Boeken,  Boekrecensies,  Roman

Vergeten verdriet – Eline Trenson

De afgelopen maand las Emily van onze Adorable Bookclub de debuutroman van Eline Trenson: Vergeten verdriet. Benieuwd wat ze ervan vond? Lees dan verder.

Beeld je in: je hebt een droom van een dochter maar wanneer ze vijf is, slaat het noodlot toe. Het ondenkbare gebeurt. Je kind sterft aan een hartkwaal en jij blijft verweesd achter. Hoe ga je om met zo’n immens verdriet?

De verteller van Vergeten Verdriet is een oude man die hoopt dat hij niet al te veel levensdagen meer heeft en deze dagen slijt door zijn herinneringen aan zijn overleden dochtertje Vita op papier te zetten. Aan de hand van herinneringen voor en na haar dood neemt hij de lezer mee in iets dat hij tot dan toe nog niet heeft gekund: het verwerken van het feit dat zijn dochtertje er niet meer is. Zijn vrouw Helène, die ook veel in de herinneringen voorkomt, is inmiddels overleden en dus hoopt de oude man binnenkort ook te kunnen gaan. Hij heeft, evenals zijn vrouw, nooit met het grote verlies kunnen omgaan en is dan ook verbitterd achtergebleven nadat Vita het leven moest laten doordat zij plots door haar knietjes zakte terwijl zij in de tuin aan het spelen was.

De auteur (waarvan ik steeds vergat dat het niet de oude man zelf is) neemt je mee in hoe verschrikkelijk het is om je kind te verliezen en hoe onmogelijk het is hiermee om te gaan. Wat vooral opvalt zijn de mooie en talige zinnen waarmee zij dit omschrijft: het klinkt haast poëtisch. Waar de oude man in het begin van het boek bijna depressief overkomt (hij noemt het zelf apathisch), verandert dit aan de hand van de mooie herinneringen die hij beschrijft. Tegen het einde van het boek ervaart hij zelfs dat het ergens helend werkt om alles op te schrijven en om te mógen herinneren: het verdriet hoeft niet langer weggestopt.

‘Eline Trenson schrijft haast poëtisch’

Voor mij was het de eerste keer dat ik als het ware werd meegenomen in de gevoelens van iemand die zijn kind verliest: misschien wel het ergste dat iemand kan overkomen. Ondanks dat het onderwerp heftig is, heb ik het boek niet als zwaar ervaren. Je wordt echt meegenomen in het leven van de oude man die alle herinneringen zo schetst dat je zelf van zijn dochtertje Vita gaat houden. Ik kan me voorstellen dat mensen die iets soortgelijks hebben gemaakt zich in de gevoelens kunnen herkennen. Een aanrader als je eens een kijkje wilt nemen in het leven van een rouwende vader.

vergeten verdriet

Titel: Vergeten verdriet
Auteur: Eline Trenson
Verschenen: februari 2018
Pagina’s: 208
Uitgever: Davidfonds Uitgeverij

bol-button

Rating: 4/5

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *