Boeken,  Boekrecensies,  Roman

Voor je weggaat – Clare Swatman

Lees hier de recensie van het boek Voor je weggaat van Clare Swatman. Wat nu als je je leven opnieuw kunt doen en alles vertellen tegen je man wat je altijd al had willen zeggen, maar nooit hebt gedaan?

Zoe en Ed worden met vallen en opstaan volwassen, allebei volgen ze hun eigen pad. Maar dan, na jaren vol uitzichtloze baantjes en chaotische huisgenoten, vinden ze elkaar. De toekomst lacht hun toe. En dan gebeurt het ondenkbare. Op een ochtend, op weg naar zijn werk, komt Ed om bij een verkeersongeluk. Zoe moet leren leven zonder hem. Maar ze kan de herinneringen niet loslaten. Hoe kan ze de gelukkige momenten, hun eerste kus, alles wat ze samen hebben opgebouwd, achter zich laten? Ze moet Ed iets vertellen. Alles wat ze nog nooit eerder heeft gezegd. Nu is het te laat. Of toch niet…?

Voor je weggaat is de debuutroman van Clare Swatman en meteen werd ze vergeleken met Jojo Moyes en Rowan Coleman, twee schrijfsters die helemaal in mijn straatje liggen. Daarom werd ik extra benieuwd naar haar eerste boek, dat trouwens een hele mooie cover heeft.

Clare Swatman waagt zich buiten de gewaagde paden met haar debuutroman. Het boek gaat over Zoe Morgan en Ed Williams. Ze ontmoeten elkaar tijdens hun studentenperiode, als ze in hetzelfde studentenhuis terechtkomen. Geen liefde op het eerste gezicht, maar uiteindelijk bloeit er wel wat op. Jaren verstrijken en dan gebeurt het ondenkbare: Ed komt om bij een verkeersongeluk. Dit staat achterop de flap en dit gebeurt al helemaal in het begin van het verhaal, geen echte spoilers dus.

Maar dan krijgt de roman een verrassende draai: Zoe wordt ineens wakker op haar kamer bij haar ouders thuis. Ze is terug in de tijd gegaan en krijgt de kans om dingen anders aan te pakken met Ed. Haar doel? Zorgen dat hij op die bewuste dag geen ongeluk krijgt natuurlijk. Je wordt meegenomen op de reis van Zoe en Ed. Na jarenlang afstoten en aantrekken verliezen ze elkaar een tijdje uit het oog. Maar dan keert Ed weer terug in Zoe’s leven en begint hun leven samen. Je maakt alle ups en downs mee die het stel doormaakt.

Ik hou van films waarbij gesjoemeld wordt met tijd, maar in boeken heb ik het eigenlijk nog nooit meegemaakt. En dat beviel me eigenlijk erg goed. Het boek wordt hierdoor niet geloofwaardig, als in: dit zou echt gebeurd kunnen zijn, maar het zorgt wel voor een magisch randje. Voor je weggaat leest heerlijk weg en voor je het weet heb je de laatste bladzijde al omgeslagen. Als je op zoek bent naar een boek om je gedachten te verzetten en weg te dromen, dan is dit echt een boek voor jou. Ik vond hem erg leuk!

voor je weggaat

Titel: Voor je weggaat
Auteur: Clare Swatman
Verschenen: juli 2017
Pagina’s: 336
Uitgever: AW Bruna
Originele titel: Before You Go

bol-button

Rating: 3,5/5

 

2 Comments

  • Fleur

    Dit klinkt onwijs goed! Hoewel ik het bij sommige films wel irritant vind omdat ik een soort van de weg kwijt ben ik wel nieuwsgierig naar hoe dit is in een boek. De verhaallijn klinkt goed dus ik ga hem even op mijn ’to read’ lijstje zetten:).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *