Wie ik gisteren was
Young adult

Wie ik gisteren was – Pamela Sharon

Wie ik gisteren was is het nieuwste boek van Pamela Sharon. In 2019 las ik haar debuut, De geur van groen, en daardoor was ik heel benieuwd naar dit boek. Lees hier de recensie!

Waar gaat Wie ik gisteren was over?

Als Yara de diagnose CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) krijgt, weigert ze zich daar zomaar bij neer te leggen. Ze is zeventien, ze wil niet ziek zijn, en al helemaal niet chronisch.
Haar ouders, haar broertje Corey en zus Tessa proberen haar te helpen, maar Yara laat niemand toe. In plaats daarvan verliest ze zichzelf in Evol, een hyperrealistisch spel waarin je zelf de hoofdrol speelt. In deze virtuele wereld is Yara niet ziek en kan ze zijn wie ze wil zijn. Ze ontmoet er de knappe Amir, met wie ze op zoek gaat naar de oplossing voor de mysterieuze rook die de stad en haar inwoners bedreigt. Stukje bij beetje raakt Yara meer en meer betrokken bij de gebeurtenissen in de stad.
In het echte leven ontmoet ze Finn, die haar uit de virtuele wereld probeert te trekken en haar in wil laten zien dat ze ook met CVS een leuk leven kan hebben.

Terwijl Yara’s familie en vrienden zich zorgen maken om haar gezondheid, kiest Yara ervoor om zich te blijven verliezen in deze alternatieve werkelijkheid. Zal ze uiteindelijk nog terug willen keren naar de realiteit?

Het onderwerp van Wie ik gisteren was  sprak me direct aan. Wat een bijzonder moedig verhaal: een meisje met een chronische ziekte. Nu wist ik wel dat Pamela Sharon niet vies is van dit soort onderwerpen, want in De geur van groen schrijft ze over een meisje dat blind is. Super bijzonder om te lezen over ongewone onderwerpen, juist omdat het heel belangrijk is om hier meer over te leren. Om de taboes uit de weg te gaan.

Wie ik gisteren was  draait om Yara (wat voor mij soms wat verwarrend was want: ik heet ook Yara). Yara is al jarenlang ziek en wij stappen in het verhaal op het moment dat zij de diagnose CVS krijgt. Chronisch vermoeidheidssyndroom. Yara en haar familie zijn bijzondere mensen. Al vrij snel krijg je een band met hen, dat komt onder meer doordat Yara je meeneemt in haar proces van de CVS. Ze heeft het enorm zwaar met het accepteren van de ziekte en hier lees je uitvoerig over. Je leest over haar pijn, over haar verdriet, maar ook over de momenten die juist positief zijn.

‘De vlotte schrijfstijl van Pamela Sharon komt helemaal tot zijn recht in Wie ik gisteren was

Yara wil graag ontsnappen aan de diagnose en het dagelijkse leven en start daarom met het spel Evol. Evol is een spel dat super realistisch is. In dit geval staat Yara als hoofdpersoon centraal: zij moet de wereld van Evol redden van een raar virus. In het boek word je meegenomen in hoofdstukken waarin het spel centraal staat. Een apart element, iets dat ik nog nooit heb gelezen in een boek. Ik moest hier wel even aan wennen, maar dat wende snel zat.

Pamela Sharon heeft een enorm vlotte schrijfstijl. Je vliegt echt door Wie ik gisteren was heen. Je kunt het boek onmogelijk neerleggen, geloof me!

Klik hier voor meer recensies van de boeken van Pamela Sharon.

Wie ik gisteren was

Titel: Wie ik gisteren was
Auteur: Pamela Sharon
Verschenen: 16 maart 2021
Pagina’s: 320
Uitgever: Moon

bol-button

Rating: 4/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *