Column

Waarom lezen in de zomer leuk is

IMG_6993

Hoewel het afgelopen weekend meer op herfst leek, is het toch echt zomer! Voor de mensen die nog in Nederland zijn is het echte zomerweer nog niet echt begonnen, maar de mensen die al lekker in het buitenland zijn hebben het waarschijnlijk beter getroffen. 

Ik neem in de zomer altijd heel veel boeken mee. Dat is altijd al zo geweest. Vanaf jongs af aan ging ik al iedere week naar de bieb om het maximaal aantal boeken uit te lenen. In de zomer was dat altijd extra leuk, want dan mocht je meer boeken meenemen en die mocht je dan ook langer houden. Hoera!

Help, te veel boeken! 
Toen ik met het vliegtuig op vakantie ging een paar jaar geleden, raakte ik in paniek omdat ik meestal tien boeken meeneem op vakantie. Maar er passen natuurlijk geen tien boeken in je koffer, tenzij je verder helemaal niks meer mee wil nemen. Ik besloot een e-reader te kopen en dat is een hele goede aankoop geweest. Ik was altijd anti e-reader, omdat ik als echte booklover niet kon geloven dat een schermpje fijn zou moeten lezen. En toch ben ik overstag gegaan. In eerste instantie uit praktische redenen en daarna kwam ik erachter dat boeken meezeulen naar school en in de trein ineens ook veel makkelijker werd. Ik nam gewoon mijn e-reader mee! De laatste tijd lees ik weer heel veel ‘normale’ boeken, omdat dat toch wel heel fijn blijft om te lezen. Maar zodra ik op vakantie ga, neem ik gewoon mijn trouwe e-reader mee!

Waarom lezen in de zomer leuk is
Goed, ik dwaal te veel af. Er is namelijk een reden waarom ik zoveel lees in de zomer. En ik weet zeker dat er met mij nog heel veel anderen zijn die hier zo over denken. Ik kan echt intens genieten van een boek. Dat kan ik altijd, maar op vakantie is dit altijd nog een beetje intenser. Dat komt denk ik omdat je dan veel meer tijd hebt om te lezen en een boek echt in één ruk kunt uitlezen. En geef toe: lezen is gewoon veel leuker op het strand of aan het zwembad met een heerlijk zomers drankje en een lekkere snack erbij. Mijn favoriete positie? Op het strand, onder de parasol in een stoeltje. Blikje Fanta Lemon erbij (mijn favoriete zomerdrankje!) en een lekker broodje met Italiaanse ham. Ik moet nog even wachten voordat ik deze praktijken weer mag gaan uitvoeren, want ik ga pas in september op vakantie.

Lezen jullie in de zomer ook veel meer boeken? En wat is dan je favoriete plek om te lezen? 

8 Comments

 • Jantine

  Ik las ook altijd veel meer op vakantie, toen ik nog met mijn ouders meeging. Mijn moeder is net zo’n leesfanaat als ik, dus er was altijd wel tijd om lekker op de camping te zitten met een boek 😉 In de schaduw van een fijne boom of zo.

  Die ene vakantie met mijn ex kwam er niets van lezen, hij kan überhaupt nauwelijks lezen (echt, wat moest ik met die vent! *facepalm*) en had geen rust in zijn gat. Dus dan gingen we maar weer ergens heen en zo. Oh wat was het een verademing het jaar erna, toen ik die relatie net verbrak en mijn ouders een over bed in hun vakantiehuisje aanboden zodat ik eruit was! Ineens weer een leesvakantie met leuke dingen tussendoor 😉

  Momenteel hebben man en ik eigenlijk geen geld voor vakantie, maar dat neemt niet weg dat ik gebruik maak van lekker weer om naar buiten te gaan en met een boek in het park te gaan zitten. Gelezen moet er worden in de zomer.

  Een puntje trouwens … In Nederland hebben we de zomer deze lente al wat gehad, en een paar weken terug hadden we een hittegolf. Wat nou nog niet op gang gekomen? Omdat er toevallig een twee weken slecht weer waren, nee toch? We hadden gewoon een hikje in de zomer, maar hij is echt al lang bezig hoor 😉

 • Melissa Charlotte

  Normaal ben ik het helemaal met je eens! Vorig jaar ging ik meerdere keren op vakantie en t was lekker weer. Ik had nog nooit zoveel gelezen! Dit jaar besloot ik m’n eerste vakantie drie boeken mee te nemen en m’n iPad voor iBooks. Ik las welgeteld een boek uit en begon aan een nieuwe. We hebben zoveel gedaan dat ik de tijd er niet voor had. Ik antwoord nu terwijl ik op m’n tweede vakantie ben. Nu nam in twee boeken en m’n iPad mee. Ik heb hier denk ik 20 blz gelezen. T lijkt wel alsof ik er geen zin in heb door t saaie weer (Duitsland dus vergelijkbaar met Nederland nu). Gek he? Normaal lees ik t liefste m’n boek zo snel mogelijk uit, maar nu even niet..

 • Rowan I My Pink Fairytale

  Haha, ik heb ook geen ereader omdat ik het als soort ‘verraad’ zie naar mijn geliefde fysieke boeken! Maar ik snap wel dat het heel fijn en praktisch kan zijn. Ik reis ook namelijk veel met het OV naar school en dan is het gewoon zwaar als je een heel dik boek aan het lezen bent. Daarom heb ik meestal een apart ‘OV boek’ die ik alleen in het OV lees, en dan kies ik natuurlijk een boek uit die niet zo dik is 🙂

 • Renée

  Ik lees sowieso al veel meer wanneer de zon mijn kamer in schijnt, dus in de zomer al helemaal. Alleen ga ik dit jaar meer met vriendinnen op vakantie en stedentrips, dus zal lezen het niet echt worden de komende twee weken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.