Lijstjes

Waarom boekverfilmingen niet leuk zijn

Dit kan zeker verkeerd vallen bij een hoop mensen. Boekverfilmingen zijn natuurlijk ergens wel leuk, maar vaak had het ook niet per se gehoeven. Het enige leuke is misschien dat dit boek nu nog populairder wordt, of is dit juist een minpunt?

Je krijgt ineens een echt beeld bij het boek. Dat is dus juist niet de bedoeling. Je had je eigen verhaal in je hoofd zitten, je eigen personages, je eigen film. Ineens wordt dit voor je ingevuld, totaal niet wat jij voor ogen had. Een groot minpunt van de boekverfilmingen. Hoe vaak komt het wel niet voor dat de personages tegenvallen? “Oh, hebben ze haar gekozen voor die rol?” En hoe vaak is de haarkleur ineens anders?!

IEDEREEN is ineens fan! Weet je nog toen The Hongergames uit kwam? De boeken waren natuurlijk al redelijk populair, maar die populariteit steeg niet normaal toen de film er daadwerkelijk aan kwam. Is het leuk dat jouw boek (en film) ineens zo populair wordt? Natuurlijk ergens wel. Eindelijk kan je er met mensen over meepraten, maar een beetje moe word je er ook wel van. ‘Ja, ik weet het. Het boek is geweldig, ik las hem twee jaar geleden al’

De film is slecht. Maken ze er een boekverfilming van, is hij slecht… Dan hadden ze het beter zo kunnen laten. Een slechte boekverfilming is niet alleen heel erg vervelend en irritant, ook is het slecht voor het boek zelf. Mensen die de slechte film hebben gezien gaan waarschijnlijk niet het boek lezen. Als jij enthousiast bent over het boek, zullen mensen je waarschijnlijk niet erg snel geloven dat het boek wel enorm goed is.

Ze hebben stukken weggelaten. Natuurlijk kunnen ze niet het hele boek in een film proppen, dan zou de film ontzettend lang worden en waarschijnlijk zelfs erg saai. Toch laten ze in de film soms hele belangrijke, emotionele, kleine stukjes weg, terwijl die in het boek zo belangrijk waren. Beeld zegt niet altijd meer dan beeld, sommige boeken vertellen perfect de gedachtes, maar dit is weer erg lastig om te laten zien in een film.

Ze komen met nieuwe bookcovers met de filmeditie erop… Vreselijk! (Sorry uitgevers!) Het enige voordeel van deze boeken is dat ze meestal goedkoper zijn dan de originele boeken. Wie wil er nou de filmeditie in zijn kast hebben staan? De originele boeken zijn toch 10000x mooier?

14 Comments

 • Wanda

  Helemaal mee eens! Ik ben ook niet echt een filmliefhebber. Ik weet nog dat Harry potter uitkwam. Na al mijn liefde voor het boek had ik mijn kat dobby genoemd omdat ik die ontzettend schattig had in mijn hoofd. Na het zien van de film heb ik me erg schuldig gevoeld naar mijn poezenbeest ?

 • Sabine

  Ja mee eens! Al moet ik zeggen dat enkele films wel goed geslaagd zijn. Zo vond ik ‘De Tweeling’ wel echt een mooie film. Maar beter is inderdaad om het gewoon lekker bij het boek te laten 😉

 • Luna

  Ik was al fan van The Hunger Games nog voordat er filmplannen waren. Ik had de eerste Nederlandse vertaling van Twilight in huis, lang voor de hype op gang kwam. Grappig… toen de hypes op gang kwamen, begonnen mensen mij deze boeken aan te raden en te gillen dat ik ze moest lezen. The Hunger Games had ik al stuk gelezen en bij Twilight wist ik al dat het na één deel niks voor mij was.

  Wel vind ik The Hunger Games erg goed gelukt als film, maar Jennifer Lawrence als Katniss draagt vooral het verhaal!

 • Anneke

  Ik kan het alleen maar met je eens zijn.
  Ik heb dit jaar, dom, dom, dom, De Scheepsjongens van Bontekoe gezien en het viel mij heel erg tegen. Ik miste gewoonweg het halve boek. En dat alleen omdat ik Nick & Simon wilde zien spelen. Dat piepkleine rolletje dat ze hadden speelden ze goed en ook aan de titelsong die ze zongen, lag het niet, maar de schrijvers van die film hadden, naar mijn mening, te weinig in de film laten zien. Nu zal dat vast ook wel te duur zijn geweest, maar dan denk ik bij mijzelf, had die film dan niet gemaakt.
  Nu is het niet zo erg dat ik het boek nooit meer opnieuw wil lezen, want als ik weer een jeugdsentiment moment heb, zal ik die vast nog wel een keer gaan lezen.
  In ieder geval ga ik de film De Tweeling niet kijken, want ik wil niet teleurgesteld worden.
  Ik had het overigens moeten weten dat boekverfilmingen meestal tegenvallen, want ik heb in het verleden wel vaker een boekverfilming gezien en die vielen me allemaal tegen.

 • Naomi

  Helemaal mee eens! De enige boekverfilmingen die ik wel beter vind dan de boeken zijn die van The maze runner!
  Die van Divergent vind ik ook echt heel erg goed gedaan, alleen de eerste film dan hoor. insurgent hebben ze heel wat verandert.

  x

 • geesje

  Ik vind idd ook de gedachtes en gevoelens uit het boek vaak missen in de film. The fault in our stars heb ik eerst gelezen en daarna gekeken. Deze kwam redelijk overeen, maar de maze runner (volgens en vriendin) is heel anders.
  Mijn regel: ik lees het boek niet als ik de film (of een deel ervan) heb gezien. Andersom doe ik nog wel eens, naar de film valt dan bijna altijd tegen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.