Wat zou Martin doen?
Boeken

Wat zou Martin doen? – Nic Stone

Onlangs kreeg ik een prachtige hardcover binnen genaamd Wat zou Martin doengeschreven door Nic Stone. Een nieuw young adult boek met een opvallend omslag en vooral een verhaal dat me enorm trok. Ik vertel je er graag meer over!

Waar gaat Wat zou Martin doen? over?

Justyce is een goede jongen.
Hij haalt uitmuntende cijfers.
Hij staat altijd klaar voor zijn vrienden.
Waarom is hij dan degene met handboeien om?

In Wat zou Martin doen? maak je kennis met Justyce, een getinte jongen die op een school zit voor rijke kinderen. Net als The Hate U Give staat bij Wat zou Martin doen? diversiteit centraal. In beide boeken wordt een getinte hoofdpersoon gevolgd, en geheel toevallig zitten ze allebei op een privéschool en komen uit een slechte buurt. Hoewel de hoofdpersonen een ander geslacht hebben, vind ik dat de verhalen veel overeenkomsten met elkaar hebben.

Wat zou Martin doen? heeft een diepe indruk op mij achtergelaten’

Justyce wordt ook wel Jus genoemd en hij doet het prima op zijn middelbare school. Hij zit in het laatste jaar, wil graag naar Yale toe en zit in het debatteam. Op een dag wordt hij gearresteerd door een agent als hij zijn ex-vriendin, die ladderzat is, wil helpen in haar uato. De agent in kwestie denkt dat Justin haar wil car-jacken. Na dit incident met de agent begint Justyce te beseffen dat er veel discriminatie plaatsvindt in Amerika. Vooral na een paar schietpartijen op onschuldige zwarte tieners. Hij begint een nieuw project genaamd ‘Wat zou Martin doen?’, waarbij hij brieven schrijft aan Martin Luther King. Hij bespreekt hier allerlei onderwerpen die met racisme te maken hebben en ik kan je vertellen; dat is toch best heftig. Hij merkt hoe vaak racisme om hem heen voorkomt en dat óók hij er niet aan ontkomen.

In Wat zou Martin doen? komen onderwerpen aan bod waar ik nog nooit eerder over heb gelezen in boeken. Ik zag overeenkomsten met The Hate U Give, maar ook veel andere onderwerpen die aan bod kwamen. Niet alleen racisme komt voor, maar het gaat ook over vriendschap en volwassen worden, maar natuurlijk óók de liefde. Dit is het soort boek dat je oppakt en niet meer kan neerleggen en ik kan je verzekeren dat het verhaal een diepe indruk op mij heeft achtergelaten.

Meer recensies lezen van de boeken van Nic Stone? Klik dan hier.

Wat zou Martin doen? Titel: Wat zou Martin doen?
Auteur: Nic Stone
Verschenen: februari 2019
Pagina’s: 200
Uitgever: Best of YA

bol-button

Rating: 4,5/5

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *