Boekrecensies,  Roman

Voor jou – Jojo Moyes

Voor jouTitel: Voor jou
Auteur: Jojo Moyes
Verschenen: juni 2013
Pagina’s: 432
Uitgever: Fontein
Originele titel: Me before you

Louisa’s wereld is klein. Ze werkt in een café om de hoek en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Lekker overzichtelijk. Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen – een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin – maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg.

Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken?

Mening over Voor jou:

Een boek waar ik maar niet aan begon was Voor jou. Ik begrijp nog steeds niet waarom ik niet eerder dit boek uit mijn boekenkast heb gepakt, want hij is zó geweldig. Zo fantastisch. Een regelrechte aanrader!

Jojo Moyes is een krachtige romanschrijfster. Ze weet waar ze het over heeft en kan dan ook een verhaal goed neerzetten, alsof je het zelf hebt meegemaakt of er middenin zit. I really like her. Nadat ik Vier plus een en De laatste liefdesbrief heb gelezen ben ik begonnen in Voor jou, ook omdat haar nieuwste boek Portret van een vrouw bijna uit komt.

In Voor jou staan hoofdpersonages Louisa en Will centraal. Toch lees je niet alleen uit hun perspectief, maar ook uit dat van de mensen om hen heen. Louisa heeft een vrij simpel leven en hoeft niet veel om een perfect leven te hebben. Will daarentegen was een succesvol zakenman. Hij wist wat het met zijn leven wilde maar nu hij in een rolstoel zit en vrijwel niets meer kan is zijn leven (in zijn ogen) waardeloos. Tot Louisa in zijn leven komt en voor hem gaat zorgen. Ze is vrolijk en weet hem uit zijn isolement te trekken.

De personages van Will en Louisa zijn zo goed neergezet! Will kan een regelrechte zuurpruim zijn terwijl Louisa een vrolijk mens is. Stukje bij beetje trekken de twee zich meer naar elkaar toe, en je kunt het eigenlijk al aan het omslag en de achterflaptekst raden: ze worden verliefd op elkaar. Hun liefde is zo mooi, maar tegelijkertijd zo verdrietig. Ik heb meerdere malen keihard gehuild. Toch heb ik ook héél vaak gelachen. Will is, ondanks zijn zuurpruimerigheid, een onwijs humoristische man. Wat een geweldige mix van humor, verdriet én liefde in dit boek. Ik wil meer, meer en nog veel méér van Jojo Moyes!

Meer recensies lezen van de boeken van Jojo Moyes? Klik dan hier.

Rating: 5/5

bol-button

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *