Vergif
Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Young adult

Vergif – Jennifer Donnelly

Sara, van de Adorable Bookclub, las Vergif: een hervertelling van Sneeuwwitje. Benieuwd wat ze ervan vond? Lees dan snel verder.

Waar gaat Vergif over?

De knappe Sophie, met rode lippen en een huid zo wit als sneeuw, staat op het punt de troon over te nemen. Haar stiefmoeder heeft echter andere plannen. Volgens haar is Sophie te lief en te aardig om te regeren, en Sophie gelooft haar.
Wanneer een jager de opdracht krijgt om Sophie te vermoorden, ontdekt ze een ongekend vuur in zichzelf. Met de hulp van zeven mysterieuze vreemden besluit Sophie terug te winnen wat haar toebehoort.

Het verhaal begint in een donker mysterieus woud waar bomen spreken en kraaien met glanzende zwarte ogen op je neerkijken. In dit woud rijdt prinses Sophie samen de koninklijke jachtmeester onder hoge dennenbomen door. In het hoofd van de jachtmeester spookt de gruwelijke opdracht die koningin Adelaide hem de nacht ervoor heeft opgedragen. Ze eiste hem om het hart van de prinses uit haar lichaam te snijden, en deze vervolgens naar haar te brengen.
In het originele sprookje kan de jachtmeester het niet over zijn hart verkrijgen om de prinses iets aan te doen en vertelt hij haar om te vluchten. In deze hervertelling is de koningin extra sluw en zijn de consequenties extra groot waardoor hij niet anders kan dan Sophie te doden. Als ze even stoppen om de paarden water uit een meertje te laten drinken, steekt hij een dolk in haar rug. Op dat moment zou je denken dat ze dood zou gaan en dat de koningin haar zin heeft gekregen, maar dit blijft een sprookje.

‘Vergif is een heerlijk feministische hervertelling van een sprookje dat iedereen kent’

Haar hele leven wordt Sophie verteld dat ze zwak is en nooit een goede heerser zou kunnen worden. Door deze afstandelijke opvoeding en de sluwe woorden van haar stiefmoeder gaat ze daar vanzelf ook in geloven. Als Adelaide op een dag aan haar toverspiegel vraagt wie haar ten val zal brengen in het land, toont hij het gezicht van Sophie. In eerste instantie denkt Adelaide dat het met de zwakheid van haar stiefdochter te maken heeft, maar dit blijkt ze mis te hebben.
Vergif is een heerlijke feministische hervertelling van een sprookje dat iedereen kent. Het leuke aan dit verhaal is dat er elementen van het originele sprookje terugkomen, maar dan met een creatieve twist. Prinses Sophie beleeft veel avonturen en maakt kennis met nieuwe door de auteur gecreëerde personages. Mooi vind ik dat Sophie beetje bij beetje een grote kracht in zichzelf vindt en dat ze leert wat het tonen van vriendelijkheid teweeg kan brengen. Soms kon ze wel een aantal keuzes maken die ik heel irritant vond, maar dat maakte haar karakterontwikkeling extra sterk. Het einde smaakt naar meer hervertellingen in de wereld die Donnelly heeft gecreëerd met Vergif en Stiefzus!

Bestel het boek hier meteen of zet hem op je verlanglijstje.

vergif

Titel: Vergif
Auteur: Jennifer Donnelly
Verschenen: April 2021
Pagina’s: 352
Uitgever: De Fontein

bol-button

Rating: 3,5/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *