Column

Wat heb ik nou eigenlijk liever? Een fysiek boek of een e-book?

Ebook of ereader
Ik ben gek op fysieke boeken. Ze staan letterlijk in je boekenkast, en je kunt er uuuuuren naar staren. Toch sluipt de ereader steeds meer en meer mijn leven in. Waar ik de ereader voorheen alleen gebruikte om bepaalde boeken te kunnen lezen of op vakantie, pak ik mijn ereader er ook steeds vaker bij op de bank. En met deze gedachtes vroeg ik mijzelf af: wat is nou eigenlijk mijn voorkeur?

Het begin van mijn liefde voor fysieke boeken

Mijn liefde voor boeken begon, net zoals bij veel mensen, bij fysieke boeken. Van kleins af aan al vond je mij met een boek in mijn hand, ergens te lezen. Zelfs nog vóór ik daadwerkelijk echt kon lezen. Dit is eigenlijk nooit meer weggegaan. De Bibibliotheek werd mijn favoriet en hier was ik erg vaak te vinden. Het leukste vond ik nog wel dat ik net kon doen alsof ik allemaal ‘nieuwe’ boeken aan het kopen was. Dat ik ze later terug moest brengen kwam op dat moment even niet in mijn hoofd 😉
Later sloeg dit om. Ik nam een eigen boekenkast op mijn slaapkamer en begon fysieke boeken te kopen. Ik ontdekte goedkope websites waar ze boeken verkochten die een kleine beschadiging had. Ik bedoel, met mijn kleine loontje had ik niet erg veel te besteden. En toen kwam door iets wat ik nóg geweldiger vond: het Boekenfestijn.
En ondertussen begon ik ook nog eens te schrijven op Adorable Books, al spreek je dan wel nog van ‘het jaar 2011’. Al deze factoren zorgden ervoor dat mijn liefde voor fysieke boeken steeds erger werd. Het rondlopen in de boekwinkel, toch nog even de Bibliotheek binnen gaan. Wat overigens óók ervoor heeft gezorgd dat ik na mijn studie voor een Bibliotheek ben gaan werken.

Fysiek voor alles!

Hoeveel mensen zeggen dit wel niet. Er gaat NIKS boven een fysiek boek! Ook voor mij (en voor ons) vaak niet. Een fysiek boek is nou eenmaal velen malen mooier om te zien. En ook om een foto van te maken als wij graag een recensie erover willen schrijven. Daarnaast is het heerlijk om door een boek heen te kunnen bladeren en de nieuwe geur van een boek te ruiken (tsja, geef toe, ik ben echt niet de enige die dit doet). En wie houdt er tegenwoordig niet van de prachtige boekstragrams op Instagram? En hoe mooi de ereaders tegenwoordig ook zijn, zo’n gekleurde cover spreekt toch veel meer aan, als het aan mij ligt.

En toen kwam de ereader

Oké, hij kwam niet kort geleden natuurlijk. De ereader is er al een erg lange tijd. Voor mijn gevoel is hij er wel steeds méér. Denk maar aan de Kobo-abonnementen die er tegenwoordig zijn. Of dat e-books echt niet altijd meer zo duur zijn (hoewel…) in vergelijking met een fysiek boek. En misschien is het ook wel makkelijker voor veel mensen. Met name op vakantie. Ik ben vast niet de enige die vroeger als we op vakantie gingen met de auto, één enorme tas met alleen maar boeken hadden. Dat is verleden tijd, weg met de fysieke boeken op vakantie: ereader in de tas mee. Scheelt ruimte én gewicht. Eén van de redenen waarom ik een ereader zo handig vond om te hebben.

Steeds vaker

Ik merk dat ik mijn ereader er steeds vaker bijpak. Vooral in de avond op de bank, maar ook in bed vind ik het heerlijk om in mijn ereader te lezen. Oh enne, al helemaal nu ik een klein lichtje in mijn ereader heb zitten! Wauw, wat een uitvinding! (En ja, deze bestaan ook fysiek. Maar die vielen er altijd af bij mij, haha)
En dan ook niet te vergeten als je op reis bent, al is het maar een kleine reis met de trein bijvoorbeeld. Hoe snel pak je zo’n apparaat er wel niet bij? Met 1 klik ben je weer waar je begon. Allemaal voordelen van de ereader. Of ik helemaal om ben naar de ereader? Dat denk ik zeker niet. Als ik mag kiezen, wil ik nog steeds liever een fysiek exemplaar. Maar eigenlijk alleen maar omdat dit veel mooier is én mooi in mijn kast staat.
Velen vinden een fysiek boek veel fijner lezen. Dit is ook altijd mijn gedachten geweest, vroeger dan. In dat gedeelte heeft de ereader mij wel naar de andere kant gebracht. Ik vind een ereader zeker niet minder fijn lezen dan een fysiek boek.
Beide soorten boeken hebben eigenlijk wel mijn voorkeur, als ik dit zo nalees. Hoewel ik vroeger zei nooit alleen maar op de ereader te gaan lezen, begin ik nu toch wel te twijfelen wat de komende jaren mij zullen brengen.

Hoe zit dat bij jou? Heb je ook zo’n verschuiving in voorkeur, of heb je echt één duidelijke voorkeur?

7 Comments

 • Kelly

  Ik ben echt anti e-reader haha, kan er gewoon niets mee. Krijg er sneller hoofdpijn van en vind het minder ontspannen. Plus alle boeken die niet in mijn boekenkast komen; ik houd van een lekker dik, fysiek boek! 🙂

 • Luna

  Ik kan niet zonder mijn e-reader. Hij reist overal mee naartoe, weegt amper wat en gaat zelfs mee in bad. Yep, ik heb zo’n waterdichte Aura van Kobo 🙂 En ook een Kobo Plus abonnement.
  Soms lees ik nog wel eens fysieke boeken, vaak Dwarsliggers (die wegen ook amper wat en kunnen ook gemakkelijk overal mee naartoe) maar het liefst altijd op de reader.

   • Luna

    Het is in het beginnen wennen om te lezen, het papier is namelijk ook flinterdun. En je leest een boek overdwars, maar als je het eventjes doet dan ben je gewend en dat leest het op de een of andere manier heel vlot door.

 • Marieke

  Ik lees het liefste fysieke boeken, maar zo af en toe pak ik toch mijn ereader er bij. Vooral op vakantie is dat ding niet te missen. Voor foto’s voor mijn blog gebruik ik toch nog steeds liever de fysieke exemplaren, die zijn zo veel mooier!

 • Annemieke

  Heeeeeel lang heb ik de e-reader buiten de deur gehouden, omdat fysieke boeken natuurlijk prachtig zijn, je een boek moet voelen etc. Maar nu ik een e-reader heb, begint mijn voorkeur ook langzaam te verschuiven. Zeker op vakantie, maar ook gewoon s avonds in bed, pak ik m er steeds vaker bij!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.