Vijf levens
Roman

Vijf levens – Jenny Tinghui Zhang

In deze recensie vertel ik je meer over het boek Vijf levens, dat geschreven is door Jenny Tinghui Zhang. Dit is een bijzonder boek over de jonge Chinese vrouw Daiyu.

Hier gaat Vijf levens over

China, 1880. Wanneer haar ouders opgepakt worden door het heersende regime, slaat de jonge vrouw Daiyu op de vlucht. Om te ontsnappen aan de tragedie die haar achtervolgt, doet ze zich telkens voor als iemand anders.

Als Feng, een weesjongen, wordt ze opgepakt en naar Amerika ontvoerd. Als Peony belandt ze in de gedwongen prostitutie in San Francisco. En als Jacob Lee, een winkelbediende in een slaperig stadje in Idaho, lijkt ze uiteindelijk haar plek te hebben gevonden. Maar net op dat moment ontketent zich daar een golf van geweld tegen Chinese migranten. Daiyu moet al haar krachten en de rollen die ze heeft gespeeld aanwenden om haar eigen naam en geschiedenis terug te krijgen.

Vijf levens draait om Daiyu: een jong Chinees meisje. Toen ze twaalf jaar was, verdwenen haar ouders plotseling. Vanaf dat moment leeft ze als wees en doet ze er alles aan om te overleven. Haar oma doet er alles aan om Daiyu te beschermen – ze is bang dat Daiyu ook zal verdwijnen. Ze kleedt Daiyu daarom als een jongen en stuurt haar naar de havenstad Zhifu. Ze geeft zichzelf de naam Feng. Ze krijgt een baan en onderdak aangeboden in Zhifu en gaat zich verder verdiepen in kalligrafie. Op den duur wordt Daiyu ontvoerd en wordt ze meegenomen naar San Francisco, waar ze wordt verkocht aan een bordeel. Niet neemt ze de naam Peony aan. Als ze ontsnapt, neemt ze de naam Jacob Lee aan. En dat is het moment waarop geweld tegen Chinese migranten losbarst…

‘Vijf levens is een krachtig debuut!’

Nog niet eerder heb ik boeken gelezen die zich afspelen in China. Daardoor intrigeerde dit boek me enorm – ik wilde graag meer lezen over de wereld van Daiyu. Dit debuut van Jenny Tinghui Zhang is een parel om op te pakken, ik kan het je verzekeren. Het is misschien wel een van mijn favoriete boeken van dit jaar! Het boek bevat veel heftige en emotionele gebeurtenissen, die me zeker wisten te raken. Al die gebeurtenissen zijn wat mij betreft heel krachtig: Jenny Tinghui Zhang is niet bang om te praten over controversiële onderwerpen.

Jenny Tinghui Zhang schrijft op een hele mooie, poëtische manier die verslavend is. Je kunt het boek onmogelijk neerleggen tijdens het lezen en je blijft continu nadenken over hetgeen dat je hebt gelezen. Vijf levens is een krachtig debuut, ik ben nu al benieuwd naar de boeken die nog gaan verschijnen van deze auteur!

Pluspunten:
+ Origineel verhaal in een omgeving waar je niet vaak over leest
+ Speelt zich af in het verleden
+ Op een mooie, beschrijvende en poetische manier geschreven
+ Verslavend!
+ Emotioneel beladen

Minpunten:
– Soms voelde het wat alsof het te modern geschreven was, maar daar lees je snel genoeg overheen.

Ben je benieuwd geworden naar Vijf levens? Bestel hem hier op Bol.com

Vijf levens

Titel: Vijf levens
Auteur: Jenny Tinghui Zhang
Verschenen: 6 september 2022
Pagina’s: 384
Uitgever: HarperCollins

bol-button

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *