Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Young adult

Verdrinken – Marlies Slegers

Verdrinken - Marlies Slegers

Sinds januari is het boek Verdrinken in de boekhandels te vinden, geschreven door Marlies Slegers. Saskia mocht het boek lezen voor Adorable Books en in deze recensie lees je haar mening.

Het wordt een zomer om nooit te vergeten… De zestienjarige Emma kijkt uit naar de vakantie. Samen met haar vriend Lars en een vriendengroep gaat ze naar Blanes, Spanje. Tien dagen feesten in de zon en op het strand! Maar wanneer haar beste vriendin Nina zich verliest in een drankspelletje en van haar ouders niet mee mag, baalt Emma enorm. Bovendien lijkt Lars iets voor haar verborgen te houden wanneer ze in Spanje zijn. Ook Eliza gedraagt zich heel vreemd. En wie is trouwens Charlotte? Wat heeft zij met het vriendengroepje te maken? Voor Emma het weet loopt alles gruwelijk uit de hand…

Verdrinken van Marlies Slegers volgt het verhaal van Emma en haar vriendengroep die een vakantie naar Spanje plannen. De eerste keer met vrienden en zonder ouders op vakantie, waar ze allemaal naar uitkijken en toch wat onzeker zijn om met hun ouders over te beginnen. De tieners zoeken hun grenzen op met drankspelletjes, maar wanneer Nina hier overheen gaat, zijn de gevolgen voor haar groot. Haar ouders trekken de vakantie in als straf en Nina mag niet meer mee naar Blanes. Ze baalt enorm en hoopt stiekem dat de rest ook niet zal gaan, maar deze besluiten dat het niet hun fout is en gaan toch. Eenmaal in Spanje blijkt alles toch niet zo rooskleurig te verlopen als ze allemaal hadden gehoopt.

Het boek begint meteen met een knaller. Je krijgt een kijkje naar het einde van het verhaal, waardoor je meteen weet wat het precies is waardoor alles zo gruwelijk uit de hand loopt. Hoewel het op de achterkant van het boek lijkt dat je het verhaal volgt via Emma, worden alle vrienden behandeld. De korte hoofdstukken switchen tussen de verschillende hoofdpersonen, die ieder weer met hun eigen problemen worstelen. Zo leer je iedereen goed kennen en herken je ook bepaalde trekjes als ze voorkomen in het hoofdstuk van iemand anders. Het boek is naar mijn mening goed vertegenwoordigd van veel verschillende thema’s, de duidelijkste natuurlijk zoals de inleiding al beschrijft alcohol en het effect van groepsdruk bij het drinken, maar ook depressie, zelfverminking, homoseksualiteit en (online) pesten worden aan de kaak gesteld.

‘Je wil de hele tijd weten hoe het verder gaat’

Ook al behoor ik zelf niet meer tot de specifieke doelgroep van Verdrinken (13+), vond ik het toch een heel leuk boek om te lezen. Het leest als een trein, door de korte hoofdstukken en de verschillende personages blijft het continu boeiend en wil je weten hoe het verder gaat. Een van de grotere plottwists was voor mij al redelijk duidelijk vanaf het begin, maar maakte het niet minder interessant om de ontwikkelingen er naartoe mee te maken. Ook de ontwikkelingen van de personages zijn goed doordacht, hoewel soms wel wat voorspelbaar. Het is een actueel verhaal en ik kan me voorstellen dat zeker voor de doelgroep het ook heel herkenbaar kan zijn.

Verdrinken

Titel: Verdrinken
Auteur: Marlies Slegers
Verschenen: januari 2018
Pagina’s: 335
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

bol-button

Rating: 4/5

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *