Boeken,  Feelgood

Wat is feelgood?

Het boekengenre feelgood is superpopulair! En wij snappen wel waarom. In dit artikel leggen we uit wat feelgood is, waarom het genre zo populair is en wat het verschil is met een roman.

Wat is feelgood?

Feelgood is een boekengenre dat zich richt op het creëren van een positief en optimistisch gevoel bij de lezer. Deze boeken zijn geschreven om lezers te vermaken en hen een goed gevoel te geven door middel van luchtige, vaak humoristische verhalen met gelukkige eindes. De term ‘feelgood’ wordt ook vaak gebruikt om films en televisieprogramma’s te beschrijven die ook deze eigenschappen hebben.

Wat is kenmerkend voor feelgood boeken?

Feelgood boeken kenmerken zich door hun toegankelijke en vaak humoristische schrijfstijl, herkenbare personages en verhaallijnen die de lezer een gevoel van warmte en tevredenheid geven. De hoofdpersonages in feelgood romans zijn meestal gewone mensen die herkenbare problemen en uitdagingen tegenkomen, zoals romantische misverstanden, persoonlijke groei, of het overwinnen van obstakels. Het plot is vaak voorspelbaar, in de zin dat de personages uiteindelijk hun doelen bereiken en het verhaal op een positieve noot eindigt. Thema’s zoals vriendschap, liefde, familie, en persoonlijke uitdagingen staan centraal.

Wat is het verschil tussen een feelgood en een roman?

Hoewel alle feelgood boeken romans zijn, zijn niet alle romans feelgood boeken. Een roman is een breed genre dat allerlei soorten verhalen kan omvatten, van tragische en dramatische tot spannende en mystieke verhalen. Romans kunnen je meenemen op een emotionele achtbaan, vaak zonder de belofte van een gelukkig einde. Feelgood boeken daarentegen zijn specifiek gericht op het creëren van een positief en opbeurend verhaal. Ze hebben meestal een voorspelbare structuur en een gelukkige afloop.

Het feelgood genre heeft vaak een fijne mix van humor, romantiek en optimisme, waardoor je als een trein door het boek vliegt. Het is deze combinatie van toegankelijkheid, herkenbaarheid en positiviteit die feelgood romans zo aantrekkelijk en populair maakt bij een breed publiek.

Voorbeelden van feelgood boeken

Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Lottie is te gast op dé bruiloft van het jaar, een dag om nooit te vergeten. Daar ziet ze Max voor het eerst in vijftien jaar. Hun laatste kus was de beste uit Lotties leven. Ruby’s man Peter zal het huwelijk inzegenen. Zij heeft hem altijd gesteund, maar wanneer ze de waarheid over hem ontdekt is ze zo verontwaardigd en vol ongeloof dat ze een heel impulsieve beslissing neemt, zonder aan de gevolgen te denken. En niets zal ooit nog hetzelfde zijn… Zal dé bruiloft van het jaar nog plaatsvinden?

Klik hier om dit boek te bestellen op Bol.com

Nu we hier toch zijn – Chantal van Gastel

Al tien jaar lang neemt Audrey elke dag dezelfde route naar haar werk. Zodra ze de rotonde naar het parkeerterrein nadert, verandert ze in Audrey van hr. Elke ochtend wordt het moeilijker om uit bed te komen; ze gebruikt de snoozefunctie steeds vaker. En telkens als ze de rotonde ziet verschijnen, stelt ze zich voor hoe het zou zijn om gewoon door te rijden en een ander leven te beginnen. Tot ze op een maandagochtend Lynx ontmoet. Hij weet vanaf de steiger waarop hij staat te schilderen steeds haar aandacht te trekken en zijn ‘leven in het nu’-mentaliteit wakkert iets in haar aan. Voor één keer besluit Audrey te doen wat ze altijd al wilde. Ze belandt in Parijs.

Klik hier om dit boek te bestellen op Bol.com 

Liever verliefd – Sophie Kinsella

Na een datingappfiasco onderbreekt Ava haar zoektocht naar de ware en reist ze vastberaden om haar boek af te maken naar een Italiaans toevluchtsoord voor schrijvers. De schrijversretraite is de ideale plek om te ontsnappen, ze mag niet eens haar echte naam gebruiken. Als ‘Aria’ ontmoet ze ‘Dutch’, een man die te mooi lijkt om waar te zijn.

Klik hier om dit boek te bestellen op Bol.com.

Als ik jou was – Marijke Vos

Maudy runt met veel liefde een ijssalon in een Goois dorp. Ze is gek op haar zoete creaties en haar klanten. Er is alleen één persoon die telkens weer het bloed onder haar nagels vandaan weet te halen: die makelaar die elke dag haar parkeerplek inpikt…

Wout is een vooraanstaand makelaar, maar een concurrent dreigt zijn regio over te nemen. Het laatste waarmee hij zich wil bezighouden is gezeur van de andere ondernemers op het plein. Als die vrouw van de ijssalon op een dag ineens tegen hem uitvalt, bereikt zijn frustratie een hoogtepunt.

Klik hier om dit boek te bestellen op Bol.com.
Beter laat dan nooit – Charlotte de Monchy

Als Merle wil voorkomen dat haar oma in Cornwall zich laat uitkopen door een huisjesmelker, stuit ze daarbij op de pestkop uit haar jeugd. Als de investeerder die haar oma heeft uitgekocht James Miller blijkt te zijn, de pestkop van het dorp die vroeger kwallen in haar zwembroek duwde, is Merle dubbel gemotiveerd hem een lesje te leren. Helaas blijkt hij ineens ook de kleinzoon van oma’s nieuwe grote liefde te zijn, wat de situatie ingewikkeld maakt.

Klik hier om dit boek te bestellen op Bol.com.

Het Eilandhotel – Jenny Colgan

Wanneer Flora McKenzie samen met haar broer Fintan het leegstaande hotel op het eiland probeert om te toveren tot een feestelijke oase van knapperende haardvuren en heerlijk eten, blijkt dat minder eenvoudig dan gedacht. Maretakken, glühwein en vrede op aarde – wie wil dat nou niet? Maar voor het zover is moeten er nog wat obstakels worden overwonnen… Krijgt Flora alles voor elkaar voor de Grote Opening?

Klik hier om dit boek te bestellen op Bol.com.

Voorbeelden van feelgood schrijvers

Ben je op zoek naar een feelgood boek? Probeer dan eens de boeken van Jill Mansell, Sophie Kinsella en Jenny Colgan.Ook zijn er heel veel Nederlandse feelgood schrijfsters, zoals Lisette Jonkman, Chantal van Gastel, Marijke Vos, Astrid Harrewijn, Chantal Claassen, Susan Muskee, Vanessa Thuyns en Gillian King, Charlotte de Monchy.

Waarom zijn feelgood boeken zo populair?

De afgelopen tijd heeft het feelgood genre een enorme vlucht gemaakt. Er zijn meer feelgood schrijvers dan ooit! Feelgood boeken zijn geliefd omdat ze een vrolijke ontsnapping bieden aan de dagelijkse stress. Ze creëren een knusse en geruststellende plek waar problemen verdwijnen en geluk altijd de hoofdrol speelt. In een wereld waar veel literatuur en media zich richten op serieuze en soms sombere thema’s, bieden feelgood boeken een verfrissende en vrolijke tegenhanger. Daarnaast zijn deze boeken vaak makkelijk leesbaar, wat ze ideaal maakt voor ontspanning.

Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen: 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *