Vijf stappen van jou
Boeken,  Boekrecensies

Vijf stappen van jou – Rachael Lippincott

Het omslag van het boek Vijf stappen van jou sprak me direct aan, waardoor ik wist: dit boek wil ik lezen. Ik heb het boek tijdens mijn vakantie gelezen en vertel je er graag meer over.

Waar gaat Vijf stappen van jou over?

Stella Grant houdt ervan om controle te hebben. Om haar taaislijmziekte te beheersen en de mogelijkheid van longtransplantatie te behouden, moet Stella zes stappen afstand houden met alles en iedereen. Het enige waar Will Newman controle over wil hebben, is het verlaten van het ziekenhuis. Binnenkort wordt hij achttien en kan hij alle apparaten loskoppelen en de wereld zien.
Will is precies waar Stella van weg moet blijven. Als hij alleen al op haar ademt, zou ze haar plek op de transplantatielijst kwijt kunnen raken. Een van hen zou zelfs kunnen sterven. Afstand: zes stappen. Geen uitzonderingen. Maar plotseling voelt zes stappen niet aan als veiligheid. Het voelt als een straf.
Wat als ze een klein stukje van de ruimte konden stelen die hun kapotte longen van hen hebben gestolen? Zou vijf stappen uit elkaar echt zo gevaarlijk zijn als het ervoor zorgt dat hun hart stopt met breken?

Tijdens mijn vakantie zag ik, heel toevallig, de film Five feet apart in het vliegtuig terwijl ik hem net had gelezen. Al snel merkte ik dat de film bijna niet verschilt van het boek (gelukkig!). Het verhaal draait om Stella en ondanks haar taaislijmziekte is het een super vrolijk meisje dat altijd positief is. Ze is een enorme controllfreak en aangezien ze haar ziekte niet onder controle kan hebben, zorgt ze ervoor dat ze op andere vlakken de controle houdt: ze ontwikkelt een app die mensen met taaislijmziekte helpen met hun medicatie en ze is een enorme to-do-lijst-liefhebber. Daarnaast speelt Will de hoofdrol in het verhaal, ook hij heeft taaislijmziekte en is nieuw in het ziekenhuis waar Stella verblijft. Hij is helemaal klaar met ziek-zijn en komt bij het minste geringste in opstand. In het verhaal leer je de hoofdpersonages goed kennen wat ervoor zorgt dat je een kijkje krijgt in hun (heftige) leven en alles dat ze hebben meegemaakt tijdens hun ziekte.

‘Vijf stappen van jou is een hartverscheurend verhaal dat ik iedereen kan aanraden om te lezen’

Ik ben in dit verhaal gaan houden van de hoofdpersonages. In het begin vond ik Will erg irritant omdat hij zo opstandig was, maar naar mate je hem beter leert kennen snap je ook waar die opstandigheid vandaan komt. Het verhaal leest als een trein door de fijne schrijfstijl van Lippincott. Je leert meer over de taaislijmziekte en over het leven dat de patienten hebben. Ik heb enorm gehuild om het verhaal en ik kan het boek ook zeker aanraden. Als je nog een bijzonder verhaal zoekt om te lezen, een boek dat je in een ruk kunt uitlezen en zin hebt in een tranentrekker dan is dit boek echt wat voor jou. Het verhaal is hartverscheurend en ik kan het iedereen aanraden om het boek te lezen.

Vijf stappen van jou

Titel: Vijf stappen van jou
Auteur: Rachael Lippincott
Verschenen: mei 2019
Pagina’s: 232
Uitgever: Uitgeverij Volt

bol-button

Rating: 5/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *