Wat is urban fantasy
Overig

Wat is Urban Fantasy?

Binnen het fantasygenre zijn er een aantal populaire subgenres die het erg goed doen. Urban fantasy is er één van. maar, wat is Urban Fantasy nou precies? En welke urban fantasyboeken kan je lezen? Wij geven je een aantal boekentips!

Laatste update: februari 2024

Wat is Urban Fantasy?

Urban fantasy is een subgenre binnen het fantasygenre. Het speelt zich af in onze wereld, vaak in een grote stad, maar er zijn fantasyelementen aan toegevoegd. Denk aan personages die magie tot hun beschikking hebben, weerwolven, vampieren, feeën en meer.

Urban Fantasy typeert zich als een verhaal dat bovennatuurlijke elementen heeft, welke vermengd zijn met de moderne wereld.

Wat is het verschil tussen high fantasy en urban fantasy?

High fantasy is een genre dat veel populariteit heeft gewonnen, zeker door TikTok! Toch zit er veel verschil tussen high fantasy en urban fantasy. Zo speelt high fantasy zich af in een zelfverzonnen wereld, terwijl urban fantasy zich afspeelt in onze wereld. Vaak kent high fantasy een historische setting terwijl urban fantasy juist een modernere setting heeft.

Welke Urban Fantasy boeken kan ik lezen?

Wil je beginnen met Urban Fantasy en ben je op zoek naar een Urban Fantasy boek om te lezen? Wij helpen je op weg en geven drie boekentips.

Losstaande Urban Fantasy: Good Omens van Neil Gaimen

De wereld moet vergaan, dus wordt de Antichrist geboren – maar welk kind is het? Dat was ooit het verhaal van de film The Omen. Hoge omens is een parodie op die film en dan ook stukken leuker dan het origineel.
Volgens De oprechte en secure voorspellingen van Agnes Nutter is het einde van de wereld op zaterdag. Aanstaande zaterdag, eerlijk gezegd. Maar twee hoge omens uit hemel en hel hebben het op aarde zo naar hun zin dat ze er een stokje voor willen steken. Nu moeten ze die antichrist nog zien kwijt te raken… maar die is nog maar elf. En om de chaos compleet te maken rijden de vier ruiters van de Apocalyps op motoren rond. Komt er ooit nog een einde aan de wereld?

Klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com.

Uitgebreide urban fantasy serie: Kronieken van de Onderwereld, van Cassandra Clare

De vijftienjarige Clary woont met haar moeder in New York. Ze leidt een heel normaal leven, totdat haar moeder opeens door mysterieuze wezens wordt ontvoerd. Stukje bij beetje ontrafelt zich een groot familiegeheim aan Clary en ontdekt ze dat haar moeder ooit tot een groep demonenjagers behoorde. Clary weet tot de wereld van de demonenjagers door te dringen, maar die wereld is verscheurd. Kunnen Clary en haar vrienden haar moeder redden?

Klik hier om boek 1 te bestellen bij Bol.com.

Minder bekende Urban Fantasyserie: De anderen, van Anne Bischop

Als Meg midden in een sneeuwstorm de grens tussen de mensen en de Anderen oversteekt, weet ze niet hoe verreikend die ene stap zal zijn… Het eerste boek over Meg, Simon en de Anderen. Meg Corbyn is een cassandra sangue, een bloedprofeet, die de toekomst ziet elke keer dat haar huid bloedt. Op de vlucht voor de man die haar gave wil gebruiken om rijk te worden eindigt ze in een Stadspark van de Anderen – waar de menselijke wet niet geldt… Simon Wolfgard, gedaantewisselaar en leider van het Stadspark in Lakeside, weet niet wat hem ertoe beweegt om Meg de baan te geven van Contactmens. Maar als hij Megs geheim ontdekt, moet hij beslissen of zij het waard is om de broze vrede tussen mensen en de Anderen op het spel te zetten.

Klik hier om boek 1 te bestellen bij Bol.com.

Populaire Urban Fantasyserie, geschreven door de koningin van fantasy: Crescent City, van Sarah J. Maas

Crescent City is een bruisende, moderne stad waar mensen en magische wezens op gespannen voet met elkaar samenleven. De stad strekt zich uit in zeven districten, van het knusse stadshart en chique woonwijken, tot duistere uithoeken en de beruchte markt waar van alles te koop is, van vers vlees tot smokkelwaar.

In de stad maken vier huizen de dienst uit. Bryce Quinlan – half mens, half Fae – behoort tot het huis van aarde & bloed, net als alle andere mensen, dieren, heksen en Fae. Samen met haar vrienden geniet ze volop van alles wat Crescent City te bieden heeft. Maar als de stad wordt getroffen door een wrede moord, komt er abrupt een einde aan haar zorgeloze leven. Bryce krijgt de opdracht de dader te ontmaskeren, samen met de beruchte huurmoordenaar Hunt Athalar. Maar hun verwoede poging het mysterie op te lossen, zet meer in beweging dan ze lief is.

