Overig

Wat is Urban?

Ben jij het soms ook zo zat dat alle hoofdpersonen in de YA boeken rond de 16 jaar zijn? Dan is het genre Urban misschien iets voor jou. Urban is nog vrij onbekend in Nederland en daar gaat hopelijk verandering in komen. Daarom hier alvast een uitleg, want wat verstaan we onder Urban nou ongeveer?

Voor wie?
Urban is voor (voornamelijk) vrouwen van rond de 25 jaar, maar jonger of ouder kan natuurlijk ook! Waarschijnlijk zijn de vrouwen opgegroeid met tv series zoals bijvoorbeeld Buffy en Charmed, grote kans dat zij nu bijvoorbeeld Once Upon a Time kijken. Daarnaast hebben ze o.a Twilight, Mortal Instruments en Academicus Vampire gelezen en gaan ze vaak naar bioscoopverfilmingen van deze soort boeken. Natuurlijk lezen ze niet alleen maar dit soort boeken, maar juist veel verschillende soorten genres. Ze kopen Young Adult boeken, maar ook thrillers en romans in de boekenwinkel.

Wat houdt Urban dan in?
Urban speelt zich voornamelijk af in de hedendaagse tijd, vaak in een stad. Natuurlijk speelt magie een grote rol (zoals je net las over Twilight en Mortal instruments). Het grote verschil met deze series draait vooral om de hoofdpersoon, de hoofdpersoon in Urban is namelijk een stukje ouder: in de twintig. Met deze hoofdpersoon kunnen de oudere lezers meer gemeen hebben, omdat zij ouder dan zijn de YA hoofdpersonen.

Iets voor jou?
Als jij de laatste tijd vaak het gevoel hebt dat je je moeilijk kan inleven in de hoofdrolspelers bij YA boeken is dit waarschijnlijk een goed genre voor je. Deze personen zijn met je meegegroeid en weten op wat voor manier jij denkt. Het blijft een YA sfeer hebben, maar met de gedachtes van een volwassen iemand (werken, liefde, seks). Op deze manier kan je nog steeds je favoriete boeken lezen, terwijl je je ook beter kan inleven in de hoofdpersoon.
Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde lezers van YA boven de 18 is met een uitschieter van zelfs boven de 25, daarom is het waarschijnlijk een ontzettend goed idee dat Urban eindelijk in Nederland verschijnt en ook daadwerkelijk de stempel Urban krijgt.

Denk je dat dit genre iets voor jou is?

 

Bron: Fontein

Danique V (1993) woont in Haarlem en is werkzaam als content creator bij de Bibliotheek. Naast feelgood, fantasy en thrillers leest ze ook veel non-fictie rondom spiritualiteit.

20 Comments

 • Emmy

  Ik ken urban echt al heel erg lang, en ik vind dat het niet helemaal juist omschreven wordt door de uitgever. Urban is namelijk een (sub)genre van fantasy en komt in Nederland al veelvuldig voor in combinatie met YA. Dat de uitgever het koppelt aan vrouwen die wat ouder zijn en kick-ass zijn, hoeft dus helemaal geen vereiste te zijn van urban. Urban boeken zijn er met personages van alle leeftijden, het is maar net of je een YA Urban te pakken hebt of eentje voor volwassenen… Maar ook daarin zijn er nog genoeg personages die nog veel ouder zijn. Maar ik snap het wel hoor, dat het zo gepromoot wordt! 🙂

  • Danique V.

   Veel genres zijn natuurlijk lekker breed omschreven, haha. Denk dat de uitgeverij dit vooral koppelt aan hun eigen boeken die zij zullen gaan uitgeven. En ze promoten het inderdaad wat meer, wat ook wel weer fijn is zodat Urban wat meer aandacht zal krijgen als ‘stempel’. Ik snap wel wat je bedoelt, maar ik denk dat omschrijvingen van genres altijd met een korreltje zout moeten worden genomen 🙂

   • Emmy

    Dat klopt.. Maar als ik zie hoeveel verwarring het overal lijkt te scheppen.. Totaal niet handig. De uitgever doet nu een beetje alsof ze nieuw zijn met dit soort boeken, terwijl bijvoorbeeld LS Amsterdam al jaren met urban fantasy bezig is.

 • Anneke

  Zoals de omschrijving van De Fontein denk ik: mwah, nee, niet echt wat voor mij. Ik ben geen Twilight- of Buffy-fan. Maar als ik Emmy’s reactie lees dan denk ik dat toch best soms urban lees.

  • Danique V.

   Haha ja het is natuurlijk niet alleen Twilight en Buffy, ik vond Twilight bijvoorbeeld helemaal niet leuk. Ik denk dat je gewoon naar alle populaire series kan kijken van ‘onze tienerjaren’.

 • Jantine

  Als ik de omschrijving van de uitgever aanhoud: JA! Ik merk dat ik YA steeds lastiger vind, omdat ik al jaren niets meer heb met de middelbare school en dingen die daarmee te maken hebben, terwijl dat vaak een groot deel van de belevingswereld van de hoofdpersoon uit lijkt te maken.

  Aan de andere kant vermoed ik dat de omschrijving van Emmy beter klopt. Net als YA niet standaard in de stad afspeelt, er zal best wel overlap zijn denk ik. YA kan Urban zijn, maar Urban hoeft geen YA te zijn, zoiets.

  • Yara

   Ja klopt, zo heb je onder YA ook bijv. chicklit, maar dit is een korte uitleg voor mensen die niet precies weten wat het inhoudt. Zo wist ik het ook niet, en door Danique haar artikel snap ik het wel 🙂

 • Freya

  Ik vind nog steeds dat dit letterlijk new adult is. Waar scheppen zij het verschil? Want urban zoals hierboven beschreven is het urban fantasy genre onder de new adult. Ik snap er echt werkelijk niks van. Ik heb deze vraag al diverse keren gesteld, maar krijg er ook geen antwoord op. Wat ook nog eens vreemd is, dat De Fontein op hun site ook een kopje new adult heeft. Waar scheppen zij het verschil?

 • Freya

  Emmy: Ik denk dat ze het daarom ‘urban’ noemen en niet ‘urban fantasy’. Het blijft allemaal zeer verwarrend. Maar wat zij dus onder ‘urban’ verstaan is new adult urban fantasy boeken. En het blijft verwarrend omdat urban fantasy geen leeftijdsaanduiding heeft. En dat maken zij er wel van.

  • Emmy

   Ja en dat vind ik zwaar storend.. Want ik vind rode letters bijvoorbeeld (van Urban) helemaal GEEN new adult! Het is echt gewoon urban fantasy, net zoals bijvoorbeeld heksen en demonen (ook een aanrader).

   • Freya

    Ik moet het nog lezen. Maar dat is juist wat ik al had verwacht! Grappig dat je het bevestigd. Ik vind het zelf ook storend en raar en ik snap niet waarom ze niet gebruik maken van al bestaande genres. Er stond ergens op hun site dat het vanuit Amerika komt, maar ik heb dat nagezocht en niks gevonden. Ik denk dus dat ze het zelf hebben verzonnen en voorbij zijn gegaan aan alles dat al bestaat. En er bestaan al zoveel dingen! Dus waarom dan het zoveelste erbij verzinnen.

 • Eveline

  Ik denk niet dat het iets voor mij is, maar ik ben gisteren begonnen in de Edelsteentrilogie terwijl dat ook absoluut niet mijn genre is. Dus wie weet waag ik ook ooit een poging. 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.