Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Young adult

Vitro – Jessica Khoury

VitroTitel: Vitro
Auteur: Jessica Khoury
Verschenen: juli 2014
Pagina’s: 339
Uitgever: Clavis Uitgeverij

‘Sophie, Ik heb je nodig. Kom alsjeblieft meteen. Ik verwacht je vrijdag. Beantwoord dit mailtje niet. Noodgeval. Mam’ Na dit verontrustende mailtje van haar moeder vertrekt de zeventienjarige Sophie Crue onmiddellijk naar Skin Island, een afgelegen eilandje in de Stille Oceaan waar haar moeder onderzoek doet naar alzheimer. Over het eiland doen de wildste verhalen de ronde, waardoor Sophie met moeite een plaatselijke piloot kan vinden die haar een lift wil geven. Gelukkig loopt ze Jim Julien tegen het knappe lijf, de jongen met wie ze vroeger als jong meisje kattenkwaad uithaalde. Hij is opgegroeid tot een eigenwijze piloot en brengt haar naar het eiland waar niemand heen wil. Maar de landing loopt niet zo soepel als verwacht… Hoe komen ze hier in hemelsnaam weer weg? En welke duistere geheimen proberen de wetenschappers op het eiland voor de buitenwereld te verbergen?

Mening over Vitro:

Vitro gaat over Sophie Crue die naar Skin Island gaat met de piloot Jim Julien vanwege een spoed mailtje. Jim wilde Sophie alleen maar afzetten, maar doordat het vliegtuig van Jim crashte, moest hij ook op het eiland blijven. Doordat Sophie met Nicholas, de jongen die hen opgewacht heeft, meegaat, raakt Jim per ongeluk met de organisatie Corpus betrokken. Na verloop van tijd komt Sophie achter de ware aard van haar moeders werk bij Corpus: de wetenschappelijke plannen die ze met Vitro’s hebben. Vitro’s zijn jonge mensen met een chipkaart in hun hersenen waardoor ze ingeprent kunnen worden op mensen en hierdoor geen eigen wil hebben. Maar wat Sophie niet wist is dat haar ouders zeventien jaar lang een gigantisch geheim voor haar verborgen hebben gehouden, een geheim dat haar met Skin Island verbindt.

Ik heb gemengde gevoelens over dit boek. Het begint spannend, maar doordat het verhaal vanuit drie personages geschreven is (Sophie, Jim en de Vitro Lux) komt het langzaam op gang. Je wil weten waarom Sophie naar het eiland moest komen en waarom het eiland zo mysterieus is. Je wordt in die zin lang aan het lijntje gehouden. Dit gevoel bleef een paar hoofdstukken lang hangen, maar ik besloot het boek toch een kans te geven en wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb!

Wanneer je verder komt wordt het boek namelijk steeds spannender en gebeuren er veel dingen tegelijkertijd! Juist doordat het verhaal vanuit verschillende personages geschreven is, leer je ze goed kennen en leef je met ze mee. Vooral met Lux, de Vitro die op Sophie lijkt, leefde ik erg intens mee toen ze ontwaakte als Vitro en alles voor het eerst ontdekte. Ik kreeg medelijden met haar omdat ze – net als een pasgeboren puppy – onschuldig is, voor wetenschappelijke doeleinden ontwikkeld is en eigenlijk geen eigen wil heeft. Sophie komt achter een groot geheim en leert haar moeder op een manier kennen die ze niet aan zag komen en Jim maakt daarnaast ontzettend veel mee waardoor ik elke keer verder wilde bladeren om te kijken hoe het verder af zou lopen.

Als laatste moet ik zeggen dat Jessica Khoury het eiland prachtig heeft beschreven waardoor ik Skin Island heel goed voor me kon zien. Vergeleken met het regenachtige Nederland was het fijn om te lezen over het mooie weer, het strand en de prachtige zee. Verder maakte de wetenschappelijke gedachtegang het verhaal interessant: stel dat we inderdaad Vitro’s zouden maken, hoe zou de wereld daar op reageren? Dus mocht je interesse liggen in een avontuurlijk en spannend verhaal met een wetenschappelijk tintje, dan is Vitro echt iets voor jou!

Rating: 3,5/5

bol-button

Deze recensie is geschreven door Julia, lid van de Adorable Bookclub.

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *