vrienden voor het leven
Boeken,  Roman

Vrienden voor het leven – Astrid Harrewijn

In oktober verscheen het laatste deel van het Vrienden-drieluik van Astrid Harrewijn. Na Drie vrienden, een huis en een klusjesman en Daar heb je vrienden voor sluit Harrewijn af met Vrienden voor het leven. Je leest de recensie van Vrienden voor het leven van Astrid Harrewijn hier. 

Een maand vakantie, misschien zelfs twee. Dat is wat Kiki, succesvol als handige intermediair in de kunstwereld, zich heeft voorgenomen als de spraakmakende tentoonstelling van Jeff Koons eindelijk opent in het Stedelijk. Maar de tentoonstelling ontaardt in een politieke rel, en in plaats van op een tropisch strand belandt Kiki in een achtbaan van gebeurtenissen waar ze geen grip op krijgt.Ondanks de onvoorwaardelijke steun van haar vrienden en van de trouwe klusjesman, gaat het vanaf dat moment bergafwaarts met haar carrière. Wanneer ze uiteindelijk een tijdje van de radar verdwijnt in een afkick-kliniek, komt ze tot een verhelderend inzicht: ze leeft het leven te snel. Maar om dat te veranderen en the art of slow living écht te leren omarmen, is meer nodig dan goede voornemens alleen…

In Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) maakten we kennis met dertiger Noor die gaat werken in het Van Gogh museum in Amsterdam. Ze gaat bij haar studievriend Joost en zusje Kiki wonen in een leuk huis aan de grachten in Amsterdam. In het tweede boek, Daar heb je vrienden voor, maken we uitgebreid kennis met historicus Joost die op zoek gaat naar zichzelf in Italië. In het derde en laatste boek zoomen we in op het hectische leven van Noors zusje Kiki, werkzaam als intermediair in de kunstwereld.

Wat ik in de vorige recensies ook al schreef: ik vind het erg leuk dat Harrewijn gekozen heeft voor de kunstwereld. Dit is weer eens wat anders dan boeken die zich afspelen in de mediawereld, in het ziekenhuis of op een school. Ik denk dat ze goede research heeft gedaan, want ze beschrijft gedetailleerde dingen over de kunst in haar boek. Knap! Of het klopt, dat weet ik natuurlijk niet, maar het komt wel erg geloofwaardig over.

‘Vrienden voor het leven is een heerlijke feelgood over kunst, liefde en vriendschap. Je kan waarschijnlijk niet stoppen met lezen!’

Harrewijn schrijft erg beeldend, waardoor het boek zich als een film in mijn hersenen afspeelt. Het zal me dan ook niet verbazen als de boeken verfilmd gaan worden. De onderwerpen en de personages lenen zich hier uitstekend voor! Noor en Joost komen ook weer terug in dit boek. Je zou het boek afzonderlijk van deel 1 en 2 kunnen lezen, maar dan mis je denk ik wat achtergrondinformatie over de karakters. En bovendien is het veel te leuk om deel 1 en 2 te lezen, dus waarom zou je die overslaan? Vrienden voor het leven heeft een heerlijk leestempo, je vliegt er echt doorheen. Er gebeuren grappige dingen en de dialogen zijn weer ijzersterk. Je gaat stiekem een beetje houden van de onhandige, chaotische, creatieve Kiki, ondanks dat het een personage is waar ik me totaal niet mee kan identificeren. Naast dat er grappige dingen gebeuren, zijn de problemen die Kiki heeft uiterst serieus. De sfeer in dit boek is dan ook minder luchtig dan in de vorige delen.

Ook al is dit het einde van het drieluik, het zou me niks verbazen als er nog een deel komt over klusjesman Gijs. Jammer dat hij geen grotere rol heeft gespeeld in de drie boeken! Al met al denk ik dat Harrewijn een hele goede serie heeft weggezet die ik je absoluut kan aanraden! Het is feelgood, maar ook serieus. En het leuke vind ik eraan dat het eens wat anders is dan anders.

Meer recensies lezen van de boeken van Astrid Harrewijn? Klik dan hier.

vrienden voor het leven

Titel: Vrienden voor het leven
Auteur: Astrid Harrewijn
Verschenen: oktober 2017
Pagina’s: 288
Uitgever: Boekerij

bol-button

Rating: 4/5

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *