Vluchthaven
Boeken,  Boekrecensies

Vluchthaven – Anne van den Dool

Vluchthaven is een boek dat mij direct aansprak door het prachtige omslag. De rustige kaft met de prachtige illustratie van de vogel zorgde ervoor dat ik het boek meteen wilde lezen en ik vertel je in deze recensie of dit verhaal net zo goed was!

Waar gaat Vluchthaven over?

Wanneer de Indonesische echtgenoot van haar grootmoeder overlijdt, reist Hannah af naar zijn geboorteland. Niet alleen om zijn as uit te strooien, maar ook om beter te begrijpen wie deze getraumatiseerde man was. Was hij echt liever daar dan hier, liever dood dan in leven? Zo onderneemt Hannah een eenzame zoektocht naar geluk, die vele vormen aanneemt, en die duidelijk maakt hoe we elkaar soms pas na de dood beter begrijpen.

Het omslag en het verhaal dat op de achterflap stond, spraken me direct aan. In het verhaal volgen we de jonge vrouw Hannah, die haar (stief)opa verloren is. Hij is geboren en getogen in Indonesië, maar dan wel het Indonesië van vroeger. Hij heeft veel meegemaakt tijdens de oorlog en is geëmigreerd naar Nederland, waar hij meer dan 40 jaar met Hannah haar oma is getrouwd. Na zijn overlijden besluit Hannah om zijn as uit te strooien in Indonesië, op Bali om precies te zijn. Dit verhaal draait om hen.

Ik moest even wennen aan het verhaal omdat er geen dialoog voorkomt in het boek – maar dat went vanzelf. Om eerlijk te zijn lees ik te weinig literaire romans en van den Dool bewees me met haar boek dat dat zonde is. Vluchthaven is heel toegankelijk geschreven en dat merk je aan het prachtige taalgebruik. De mooie zinnen trekken je in het verhaal en laten je niet los.

Vluchthaven is een heel toegankelijk literair roman

In Vluchthaven beschrijft van den Dool twee verhalen: het verhaal van Hannah en haar zoektocht naar geluk, maar ook het verhaal van haar opa en zijn leven.

Vluchthaven

Titel: Vluchthaven
Auteur: Anne van den Dool
Verschenen: augustus 2020
Pagina’s: 304
Uitgever: Querido

bol-button

Rating: 4/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.