boeken lezen
Boeken

Waarom boeken lenen heel fijn (en handig) is!

Oké er is een tijd geweest dat ik écht niet snapte waarom mensen boeken lenen. Je wilt zo’n boek toch gewoon in je boekenkast hebben staan? De laatste tijd ben ik daar volledig vanaf gestapt.

En hoe dit komt? Doordat mijn boekenkast gewoon te vol werd. Ik ging verhuizen en moest al die loodzware boeken in een doos stoppen én tillen. Oké, het was het waard. Hield ik mijzelf tenminste voor. Eenmaal in ons nieuwe huis stond het natuurlijk prachtig! Toen kwam het volgende probleem: er bleven boeken bijkomen. En ik ben erg slecht in het wegdoen van boeken. De oplossing was dan ook een nieuwe boekenkast erbij. Iedereen blij, want die stapels boeken paste eindelijk weer in een kast. Maar ook deze kast kwam vol te zitten! Dat was toch wel het moment dat ik begon te twijfelen of nog een nieuwe boekenkast wel zo’n goed idee is. Zo groot is ons huis niet, en plek voor een extra boekenkast hebben wij helemaal niet. En misschien had ik toch wel erg veel boeken…

Niet alles in de boekenkast
Ik begon daarom boeken ‘uit te lenen’. Oftewel: hou ze maar zo lang als je wilt! En andersom vond ik dit eigenlijk ook wel een prettige manier van lezen. Niet alle boeken hoef ik per se in mijn boekenkast te hebben staan, ook al staat het nog zo mooi. Ik begon langzaam maar zeker de boeken die ik toch nooit zou herlezen, weg te doen. Op sommige boeken ben je gewoon trots, die wil je graag in je boekenkast hebben staan. Maar andere boeken waren leuk voor een keertje, maar daar hoef ik niet per se mee te pronken. Ik ben wel gek op complete series in je boekenkast te hebben staan. En boeken die ik echt nog regelmatig even opensla, verdienen een plek in mijn boekenkast. Maar de rest mag eigenlijk wel weg (dit typ ik toch wel echt met pijn in mijn hart). Hoewel, weg als in weggeven. Ik zou ze nooit, nooit, nooit, de prullenbak in doen.

Boeken lenen
Mijn boekenverzameling is dan nu ook een stuk meer gekrompen. Ik heb minder boeken in dozen staan, naast de boekenkast, naast de bank, naast de tv… Maar alles staat nu netjes in de kast! Een boek lenen, of een e-book vind ik dan ook echt de perfecte oplossing. En als ik het boek écht helemaal geweldig vind, dan koop ik hem gewoon als fysiek exemplaar. En tot die tijd blijf ik lekker boeken lenen en uitlenen! Want eerlijk, hoe fijn is het ook om dat ene geweldige boek te kunnen uitlenen aan die ene vriendin. Of dat als iemand jou een boek leent, je het zó geweldig vind dat je daarna naar de boekwinkel rent om het boek zelf ook aan te schaffen. Lenen en uitlenen vind ik echt een prettige manier van omgaan met mijn boeken. Zo krijgen ze toch een paar extra leventjes erbij, in plaats van dat ze staan te verstoffen in mijn boekenkast. Ja, soms zien ze er dan niet meer als nieuw uit. Maar wat mij betreft is een boek waarvan je ziet dat hij gelezen is, toch wel het beste.

Tips voor het lenen van boeken

  • Richt een ‘clubje’ op met mensen waar je boeken van kan lenen. Een paar vrienden misschien? Of zoek op Facebook wat mensen op die in de buurt wonen. Er bestaan genoeg groepen! Zo leer je nieuwe mensen kennen, maar ook nieuwe boeken. En jouw boeken kunnen vaker gelezen worden dan maar één keer.
  • Neem een abonnement op de Bibliotheek. Want: lenen! De Bibliotheek heeft zo ontzettend veel boeken te leen. En omgerekend haal je de kosten er per jaar vast en zeker snel uit.
  • Kijk eens rond in je buurt. Misschien staat er ook wel zo’n boekenkastje ergens buiten waar mensen hun boeken in kunnen stoppen. Hier kun je boeken uithalen, en vervolgens weer terug erin stoppen zodat hij door de volgende persoon gelezen kan worden.
  • Laat ook in de familie eens vallen dat je graag boeken wilt lenen en uitlenen. Grote kans dat iedereen dit een goed idee vindt!

Leen jij wel eens boeken? 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *