het in de gaten heeft, raakt ze betrokken bij de zaak.

Winternacht van Suzanne Vermeer leest lekker door, maar is absoluut geen thriller van de bovenste plank. Maar dat hoeft ook niet altijd. Het verhaal wordt verteld door Karin, maar af en toe lees je ook passages van de ontvoerder. Dat zorgt ervoor dat je nog meer wil weten wie de ontvoerder is. Als het einde van het verhaal vordert, krijg ik wel een idee wie de ontvoerder is, en mijn gevoel blijkt juist te zijn. Enigszins voorspelbaar dus, maar alsnog blijft het best spannend.

In het verhaal worden ook verschillende sociale thema’s aangehaald, zoals erfelijke ziektes, adoptie en doofheid. Een heleboel drama en ellende dus. In hoeverre is dit realistisch voor één gezin? Dat was wel een vraag die in mijn hoofd doolde terwijl ik het boek las. Maar goed, er moet toch iets gebeuren in zo’n soort boek, anders is er ook vrij weinig aan. Al met al moet ik zeggen dat ik verrast ben door dit boek. Er zit wat diepgang in en het is zeker spannend opgebouwd. Ik vind dit een van de betere boeken van Suzanne Vermeer.

Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in juni 2011 overleden auteur Paul Goeken. In 2002 debuteerde hij met zijn eerste thriller onder zijn eigen naam. Na vier titels ontstond het idee om daarnaast andere boeken onder pseudoniem uit te brengen.

winternacht

Titel: Winternacht
Auteur: Suzanne Vermeer
Verschenen: november 2017
Pagina’s: 312
Uitgever: A.W. Bruna

bol-button

Rating: 3,5/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *