Adorable Bookclub,  Boeken,  Boekrecensies,  Roman

Weerzien in Italië – Eva de Wit


Janneke van de Adorable Bookclub las de roman Weerzien in Italië van Eva de Wit, bekend van de boeken Een huis in Frankrijk en Een zomer in Frankrijk. In Weerzien in Italië neemt ze ons mee naar het land van wijn, ijsjes en de Romeinse architectuur. 

Na twee zomer zomers in Frankrijk neem Eva de Wit ons nu mee naar Italië. Nadat de moeder van Lucia en Dani is opgenomen in een verpleeghuis, ontdekken de zussen dat ze het jarenlang niet zo nauw heeft genomen met de waarheid. Als een DNA-test uitwijst dat Dani en Lucia geen zussen maar halfzussen zijn, besluiten ze in de zomervakantie te vertrekken naar Italië om te ontdekken wie dan wel Lucia’s biologische vader is. Maar in plaats van antwoorden komen er juist steeds meer raadsels en vragen over het verleden.

Weerzien in Italië is voor mij een kennismaking met Eva de Wit. Een huis in Frankrijk en Een zomer in Frankrijk heb ik allebei niet gelezen. Maar dat is geen probleem, want je kunt dit boek prima als losstaand verhaal lezen. Al zullen lezers die de eerdere boeken wel hebben gelezen een paar oude bekenden tegenkomen.

Wat mij het eerste opviel tijdens het lezen is de schrijfstijl van De Wit. Ze maakt veel gebruik van dialogen en wat minder van beschrijvingen. Hierdoor leest het soms niet prettig omdat de dialogen onecht overkomen wanneer het dagelijkse beslommeringen gaat. Het zijn dialogen met te veel informatie voor de lezer waardoor het je aanvankelijk niet zo pakt en het haalt de vaart uit het verhaal. Ook is het soms moeilijk te volgen wie aan het woord is. Aan de andere kant weet De Wit met haar schrijfstijl wel goed de sfeer van zowel Italië als Frankrijk neer te zetten. Want in tegenstelling tot wat je door de titel denkt, speelt het verhaal zich ook gedeeltelijk in Frankrijk af. Lucia en Dani hebben dan wel een doel, maar ze zijn ook op vakantie en die heerlijke zonnige vakantiesfeer spat van de bladzijdes.

‘De spanningsboog in Weerzien in Italië springt eruit.’

Lucia en Dani zijn twee totaal verschillende personages. Lucia is charmant, uitbundig en temperamentvol en Dani daarentegen is wat rustiger en liever. Door haar karakter vond ik Lucia vaak wat streng en onaardig overkomen, maar dit maakte wel goed het karakterverschil tussen de twee zussen duidelijk. Toch vond ik het moeilijk om me in de zussen in te leven. Zoals ik hierboven heb genoemd, wordt er veel gebruik gemaakt van dialogen waardoor je weinig kijkjes krijgt in de gedachten van de zussen. In grote lijnen kun je het wel volgen, maar het blijft aan de oppervlakte, waardoor het echt in kunnen leven in de personages moeilijk wordt.

De spanningsboog in Weerzien in Italië springt eruit. Waar het inleven in de personages soms wat lastiger is, leef je wel ontzettend mee met hun zoektocht. De soms wat mysterieuze reis van de meiden wordt steeds spannender als er elke keer nieuwe geheimen lijken op te duiken. Weerzien in Italië is een vlotte, spannende feelgoodroman die je zo mee kunt nemen in de vakantiekoffer!

weerzien in italie

Titel: Weerzien in Italië
Auteur: Eva de Wit
Verschenen: juni 2018
Pagina’s: 304
Uitgever: Zomer & Keuning

bol-button

Rating: 3/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *