Waarom je stiekem toch op een cover afgaat
Column

Waarom je stiekem toch op een cover afgaat

large-5
Don’t judge a book by its cover, wie kent de uitspraak niet. Een uitspraak die wel klopt, de buitenkant van een boek zegt helemaal niks over de binnenkant van een boek. Kijk maar eens naar de allereerste Nederlandse uitgave van Het grote misschien van John Green. Geen mooie cover, maar een prachtig boek van binnen! Maar toch, letten wij eigenlijk niet allemaal een beetje op de cover?

Het mooiste voorbeeld vind ik nog wel van een uitgeverij die een nieuw boek met trots plaatst op Facebook, Instagram of Twitter. De reacties eronder luiden altijd als volgt: Wauw! Wat een mooie cover! Die wil ik wel in mijn boekenkast hebben! Wauw check die omslag! En ga zo maar door. Ik denk dat ik hier vrij duidelijk ben. Deze ‘don’t judge a book by its cover’ mensen, kicken natuurlijk allemaal op een omslag. Heel eerlijk, ook wij kunnen ook enorm verlangend naar een mooie cover kijken. Een mooie cover staat natuurlijk prachtig in je boekenkast en heb je veel liever in je handen tijdens het reizen dan een lelijke cover.

Maar waarom blijven mensen dan toch volhouden dat je nooit op de cover van een boek moet afgaan, als iedereen dat toch wel doet? Die cover is er niet voor niets. Een uitgeverij doet altijd zijn best op de covers en maakt ze zo mooi en aantrekkelijk mogelijk. Kijk maar eens naar de covers van Blossom Books, die zijn prachtig en ze besteden ontzettend veel aandacht aan al hun boeken die zij uitgeven. Hun boeken verdienen dan ook vaak een prachtig plekje in een boekenkast van een boekenwurm.

Zou het dan niet toch stiekem beter zijn om alle covers weg te halen? Natuurlijk zou dit een stuk saaier eruit zien in een boekenwinkel. Allemaal bruine covers met een titel en een schrijver erop. Eigenlijk wordt dit af en toe al een beetje gedaan. Als je regelmatig een boekenwinkel binnenloopt heb je vast wel eens de boeken die ingepakt zitten met een bruine kaft zien liggen. Er worden wat woorden opgeschreven waar het boek over gaat en je moet maar gokken of het boek iets voor jou is. Een geweldig initiatief!

Ik denk dat we het eigenlijk allemaal wel doen. Een boek uitkiezen op basis van de cover. Als wij een boek aangeboden krijgen is het eerste wat je ziet een enorme grote coverfoto van het boek. Op basis hiervan lees je eigenlijk al door of het boek iets voor jou is of niet. Misschien moeten we allemaal eens de cover wegdenken en ons alleen maar focussen op de achterflap van een boek.

Kijk jij ook eigenlijk stiekem altijd eerst naar de cover voordat je kijkt of het boek iets voor jou is?

Previous Post Next Post

16 Comments

 • Reply Nicole januari 10, 2016 at 14:31

  Natuurlijk moeten we niet een boek beoordelen om een cover, maar persoonlijk zie ik het probleem niet zo met het kopen van een boek omdat de cover je aanspreekt. Een cover geeft (als het goed is) toch wel en beetje een idee van wat voor soort boek het is. de cover van een chicklit ziet er heel anders uit dan die van een thriller over het algemeen.
  daarnaast, een schilderij koop je toch ook omdat je het mooi vind. bij een boek krijg je daar gelijk een hele mooie (hopelijk) inhoud bij!
  Dit neemt niet weg dat er heel wat goede boeken zijn met een lelijke cover en slechte boeken met een goede cover. maar als alle covers bruin met wat text zijn, is de inhoud toch nog steeds een gok? dan neem ik toch liever die gok met een cover die ik mooi vind.

 • Reply Bianca Schrijft januari 10, 2016 at 14:54

  Stiekem spreekt de cover mij ook als eerste aan. Hij moet van de plank af knallen, zeg maar. Alleen een titel zegt ook niet alles. Die is soms maar 2 a 3 woorden, dat zegt dan toch niks. Zeker wanneer het een boek is van een voor mij onbekende schrijver, let ik erg op de cover.

 • Reply Jet januari 10, 2016 at 15:39

  Als ik mijn mening over een boek geef, let ik daarbij echt niet op de cover. Maar als ik een boek koop, kijk ik wel degelijk naar de cover! Als ik een lelijk boek zie met een megacoole achterflaptekst, twijfel ik toch. Hoe oneerlijk het ook klinkt. Daarom ben ik blij dat ik een ereader heb, want ebooks zijn over het algemeen goedkoper, én je hebt geen last van lelijke covers in je kast!

 • Reply Annabel januari 10, 2016 at 16:09

  Ik denk dat iedereen wel een beetje naar covers kijkt. Ze zijn het middel om jou naar een boek te lokken in de winkel! Ik denk dat iedereen er wel eens last van heeft.
  Maar ik vind het geen probleem. Als ik een boek leuk vind neem ik hem overal mee naartoe, en dan kan ik er alleen maar extra van genieten als de cover dan ook mooi is! En ik schaam me ook sneller voor het lezen van een boek met een slechte cover, misschien dat mensen dan ook wel een beetje over jou oordelen als ze jou met een lelijk boek zien. Ach, die boeken lees ik dan lekker op mijn iPad! En mijn boekenkastje blijft dan iets om mee te pronken 😉
  Liefs xxx

 • Reply Myrthe januari 10, 2016 at 16:23

  Het is toch eigenlijk altijd eerst de cover die me aantrekt (als ik in een boekwinkel rondloop). Dan kan ook eigenlijk niet anders; je kunt nu eenmaal niet overal eerste de synopsis van lezen om te zien of het wat voor je is. Helaas komt het ook wel voor dat een boek dat echt heel goed is een verschrikkelijke cover heeft.
  Dus, niet alleen op de cover afgaan, maar het is wel het eerste wat je van een boek ziet.

 • Reply Emmy januari 10, 2016 at 17:09

  Ik kijk bijna alleen maar naar covers. Bijvoorbeeld op het boekenfestijn; ik pak een boek pas op als ik de omslag herken of als hij me aantrekt. Dat is niet zo heel gek, want heel veel mensen denken in beelden ipv woorden. Wij worden immers aangetrokken door mooie dingen. En misschien ervaar ik dit als ontwerpen nog wel meer.

 • Reply Madelon januari 10, 2016 at 18:03

  de buitenkant van een boek zegt helemaal niks over de binnenkant van een boek -> Deels wel waar, maar ik vind juist dat een cover ook bij een boek moet passen en dus juist ook wat mag zeggen over de binnenkant van een boek. Al is het natuurlijk niet zo dat een mooie cover direct ook betekent dat het verhaal mooi is.
  Maar acht, ik ga er ook op af hoor, guilty as what!

 • Reply Luna januari 10, 2016 at 18:09

  Een cover is en blijft natuurlijk het visitekaartje van een boek. Kijk maar in de boekhandel, op de tafels liggen alle nieuwe boeken met de cover goed in beeld om de lezer nieuwsgierig te maken. Een vrouw in een eenzame stad of midden in een weiland met mistig weer. Het roept interesse bij me op en het zorgt ervoor dat ik het boek oppak om het tweede visitekaartje te bekijken: de omslagtekst

  Die omslagtekst is toch vaak wel de doorslaggevende reden of ik wel of niet tot aankoop overga 🙂 Maar heb ook vaak genoeg meegemaakt dat ik de cover oerlelijk vond, maar het boek wel kocht omdat ik de schrijver goed vond. En als ik echt veel twijfel lees ik de eerste pagina. Maar meestal heb ik zoiets van ‘bij twijfel niet doen’. Ik wil het liefst een écht “ik wel het en ik wil het nu” gevoel in een boekhandel of webshop ervaren 😀

 • Reply Esther januari 10, 2016 at 20:50

  Wat herken ik dit. Ik geef ook wel vaak om een cover. Ik maak dan eigenlijk al een keuze of het boek mij leuk lijkt of niet. Eigenlijk heel verkeerd.

 • Reply Anneke januari 10, 2016 at 22:19

  Ik kijk inderdaad ook meestal eerst naar de cover, dat is ook het eerste dat je ziet. Daarna kijk ik naar de titel en als die me aanstaat, dan kijk ik pas waar het boek over gaat.

 • Reply Fleurine januari 10, 2016 at 23:26

  Om eerlijk te zijn ga ik echt op de mooie covers af! Ze springen er meteen uit in de boekenwinkel en dan ga je gelijk de achterkant lezen!

 • Reply Jacoline januari 11, 2016 at 11:15

  Ik denk dat covers (en ook titels) nodig zijn om überhaupt een voorselectie te maken. Stel je voor dat je die niet hebt, dan moet je dus aan het begin van de schap beginnen en bij elk boek de achterflap lezen om te zien of het boek iets voor jou zou kunnen zijn. Natuurlijk lees ik een boek niet alleen vanwege de cover, maar het is wel iets wat aandacht moet trekken en vaak een aanwijzing geeft in welk genre het boek thuishoort en dus of het iets voor jou is. Covers/titels trekken dus mijn aandacht, maar wat de doorslag geeft om een boek te kopen is vrijwel altijd het onderwerp en de schrijfstijl (dat je een fragmentje in een boek kan lezen is voor mij dan ook super belangrijk).

 • Reply Jantine januari 11, 2016 at 14:05

  Ik denk ook dat de cover belangrijk is voor die eerste voorselectie. Er is ook vaak aan te zien onder wat voor genre een boek valt; zo filter ik op Netgalley op basis van de cover er al heel makkelijk de erotisch-romantische boeken tussenuit die ik toch niet ga lezen. Zodra ik op basis van cover, titel en genre denk dat ik een boek interessant vind lees ik de beschrijving, en pas op basis daarvan besluit ik een boek te kopen/aan te vragen of niet. Het oordeel komt vervolgens pas als ik het gelezen heb 😉

  En ja, dat kan tegenvallen; het laatste boek(je) dat ik gelezen heb had een leuke cover, maar was zo rilwaardig dat het maar één ster gekregen heeft. Daarom ga ik ook nooit alleen op de cover af. Maar een cover helpt me wel bij die eerste selectie, en laat vaak zien of de uitgever het boek de moeite van een mooie cover ontwerpen waard vindt.

 • Reply Ilse januari 11, 2016 at 16:22

  Ja, sowieso! Ik vind mensen naïef zijn als ze beweren dat ze nooit op de cover afgaan. Zelfs al is de cover blanco, je neemt dat onbewust toch mee in je oordeel. 😉

 • Reply Valerie januari 11, 2016 at 22:27

  Zelf kies ik een boek natuurlijk niet uit op een cover, maar een cover kan je wel of niet aanspreken. Ik denk namelijk dat als alle boeken dezelfde bruine voorkant zouden hebben, het een stuk minder leuk is om te gaan “boek-shoppen”. En hoewel niet alle covers iets zeggen over de kwaliteit van het boek, zie ik het zeker als een soort verrijking. Om een voorbeeld te noemen: het boek Cinder. Waarop je heel duidelijk het “metaal” in de enkel ziet zitten en dit eigenlijk al een koppeling is naar het verhaal.
  Hoewel de achterflap bij mij de knoop doorhakt of een boek me wel of niet aanspreekt, zou ik covers daarentegen echt niet weg willen denken.

 • Reply Noa januari 22, 2016 at 20:33

  Als ik er al veel over heb gehoord niet. Of als ik weet dat ik het boek wil lezen. Anders best wel en dat is toch best erg…

 • Leave a Reply