Klik hier om boek 1 te bestellen bij Bol.com.

Vond je dit een leuk artikel om te lezen? Dan zijn deze artikelen ook wat voor jou!

20 Comments

 • Emmy

  Ik ken urban echt al heel erg lang, en ik vind dat het niet helemaal juist omschreven wordt door de uitgever. Urban is namelijk een (sub)genre van fantasy en komt in Nederland al veelvuldig voor in combinatie met YA. Dat de uitgever het koppelt aan vrouwen die wat ouder zijn en kick-ass zijn, hoeft dus helemaal geen vereiste te zijn van urban. Urban boeken zijn er met personages van alle leeftijden, het is maar net of je een YA Urban te pakken hebt of eentje voor volwassenen… Maar ook daarin zijn er nog genoeg personages die nog veel ouder zijn. Maar ik snap het wel hoor, dat het zo gepromoot wordt! 🙂

  • Danique V.

   Veel genres zijn natuurlijk lekker breed omschreven, haha. Denk dat de uitgeverij dit vooral koppelt aan hun eigen boeken die zij zullen gaan uitgeven. En ze promoten het inderdaad wat meer, wat ook wel weer fijn is zodat Urban wat meer aandacht zal krijgen als ‘stempel’. Ik snap wel wat je bedoelt, maar ik denk dat omschrijvingen van genres altijd met een korreltje zout moeten worden genomen 🙂

   • Emmy

    Dat klopt.. Maar als ik zie hoeveel verwarring het overal lijkt te scheppen.. Totaal niet handig. De uitgever doet nu een beetje alsof ze nieuw zijn met dit soort boeken, terwijl bijvoorbeeld LS Amsterdam al jaren met urban fantasy bezig is.

 • Anneke

  Zoals de omschrijving van De Fontein denk ik: mwah, nee, niet echt wat voor mij. Ik ben geen Twilight- of Buffy-fan. Maar als ik Emmy’s reactie lees dan denk ik dat toch best soms urban lees.

  • Danique V.

   Haha ja het is natuurlijk niet alleen Twilight en Buffy, ik vond Twilight bijvoorbeeld helemaal niet leuk. Ik denk dat je gewoon naar alle populaire series kan kijken van ‘onze tienerjaren’.

 • Jantine

  Als ik de omschrijving van de uitgever aanhoud: JA! Ik merk dat ik YA steeds lastiger vind, omdat ik al jaren niets meer heb met de middelbare school en dingen die daarmee te maken hebben, terwijl dat vaak een groot deel van de belevingswereld van de hoofdpersoon uit lijkt te maken.

  Aan de andere kant vermoed ik dat de omschrijving van Emmy beter klopt. Net als YA niet standaard in de stad afspeelt, er zal best wel overlap zijn denk ik. YA kan Urban zijn, maar Urban hoeft geen YA te zijn, zoiets.

  • Yara

   Ja klopt, zo heb je onder YA ook bijv. chicklit, maar dit is een korte uitleg voor mensen die niet precies weten wat het inhoudt. Zo wist ik het ook niet, en door Danique haar artikel snap ik het wel 🙂

 • Freya

  Ik vind nog steeds dat dit letterlijk new adult is. Waar scheppen zij het verschil? Want urban zoals hierboven beschreven is het urban fantasy genre onder de new adult. Ik snap er echt werkelijk niks van. Ik heb deze vraag al diverse keren gesteld, maar krijg er ook geen antwoord op. Wat ook nog eens vreemd is, dat De Fontein op hun site ook een kopje new adult heeft. Waar scheppen zij het verschil?

 • Freya

  Emmy: Ik denk dat ze het daarom ‘urban’ noemen en niet ‘urban fantasy’. Het blijft allemaal zeer verwarrend. Maar wat zij dus onder ‘urban’ verstaan is new adult urban fantasy boeken. En het blijft verwarrend omdat urban fantasy geen leeftijdsaanduiding heeft. En dat maken zij er wel van.

  • Emmy

   Ja en dat vind ik zwaar storend.. Want ik vind rode letters bijvoorbeeld (van Urban) helemaal GEEN new adult! Het is echt gewoon urban fantasy, net zoals bijvoorbeeld heksen en demonen (ook een aanrader).

   • Freya

    Ik moet het nog lezen. Maar dat is juist wat ik al had verwacht! Grappig dat je het bevestigd. Ik vind het zelf ook storend en raar en ik snap niet waarom ze niet gebruik maken van al bestaande genres. Er stond ergens op hun site dat het vanuit Amerika komt, maar ik heb dat nagezocht en niks gevonden. Ik denk dus dat ze het zelf hebben verzonnen en voorbij zijn gegaan aan alles dat al bestaat. En er bestaan al zoveel dingen! Dus waarom dan het zoveelste erbij verzinnen.

 • Eveline

  Ik denk niet dat het iets voor mij is, maar ik ben gisteren begonnen in de Edelsteentrilogie terwijl dat ook absoluut niet mijn genre is. Dus wie weet waag ik ook ooit een poging. 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *