lezen voor het slapen
Boeken

Waarom lezen voor het slapen gaan goed voor je is

Veel mensen kijken tv voordat ze gaan slapen. Hoe fijn is het om een serie of film te kijken voor het slapen gaan? Of wat dacht je van doelloos scrollen? Lezen voor het slapen gaan is echt heel goed voor je. Maar waarom eigenlijk? 

Laatste update: januari 2024

Het lijkt heel rustgevend: nog even een aflevering van je favoriete serie kijken voordat je gaat slapen. Maar toch is dit niet aan te raden. Je kijkt namelijk direct in een lichtbron (je tv, iPad of telefoon). Hierdoor krijgt je lichaam het signaal dat het nog licht is, en wordt er geen melatonine aangemaakt. Melatonine is een stof die ervoor zorgt dat je je slaperig gaat voelen en dat je uiteindelijk in slaap valt.

Door te lezen voor het slapen val je eerder in slaap

Je kunt beter een boek of een tijdschrift lezen voordat je gaat slapen bij een beperkte hoeveelheid licht. Zo wordt er melatonine aangemaakt en raken je ogen vermoeid. Het lezen van een boek helpt je ook om te ontspannen en om je werkzaamheden van de dag los te laten. Door te lezen voor het slapen val je makkelijker in slaap. Let op: lees wel op een e-reader zonder verlicht scherm.

Bovendien schijnt het ook nog eens zo te zijn dat als je leest voordat je gaat slapen, je dieper slaapt. Het schijnt namelijk to te zijn dat lezen goed werkt tegen stress. En het helpt om je gedachten even te verzetten en de zorgen van iedere dag los te laten. En hierdoor slaap je dieper.

Vond je dit een leuk artikel om te lezen? Dan zijn deze artikelen ook wat voor jou!

5 Comments

  • Marieke

    Ik neem me elke keer weer voor om te gaan lezen voor het slapen gaan, maar na een keer of 2 vergeet ik dat weer. Lig ik weer op mijn telefoon te scrollen en de meest zinloze filmpjes te kijken. Of nog erger, dan ben ik op Goodreads mijn TBR aan het vergroten terwijl ik ook kon lezen in die tijd.. Vanaf deze week ga ik het weer proberen. Op naar meer lezen!

  • Simone

    Ik doe dit al een aantal jaren elke avond in bed. Helaas val ik soms veel te snel in slaap, haha. Dan lees ik echt een paar bladzijdes en dan ben ik al weg. Maar het werkt echt. Enige minpunt is dat ik niet meer zonder lezen kan slapen. Niet altijd even romantisch/gezellig, haha.

  • Celine

    Ja, ik vind het zelf heel handig! Hierdoor kan ik tijdens drukke periodes toch nog een boek uitlezen. Hoewel een pageturner natuurlijk niet handig is ’s avonds, is het wel een reden dat ik er naar uitkijk om weer op te staan, haha.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.