Boeken,  Boekrecensies,  Jeugd

Volg me – Sophie Jansen

Het boek Volg me van Sophie Jansen vond ik een tijdje geleden op mijn deurmat. Dit boek kaart een aantal onderwerpen en thema’s aan die erg actueel zijn voor huidige middelbare scholieren. Lees snel mijn mening!

Waar gaat Volg me over?

Het leven van scholieren bestaat tegenwoordig uit twee delen: het leven op school en het leven online, op social media. Dat ondervinden Mick (havo 5) en Marlou (4 vwo) allebei aan den lijve.

Mick heeft de looks, een grote vriendengroep en is populair bij de meiden. Hij lijkt het goed voor elkaar te hebben, maar niemand weet wat er zich thuis afspeelt. Mick vindt het steeds moeilijker om op school de leuke, populaire jongen te zijn, omdat hij andere dingen aan zijn hoofd heeft.

Marlou leert via Instagram een jongen kennen en wordt halsoverkop verliefd. Ze twijfelt soms aan zijn bedoelingen, maar ze besluit hem het voordeel van de twijfel te geven. Dit had ze beter niet kunnen doen, want binnen de kortste keren is Marlou het slachtoffer van slutshaming, roddels en pesterijen. Blogger4818 plaatst alle ingezonden schoolroddels op een populaire blog, wat de situatie alleen maar erger lijkt te maken. Hoe houden Mick en Marlou zich staande in een wereld die lijkt te draaien om likes en volgers?

Volg me vertelt het verhaal van Mick en Marlou, die beiden op de middelbare school zitten. Mick is een populaire jongen, die de touwtjes in handen heeft, maar heeft een moeizame thuissituatie. Marlou is een onzeker meisje dat halsoverkop verliefd wordt op een jongen die ze kent van Instagram. Wanneer er intieme foto’s van haar worden genomen, die uitlekken, staat haar wereld op z’n kop.

Hedendaagse scholieren kampen met hele andere problemen dan waar scholieren in mijn ‘jeugd’ tegenaan liepen. Met de komst van social media, smartphones etc. is het cyberpesten naar een volgend level getild. Ook het uitlekken van pikante kiekjes is hiermee veel sneller gedaan. Ik vind het goed dan Sophie Jansen op een prettige manier aandacht besteed aan zulke thema’s. Het boekje is simpel geschreven en lekker dun, waardoor je er echt doorheen racet. Ik vond het ook verfrissend dat je zowel uit het perspectief van een jongen als een meisje kan lezen.

‘Sophie Jansen brengt actuele thema’s onder jongeren aan bod’

Wat ik leuk vind is dat Sophie Jansen zelf een lerares is. Ze weet dus waar ze over schrijft en heeft ook haar leerlingen betrokken in het proces. Het boek is simpel ingestoken, je moet er dus ook niet van verwachten dat alle personages helemaal worden uitgediept. Toch krijg je een goed beeld van Mick en Marlou. Het is een leuk boek om cadeau te geven aan je jongere zusje of broertje. Het laat de gevaren van social media zien en hoe erg deze kanalen jongeren beïnvloeden in het dagelijkse leven. Een mooie les. Ik ben wel benieuwd naar meer van Sophie Jansen!
Volg me

Titel: Volg me
Auteur: Sophie Jansen
Verschenen: juni 2019
Pagina’s: 144
Uitgever: Karakter Uitgevers

bol-button

Rating: 3.5/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *