Waarom paperback fijner is dan hardcover
Column, Lijstjes

Waarom paperback fijner is dan hardcover

ab
Ja, grote kans dat je nu denkt ‘wow, wacht.. fijner dan hardcover?!’ Ja juist ja. Toen Yara aan mij vroeg of ze beter de hardcover of de paperback versie moest kopen zei ik meteen de paperback. Nadat ze hoorde dat ik een paperback gewoon fijner vond, verklaarde zij mij eigenlijk direct voor gek. Hier zijn mijn redenen waarom een paperback gewoon écht fijner is.

1. Het is goedkoper. Ja, een keuze die veel mensen zullen maken. Ook dit is één van mijn redenen dat ik liever voor een paperback kiest.

2. Een paperback is lichter. Zó veel handiger om mee te nemen in je tas, weg met dat zware gewicht en heerlijk een normale tas meenemen, terwijl je amper het idee hebt dat er een geweldig boek in zit.

3. Het staat mooier. Ja, dat vind ik echt. Ik ben dol op het dunnere papier dat naast elkaar staat in mijn boekenkast. Vroeger vond ik het altijd zo leuk om oude boeken te bekijken, dat waren altijd paperbacks. Misschien dat mijn liefde voor paperbacks daardoor is begonnen.

4. Paperbacks zijn sneller minder mooi. Ehm, is dit een voordeel? Vind ik wel. Als een boek minder mooi is nadat het is gelezen, geeft mij dat het idee dat het een goed boek was. Een boek dat vaker is gelezen en dat met liefde is gelezen. Een paperback wordt nou eenmaal sneller minder mooi dan een hardcover. Het oude gelezen, beetje kapotte, boek vind ik altijd iets hebben en kan ik erg waarderen.

5. Je kan de rug breken! AAAH. Ja, ik breek waarschijnlijk nu vele boekenhartjes. Ik breek bijna altijd de rug van een boek als ik hem open sla. Om terug te vallen op het puntje vier. Zo ziet het boek er gelezen uit en heeft het meer uitstraling.

6. Het leest makkelijker. Een paperback is vaak kleiner en een stuk lichter. Als ik op de bank lig, op het strand, of in bed heb ik er altijd een hekel aan om dat grote dikke hardcover boek vast te houden. Een paperback biedt de oplossing!

7. Je kan meer boeken kwijt! Ja, hier komt het punt waar ook hardcoverfreaks stiekem ja op zullen zeggen. Als ik paperbacks naast elkaar zet zijn ze veel dunner dan als ik evenveel hardcovers naast elkaar neer zet. Dit komt er op neer dat ik veel meer boeken kwijt kan in mijn kast als ik alleen maar paperbacks zou hebben.

Heb jij liever een paperback of een hardcover?

Previous Post Next Post

35 Comments

 • Reply Jacoline augustus 6, 2015 at 08:43

  Ik ben het met een hoop van de punten wel eens, maar sommige paperbacks vind ik heel irritant lezen. Met name kleine dikke boekjes met van die stugge ruggen, waarvoor je echt super veel moeite moet doen ze open te krijgen en te houden. Ik vind hardcovers zelf ook fijner omdat ze juist robuuster zijn en de kaft niet dubbel gaat, want hoewel ik gebroken ruggen wel leuk vind, mogen boeken wel een beetje netjes blijven wat mij betreft.

 • Reply Do augustus 6, 2015 at 09:18

  Ik lees ook liever een paperback, het is goedkoper en het leest fijner!

 • Reply Jolien augustus 6, 2015 at 09:36

  Ik vind een hardcover mooier in mijn kast staan maar een paperback is inderdaad wel fijner tijdens het lezen zelf 🙂

 • Reply Lisanne augustus 6, 2015 at 09:40

  Ik vind paperbacks ook fijner lezen, je houd ze makkelijker vast, zijn lichter en goedkoper! Dat de rug breekt vind ik soms wel zonde, eerst let ik er dan op om voorzichtig te lezen en “in the heat of het leesmoment” vergeet ik het en is ie alsnog gebroken 😉
  Ik had zelfs een vriendin die bijv. met de Harry potter boeken een tweede exemplaar kocht omdat haar ouders en broertje de rug braken en zij dat niet mooi vond en altijd voorzichtig las! Anders stond het niet mooi in de kast…

 • Reply Annabel augustus 6, 2015 at 10:01

  Ik heb alleen paperbacks, maar dat is eigenlijk alleen door de prijzen van boeken. Ik betaal niet twee keer zoveel voor hetzelfde verhaal voor een net iets mooiere cover…maar ik vind hardcovers wel fijner. Tijdens het lezen in bed kan je ze gewoon rechtop tegen de muur zetten, of je legt ze op je schoot en dan vallen ze niet continu dicht. Ik vind het super zonde om een rug te breken! Dan huilt er in mij iets! Dus ik probeer erg voorzichtig te zijn met mijn boeken.

 • Reply hetboekenik augustus 6, 2015 at 10:32

  Veel punten versta ik wel, behalve de rug breken. Oooh, daar krijg ik de kriebels van

 • Reply Melissa Charlotte augustus 6, 2015 at 10:34

  Ik ben het helemaal met je eens, ook ik ga voor paperback!

 • Reply sabrina augustus 6, 2015 at 10:36

  ik snap dat je paperbacks fijner vindt, maar zelf vindt ik hardcover toch vele malen prettiger en mooier. Vroeger haalde ik altijd paperbacks door de prijs maar toen ik meer had ging ik toch gelijk over naar hardcovers, ik vindt ze niet zwaar of onhandig, ik vindt ze nog altijd licht en ze kreuken of gaan veel minder snel kapot in je tas dan een paperback. Ook vindt ik zelf het prettiger om een stevig boek in mijn handen te hebben dan 1 die alle kanten op wil gaan doordat er niet veel stevigheid in zit

 • Reply Esmée augustus 6, 2015 at 11:20

  Ik snap dat sommige mensen een paperback fijner vinden dan een hardcover, ik heb ook veel paperbacks in mijn kast staan. Maar toch heb ik zelf liever hardcovers. Deze beschadigen minder snel en je loopt niet het risico dat er een scheur in de rug komt (oeehhh dat vind ik afschuwelijk ?) meenemen tja dat neemt soms wat meer plek in en is wat zwaarder maar dat heb ik er ook wel voor over. Ik ben het er wel mee eens dat veel paperbacks naast elkaar mooier zijn dan hardcovers in de boekenkast.

 • Reply Gaia Steinbuch augustus 6, 2015 at 11:34

  Goed artikel! Ik geef ook de voorkeur aan paperbacks :).

 • Reply Marcia augustus 6, 2015 at 11:59

  Ik was altijd groot voorstander van paperbacks, maar tegenwoordig begin ik ook veel hardcovers te verzamelen. Ik denk dat beide hun voor- en nadelen hebben. Dus nu beslis ik gewoon van boek tot boek – of ja, eigenlijk per serie. Want een halve serie in paperback en een halve serie in hardcover, daar kan ik echt niet tegen! 😉

 • Reply Nikita augustus 6, 2015 at 12:15

  Het maakt mij eigenlijk niet uit of het paperback is of hardcover, behalve als ik in de Standaard Boekhandel sta en ik prijzen vergelijk :p Anders vind ik het beide prima, zolang het boek me maar bevalt

 • Reply Cynthiiaa augustus 6, 2015 at 13:07

  Ik lees niet vaak, maar mijn zus werd en als dan een boek was beschadigd geraakr in haat tas of iets.. Oh, ze ging helemaal ham. :’) Daardoor ben ik super voorzichtig met boeken, heb liever de hardcover die tegen een stootje kan. De rug breken?! De horror! Bij het boek Wreck This Journal is dat een opdracht, obdanks dat het tof was om te doen, vond ik het ook heel zonde. :’) Geef mij maar de hardcover, lekker veilig!

 • Reply Cynthiiaa augustus 6, 2015 at 13:08

  Jeetje, vol typfouten. Waar is de autocorrect als je hem nodig hebt.. :’)

 • Reply Shaz augustus 6, 2015 at 14:09

  Mijn voorkeur gaat toch uit naar hardcover: ik koop niet zomaar leesboeken meer, maar boeken die ik de komende jaren nog vaker zal lezen.

 • Reply Tamara augustus 6, 2015 at 15:05

  Mij maakt het eigenlijk niet uit en tegenwoordig al helemaal niet aangezien ik een e-reader heb haha!

 • Reply Kelly augustus 6, 2015 at 15:57

  How. Can. You. Break. The. Spine. 0.O

 • Reply Vivian augustus 6, 2015 at 16:07

  Ik geloof dat ik het liefste digitale boeken lees: makkelijk qua lettergrootte en je hebt meer keus en kunt meer meenemen! Maar ik vind paperback en hardcover allebei wel voordelen hebben: paperback is vaak makkelijker te lezen, maar ik vind hardcovers wel echt mooier staan in de kast en ook tijdens het lezen. Dat een boek met leessporen betekent dat het een goed boek was, zo heb ik het nog nooit bekeken!

  • Reply Danique V. augustus 7, 2015 at 08:28

   Haha, ja op die manier kijk ik er naar! Digitale boeken zijn inderdaad wel erg makkelijk hoor. Zo kan je inderdaad makkelijk 100 boeken in één klein tasje meenemen 😉 haha

 • Reply Kwante in Wonderland augustus 6, 2015 at 16:18

  Het liefst voor het mooie hardbacks, maar verder ben ik blij met elk boek! Paperback,hardbacks, dwarsliggers of ebook…. als we maar kunnen lezen toch ?

  Ruggen breken…. dat kan niet hoor! ?

 • Reply Evi augustus 6, 2015 at 16:18

  Ik vind zelf een hardcover mooier staan in mijn boekenkasten, maar paperback leest toch net iets leuker vind ik. De boeken die ik zelf vaak koop zijn meestal paperbacks omdat ik ze handiger vind. Ik vind het alleen spijtig dat ze sneller slechter uitzien.

 • Reply Jessica augustus 6, 2015 at 19:29

  Aaaah puntje 5 :S Ik zou nooit expres een rug breken, maar ik geef wel de voorkeur aan paperbacks 🙂

 • Reply Annelies augustus 7, 2015 at 19:10

  Ik ben een echte hardcoverlover dus ben het op de meeste punten niet met je eens, behalve dat het makkelijker leest.

 • Reply Nicole augustus 8, 2015 at 11:33

  vind paperbacks ook echt veel fijner!
  toch koop ik ook wel eens een hardback omdat ik dan niet die cover mooier vind..

 • Reply Rowan I My Pink Fairytale augustus 8, 2015 at 21:03

  Jaaa ik ben persoonlijk ook meer fan van paperbacks!

 • Reply Esther augustus 9, 2015 at 19:25

  Ik heb liever een hardcover, juist omdat die boeken mooier blijven.

 • Reply Ilse augustus 10, 2015 at 13:15

  Ik verklaar je niet voor gek, hoor. Ik ben het met je eens! Behalve dat van dat ‘minder snel mooi’ dan, want ik houd mijn boeken graag zo netjes mogelijk. Maar verder? Pretty much agreed. =)

  • Reply Danique V. augustus 11, 2015 at 20:44

   Gelukkig zijn er nog paperback liefhebbers 😉 haha

 • Reply Janka augustus 12, 2015 at 11:02

  haha, ik lees ook altijd paper covers. Ze zijn makkelijker te verkrijgen ( ik koop de boeken meestal op het station). Het enige nadeel van de paper cover is dat ze zo makkelijk bij mij buigen. Maar als je er gewoon een paar dagen een ander boek op legt is dat probleem alweer verdwenen. Leuke post!
  Groeten

 • Reply Renée augustus 15, 2015 at 22:09

  Ik heb ook liever paperbacks, maar boeken die ik echt helemaal geweldig vind en waarvan ik weet dat ik ze nog jaren lang opnieuw zal lezen, heb ik toch liever in hardcover. Juist vanwege het bewaren en de mooiheid ervan.

 • Reply Noa augustus 22, 2015 at 17:36

  Ik heb liever paperbacks doordat ze goedkoper zijn, máár… als ik bij de bieb boeken haal, ben ik toch erg blij met hardcover vanwege het lezen (ik wil geen beschadigingen in de rug namelijk)!

 • Reply Jet september 15, 2015 at 14:41

  Ik heb ook liever paperback, maar ik krijg toch heel vaak een boek met hardcover, en dan wil ik de rest van de serie ook in hardcover! Een rare gewoonte…

 • Reply Chardonay februari 21, 2016 at 21:08

  Hoi,

  Uk heb liever hardcovers, maar paperback zeg ik ook geen nee tegen.
  Ik ben niet rijk, dus als ik een maand minder geld heb, koop ik paperbacks 🙂
  Ruggen breken doe ik nooooooit!!!

 • Reply Stephanie februari 21, 2016 at 21:32

  Het is een moeilijke keuze aangezien ik een enorme boekenfreak ben, maar mijn hart kiest toch voor hardcover. Meestal koop ik paperback, omdat de meeste boeken zo worden verkocht, maar ik ben nu toevallig een hardcover aan het lezen. En om eerlijk te zijn, bevalt mij dit beter. Ik hou van de harde structuur en alhoewel ik mij helemaal kan vinden in punt 4, heb ik mijn klassiekers liever in hardcover.

 • Leave a Reply