Boeken,  Lijstjes

Waarom lezen op je telefoon heel fijn kan zijn!

Iphone
Ik lees liever op een ereader dan op mijn telefoon, maar nu mijn ereader zijn kuren heeft pak ik toch wat vaker de telefoon erbij. Waarom? Omdat ik soms een ebook móet lezen en geen keuze heb. Ook al gaat mijn voorkeur overigens nog altijd naar een fysiek exemplaar. Toch merk ik dat ik lezen op mijn telefoon helemaal niet meer zo erg vind!

1 Je hebt je telefoon áltijd bij je!
Tenminste, dat heb ik altijd. Mijn ereader stop ik dan wel vaak in mijn tas. Maar als ik even bij de supermarkt sta te wachten heb ik mijn ereader eigenlijk nooit mee. (Jij wel?)

2 Je kunt dus óveral lezen
Sta je te wachten voor de bus? Pak je je telefoon erbij. Sta je te wachten in de rij? Je pakt je telefoon erbij. Sta je te wachten in de trein? Je pakt je telefoon erbij. Op elk moment dat je even moet wachten pak je vaak je telefoon en daarom vind ik het ontzettend fijn en handig dat ik daar nu ook ebooks op heb staan. Telkens lees ik maar 1 á 2 bladzijdes, maar het is toch weer iets.

3 Elke telefoon kan het
Zover ik weet tenminste. Op elke telefoon zit wel een fijne app waarop je makkelijk een ebook kunt lezen. Zo niet, dan bestaat er altijd wel een fijne app. Zelf gebruik ik de standaard app van iPhone, iBooks. Persoonlijk vind ik de app Aldiko ook erg fijn werken.

4 Zo veel aan te passen!
Net zoals op de meeste ereader kun je ontzettend veel aanpassen. De letters iets groter, het scherm wat lichter. Ik heb zelfs dat mijn scherm zelf automatisch van donker naar licht springt (dat ook eigenlijk best irritant kan zijn). Ik kan zelfs het lettertype erop aanpassen, al heb ik dat eigenlijk nooit gebruikt. Maar het idee is erg leuk.

5 Bladwijzers en notities
Op dit moment lezen wij ebooks voor de Indie Awards. Daarom probeer ik wat meer aantekeningen te maken dan dat ik normaal gesproken doe als ik een boek lees. Via m’n telefoon kan ik heel makkelijk en snel een bladwijzer en een notitie over die pagina invullen. Zo hoef ik achteraf niet iets terug te zoeken.
Volgens mij kan dit ook op de meeste ereaders, maar bij mijn oude kan dit niet en daarom was ik erg verrast door deze functie!

Laat ik vooropstellen dat ik lezen op een ereader wel nog steeds fijner vind dan lezen op een telefoon. Voor die paar minuutjes pak ik graag mijn telefoon erbij, dan vind ik het erg handig. Maar voor de lange leesuurtjes op de bank merk ik dat een telefoon niet heel fijn is. Het scherm wordt dan snel vervelend omdat het natuurlijk niet zoals een ereader is. Toch gebruik ik mijn telefoon dus regelmatig om te lezen.
Hoe zit dat bij jou?

7 Comments

 • Nicky

  Ik vind lezen op je mobiel echt heel vervelend. Vooral het licht dat van je telefoon komt. Een paar minuutjes kan je misschien inderdaad wel lezen maar om nou een paar uur op je telefoon te lezen lijkt mij vrijwel onmogelijk. Eigenlijk moeten ze gewoon een telefoon uitvinden met het scherm van een e-reader. :p

 • Nessa

  Ik gebruik zelf een tablet om op te lezen, maar heb dezelfde app ook op mijn telefoon staan, voor t geval ik een keer iets wil lezen wanneer ik geen boek bij me heb bijvoorbeeld… Mijn probleem is alleen dat ik weet dat ik ook andere dingen op mijn telefoon kan doen behalve lezen, en dat ik daardoor dan steeds afgeleid raak – dus dan liever toch via een tablet of een gewoon fysiek boek!

 • Nikita

  Ik heb ooit een boek op de iPad gelezen, maar ik hou van een fysiek exemplaar. Ik hou van mijn telefoon, maar om te lezen is dat scherm voor mij te klein. Ik zou me eraan irriteren

 • evi

  Dit klopt echt zo hard, elke keer als ik even iets niet te doen heb, sta ik wel met mijn telefoon in de hand. Maar ik lees niet graag verschillende boeken door elkaar. ik zou dan al een e-boek versie moeten hebben van het fysieke boek dat ik aan het lezen ben om te kunnen volgen. Als ik natuurlijk een e-boek aan het lezen ben is dat natuurlijk geen probleem met de iBooks app.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.