lezen voor het slapen
Boeken

Waarom lezen voor het slapen gaan goed voor je is

Veel mensen kijken tv voordat ze gaan slapen. Eerlijk is eerlijk: ik kijk ook heel vaak nog iets op Netflix voor ik mijn bed in duik. Of scroll ik minutenlang doelloos door Instagram. Maar we weten eigenlijk allemaal dat lezen voor het slapen veel beter is. Het lijkt heel rustgevend: nog even een aflevering van je favoriete serie kijken voordat je gaat slapen. Maar toch is dit niet aan te raden. Je kijkt namelijk direct in een lichtbron (je tv, iPad of telefoon). Hierdoor krijgt je lichaam het signaal dat het nog licht is, en wordt er geen melatonine aangemaakt. Melatonine is een stof die ervoor zorgt dat je je slaperig gaat voelen en dat je uiteindelijk in slaap valt.

‘Met het lezen voor het slapen val je eerder in slaap’

Je kunt beter een boek of een tijdschrift lezen voordat je gaat slapen bij een beperkte hoeveelheid licht. Zo wordt er melatonine aangemaakt en raken je ogen vermoeid. Het lezen van een boek helpt je ook om te ontspannen en om je werkzaamheden van de dag los te laten. Door te lezen voor het slapen val je makkelijker in slaap. Let op: lees wel op een e-reader zonder verlicht scherm.

Tip: Kies geen pageturner uit die je heel de nacht uit je slaap houdt, maar ga voor een rustgevende roman die je makkelijk ook weer weg kunt leggen.

Bovendien schijnt het ook nog eens zo te zijn dat als je leest voordat je gaat slapen, je dieper slaapt. Het schijnt namelijk to te zijn dat lezen goed werkt tegen stress. En het helpt om je gedachten even te verzetten en de zorgen van iedere dag los te laten. En hierdoor slaap je dieper.

Tip: Maak van lezen voor het slapen een routine. De routine zorgt ervoor dat je brein onbewust lezen gaat koppelen aan in slaap vallen.

Ik wil eigenlijk af van mijn huidige routine: minutenlang op Instagram scrollen en nog een serie op Netflix kijken op mijn telefoon in bed. Ook al doe ik niet aan goede voornemens, eigenlijk wil ik met mezelf afspreken dat ik iedere dag een hoofdstuk ga lezen voordat ik ga slapen. Zo kun je ook nog eens meer lezen! Iets dat wij boekenverslaafden – volgens mij – altijd willen. Zo halen we die reading challenge dit jaar makkelijk!

Lezen voor het slapen, doe jij het?

Tedje (1993) leest het liefst romans, maar een spannende thriller wordt ook altijd gewaardeerd. Ze werkt als freelance content creator en je kunt haar wakker maken voor lekker eten.

5 Comments

  • Marieke

    Ik neem me elke keer weer voor om te gaan lezen voor het slapen gaan, maar na een keer of 2 vergeet ik dat weer. Lig ik weer op mijn telefoon te scrollen en de meest zinloze filmpjes te kijken. Of nog erger, dan ben ik op Goodreads mijn TBR aan het vergroten terwijl ik ook kon lezen in die tijd.. Vanaf deze week ga ik het weer proberen. Op naar meer lezen!

  • Simone

    Ik doe dit al een aantal jaren elke avond in bed. Helaas val ik soms veel te snel in slaap, haha. Dan lees ik echt een paar bladzijdes en dan ben ik al weg. Maar het werkt echt. Enige minpunt is dat ik niet meer zonder lezen kan slapen. Niet altijd even romantisch/gezellig, haha.

  • Celine

    Ja, ik vind het zelf heel handig! Hierdoor kan ik tijdens drukke periodes toch nog een boek uitlezen. Hoewel een pageturner natuurlijk niet handig is ’s avonds, is het wel een reden dat ik er naar uitkijk om weer op te staan, haha.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.