Wat is Cosy crime
Boeken

Wat is cosy crime?

Het genre cozy crime zie je steeds vaker voorbijkomen. Wat is cosy crime nu eigenlijk? Wij vertellen het je in dit artikel. Ook tippen we je een aantal boeken die je zou kunnen lezen.

Laatste update: oktober 2023

Wat is cosy crime?

Cozy crime wordt soms ook wel cosy mystery genoemd. Dit is een subgenre binnen de misdaadfictie dat zich richt op het oplossen van misdaden in een sfeervolle, vaak ook wel landelijke, setting. Deze boeken bevatten meestal weinig geweld en gruwelijkheden. Ze bieden de lezer een warme leeservaring.

De oorsprong van cosy crime

Het genre vindt zijn oorsprong in de vroege 20e eeuw en is een reactie op donkere en gewelddadige misdaadverhalen die steeds populairder werden. Er waren schrijvers en lezers die op zoek waren naar misdaadverhalen die wat lichter en luchtiger waren. Agatha Christie schreef in 1920 het boek The mysterious affair at styles en dit is een van de vroegste voorbeelden van het genre. Haar boeken zijn dan ook echt klassiekers.

Cosy crime kenmerken

Hoe onderscheidt een cozy crime zich van normale misdaadboeken? Er zijn een aantal specifieke kenmerken waarmee een cozy mystery zich onderscheidt:

  • Het verhaal speelt zich vaak af in een idyllische setting. Denk aan een landelijke omgeving, landhuizen of gezellige stadjes. Het voelt knus aan.
  • De hoofdpersonen zijn vaak geen professionele detectives maar amateurdetectives.
  • Er is weinig geweld aanwezig in de verhalen.
  • De personages zijn excentriek en zorgen ervoor dat de lezer (en detective) op een dwaalspoor worden gebracht.
  • Het plot is puzzel-georiënteerd. Er moet een mysterie worden opgelost.

Bekende schrijvers in het cosy crime genre

Bekende cosy crime-auteurs zijn Agatha Christie, Arthur Conan Doyle, Dorothy L. Sayers en anderen, die iconische detectives en onvergetelijke mysteries hebben gecreëerd. Ook Mario Giardano, bekend van de Tante Poldi boeken, is een bekende schrijver in het cosy mystery genre.

Cosy crime boeken aanraders

Hieronder hebben wij 3 cosy crime boeken op een rij gezet die echt een aanrader zijn. Het gaat om Tante Poldi, De moordclub (op donderdag) en Het kamermeisje. Hieronder lees je waar de boeken over gaan!

Tante Poldi – Mario Giordano

Deel 1 in de serie over de eigenzinnige tante Poldi die op Sicilië woont. Als haar tuinman spoorloos verdwijnt, start Poldi een onderzoek. Op haar pad komt ze de knappe rechercheur Montana tegen…

Zeezicht, zon en rust, meer wil de eigenzinnige tante Poldi niet wanneer ze na haar zestigste verjaardag vanuit München naar Sicilië verhuist. Maar dan verdwijnt haar tuinman Valentino spoorloos. Is hij in de val van de maffia gelopen? Poldi gaat op onderzoek uit en komt op haar tocht de niet-onaantrekkelijke rechercheur Montana tegen. Hij wil niet hebben dat Poldi haar neus in zijn onderzoek steekt, maar wie eenmaal de degens kruist met een Beierse…

Klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com

De moordclub (op donderdag) – Richard Osman

In een prettig en rustig bejaardenhuis vormen vier bewoners een onwaarschijnlijk clubje. Een keer per week, op de donderdag, ontmoeten ze elkaar om onopgeloste moorden te onderzoeken. Als een vastgoedontwikkelaar uit het nabijgelegen stadje wordt vermoord komt ‘de moordclub’ in actie; het is hun eerste grote zaak. Tot hun verbazing lijkt de moord alles te maken te hebben met hun eigen verzorgingshuis. De vier vrienden mogen dan wel behoorlijk op leeftijd zijn, ze hebben allemaal meer dan genoeg levenservaring. Maar zijn ze nog in staat om een moordenaar te vinden voor hij weer toeslaat?

Klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com

Het kamermeisje – Nita Prose

Molly is een wat zonderlinge en onopvallende jonge vrouw. Ze is geknipt voor haar werk als kamermeisje in het Regency Grand Hotel, waar ze met overgave de kussens opschudt en het stof en de geheimen van de gasten wegveegt, zonder dat iemand aandacht voor haar heeft. Toch komt ze – ongewild – in de spotlights te staan wanneer ze Mr Black, een beruchte en steenrijke gast, dood in zijn bed aantreft. Zo wordt ze opeens hoofdverdachte in een moordzaak en belandt ze in een web van leugens. Hoe kan ze daar nog uit ontsnappen? Gelukkig krijgt ze hulp uit onverwachte hoek, maar zal het op tijd zijn, vóór de moordenaar opnieuw toeslaat?

Het kamermeisje doet denken aan de beroemde detectives van Agatha Christie, maar is bovenal een hartverwarmende roman. Molly is nét wat anders dan de rest en toont dat elk probleem opgelost kan worden met vriendschap en saamhorigheid.

Klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com

Vond je dit een leuk artikel om te lezen? Dan zijn dit ook leuke artikelen voor jou!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *