Lijstjes

Waarom ik een haat-liefde-verhouding heb met Young Adult boeken

newinoktober
Young Adult is een van de genres die ik het meeste lees. Ik wissel het af met chicklits, romans en new adult boeken. Maar toch heb ik een haat-liefde-verhouding met het genre Young Adult. Vandaag leg ik je in een aantal redenen uit waarom.

1. Het speelt zich vaak af in een dystopische wereld

Ik weet dat dystopie een ander genre is dan Young Adult, maar het wordt wel vaak aan elkaar gekoppeld al dan niet onder elkaar geschakeld. Het nadeel van Young Adults die zich afspelen in een dystopische wereld, is dat ze vaak hetzelfde lijken. De hoofdpersoon lijkt zich vaak tegen de overheid te keren en daardoor vind je al snel veel overeenkomsten in de boeken. Het lijkt er dan op alsof je het verhaal al een keer hebt gelezen.

2. De hoofdpersoon is over het algemeen jonger

Wat op zich geen probleem is, maar daardoor merk ik wel dat ik het moeilijker vind om me in de hoofdpersoon te verplaatsen.

3. Maar toch passen de boeken ook wel weer bij mijn leeftijd

En dat maakt het zo vreemd. Ik denk dat er geen beter genre is dat bij mijn leeftijd past (23) dan Young Adult. Maar toch voelt het soms jong aan.

4. Het zijn vaak actuele onderwerpen

Hoe een Young Adult ook wordt ingestoken, of het zich in een dystopische wereld afspeelt of niet, het is vaak gekoppeld aan actuele onderwerpen en dat vind ik mooi. Het is soms niet alleen een eyeopener maar ook echt iets van nu.

5. Ze worden vaak gehyped

En dat vind ik niet altijd leuk! Kijk het is geweldig om met andere lezers over het boek te kletsen, maar soms schept het ook hoge verwachtingen waardoor het boek kan tegenvallen. Heeft dus z’n voor én nadelen.

6. De covers zijn hip

Over het algemeen wel en dat staat wel ultramooi in je boekenkast!

7. Het is moeilijk om in het genre steeds vernieuwend te blijven

En dat merk je soms in de onderwerpen van de boeken. Sluit een beetje aan bij nummer 1, maar dat is ook bij boeken die niet in de dystopische wereld afspelen.

8. Voor de buitenwereld lijkt het soms net alsof je van kinderboeken houdt

Niet dat mij dat iets interesseert. Mijn boeken staan thuis in mijn woonkamer en als ik zo naar mijn boekenkast kijk, oogt het soms wel wat jeugdig.

9. Ze lezen lekker weg

De meeste boeken heb je binnen no-time uit

10. Ze komen vaak in een drieluik

En dat kan zowel voordelig als nadelig zijn. Als het een heerlijke serie is die super goed weg leest, is het geweldig. Als de boeken na het eerste boek minder worden, dan is het jammer.

Zoals je kan lezen staan hierboven zowel positieve als negatieve redenen. Daarom spreek ik ook van een haat-liefde-verhouding. Voor nu blijf in Young Adults nog wel lezen, zolang het verhaal mij aanspreekt, maar ik ben wel benieuwd hoe lang ik dit nog blijf doen! Hoe denk jij over het genre Young Adult?

5 Comments

 • Andrea

  Interessante punten.
  Ik heb vaak wat moeite ermee dat YA een genre wordt genoemd, omdat het een leeftijdsaanduiding is. Je kunt niet alle YA over 1 kam scheren. Je hebt veel genres, zoals fantasy, scifi, dystopian, thrillers, contemporary, enz. voor young adults, voor kinderen en voor volwassenen. Soms heet het genre alleen net iets anders (je hoort bijna nooit Brave New World aangeduid als dystopian bijvoorbeeld).
  Maar ook al ben ik al een hele tijd geen young adult meer, ik ben nog steeds groot fan van YA fantasy als genre 🙂 En ik vind het heel fijn dat de boeken bij de bieb en in de boekwinkel bij elkaar staan (ook al lees ik bijna nooit contemporary)
  Ik ben trouwens ook een beetje dystopian-moe, maar dat wil niet zeggen dat ik het helemaal niet meer lees. De Test trilogie vond ik bijvoorbeeld heel goed. En ik wil graag deel 2 van The Jewel lezen.
  Wat ik fijn vind van YA is dat je (meestal) gelijk het verhaal wordt ingetrokken en je meeleeft met de hoofdpersoon.
  O ja, en helemaal mee eens: af en toe een standalone zou ook wel fijn zijn. Dat mag dan best lekker dik boek zijn, want soms heb ik het idee dat het allemaal uitgesmeerd moet worden over verschillende delen. Een goede trend vind ik dan weer dat er de laatste tijd soms duologieën verschijnen, dat ze beseffen dat niet alles een trilogie hoeft te zijn.

 • Story addict

  Heel herkenbaar! Vooral punten 2 en 3. Hoewel dat ook wel weer heel erg van het boek afhangt. Ik weet niet of het toeval is, maar ik heb zelf het idee dat het ook uitmaakt hoe oud de auteur is: als die zelf vaak ook wat jonger zijn, vind ik de YA-boeken minder goed bij mij passen dan wanneer de auteur wat ouder is.

 • Vivian

  Ik vind eigenlijk al deze punten heel relatief haha, want bij bijna alles is wel weer een tegenargument te bedenken. Dat het moeilijk is om de boeken vernieuwend te houden ben ik het niet mee eens: er zijn zoveel kanten waar je ermee op kunt en dat is juist het mooie ervan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *