Wij zijn de Bickers
Boeken,  Non-Fictie

Wij zijn de Bickers! – Simone van der Vlugt

Ik ben gek op de boeken van Simone van der Vlugt! Toen ik hoorde dat ze een ander soort boek uit zou brengen, was ik dan ook razend enthousiast. Én benieuwd. In deze recensie vertel ik je meer over Wij zijn de Bickers!

Waar gaat Wij zijn de Bickers! over?

Wij zijn de Bickers! vertelt het meeslepende verhaal van de Amsterdamse regentenfamilie Bicker, bekend van burgemeester Andries Bicker en Bickerseiland. We maken kennis met ze in de zestiende eeuw, als ze hun positie te midden van de stadselite innemen, en volgen ze naar de zeventiende eeuw, als ze op het toppunt van hun macht komen. Zowel de familie als de stad Amsterdam heeft in de Gouden Eeuw een belangrijk stempel gedrukt op de geschiedenis. Ook de periode na die glorietijd maken we met de familie mee, via Wendela Bicker, de vrouw van Johan de Witt, die in een woelige tijd leefde.
De grote gebeurtenissen in de geschiedenis worden afgewisseld met beschrijving van feesten, kleding, geboorten, liefde en vriendschap, die een kleurrijk en invoelbaar beeld schetsen van het leven in die tijd, zoals alleen Simone van der Vlugt dat kan.

Wij zijn de Bickers! vertelt het verhaal van de familie Bicker, in de zestiende eeuw. Misschien vind je deze geschiedenistijd wel erg interessant, of misschien herken je het nog wel een beetje van de middelbare school. Bij mij persoonlijk was de zestiende eeuw niet per se een eeuw waar mijn interesse lag. Mijn ervaring met deze eeuwen was dat het erg taaie stof was, een beetje saai zelfs. Tócht besloot ik dit boek te lezen. Want wie kan de geschiedenis wél leuk maken? Precies, Simone van der Vlugt.
Het boek heeft een afwisseling van foto’s, hierdoor is het al direct een stuk luchtiger. Een ontzettend leuke toevoeging is ook dat Simone heel erg vanuit haar eigen ik-persoon vertelt. Alsof ze het verhaal letterlijk vertelt terwijl je met haar een kopje koffie drinkt. Ze vertelt je waar ze heeft gelopen, hoe ze onderzoek heeft gedaan en wat zij jammer en leuk vond tijdens dit onderzoek. Verder krijg je niet alleen maar het verhaal van de Bickers te horen, maar ook hoe de geschiedenis überhaupt gelopen is. Wat achtergrondinformatie, zodat je het verhaal beter leert begrijpen.

‘Ze zouden Wij zijn de Bickers! tijdens de geschiedenisles moeten lezen!’

Wij zijn de Bickers is geen verhaal dat je in een dag even uitleest. De stof kan vrij pittig zijn, als je niet zo veel van deze periode af weet. Er komen ont-zet-tend veel namen in voor, waardoor ook dat even wennen is. Maar de schrijfstijl van Simone maakt het toch wel echt af. Het is op zo’n goede manier geschreven, dat zelfs ik de zestiende eeuw interessant en leuk begon te vinden. Toen ik later door Amsterdam liep was ik ook erg enthousiast dat ik wist dat op “die ene plek” vroeger een van de grootste bierbrouwers zat, maar nu een universiteit. En: oh zie je dat huis? Daar woonde…… Je ziet, mijn enthousiasme was gewekt. En dat alleen maar doordat de lastige stof een keer werd opgeschreven op een goede, leesbare en luchtige manier. Doordat je het idee krijgt dat je de personen echt leert kennen, is deze periode een stuk makkelijker te begrijpen. Ze zouden dit boek tijdens de geschiedenislessen verplicht moeten stellen. Of misschien door er stukken uit te lezen. Wat maakt het dat een stuk interessanter zeg voor jongeren! Heb je interesse voor deze periode uit de geschiedenis? Of vond je de periode, net als ik, een beetje saai vroeger? Maar zou je het nu wel weer een kans willen geven? Dan is dit boek zeker iets voor jou!

Meer recensies lezen van de boeken van Simone van der Vlugt? Klik dan hier.

Wij-zijn-de-bickers Titel: Wij zijn de Bickers!
Auteur: Simone van der Vlugt
Verschenen: 7 februari 2019
Pagina’s: 256
Uitgever: Prometheus

bol-button

Rating: 4/5

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *