Boeken,  Teen chicks

Valse hoop – Clare Mackintosh

Eerder las ik Ik zie jou van Clare Mackintosh en daar was ik erg over te spreken. Haar nieuwe thriller heet Valse Hoop en in deze recensie vertel ik jullie wat ik van het boek vond.

Een jaar geleden beëindigde Anna’s moeder haar leven op exact dezelfde wijze als haar vader een paar maanden eerder. Sindsdien probeert Anna wanhopig zichzelf op de been te houden. Een kaart op de sterfdag van haar moeder zet een reeks gebeurtenissen in gang die Anna doet vermoeden dat er meer achter de dood van haar moeder zit dan waar de politie vanuit ging. Graven in het verleden blijkt gevaarlijk te zijn, soms is het beter alles te laten rusten. Maar dat is nu te laat… Moord. Zelfmoord. Of zit het toch anders?

Valse hoop

Omdat ik Ik zie jou zo spannend en goed geschreven vond, was ik erg benieuwd naar Valse Hoop. Valse Hoop gaat over de kersverse moeder Anna. Haar ouders, Tom en Caroline, plegen vlak na elkaar zelfmoord. Maar was het wel zelfmoord? Wanneer ze een anonieme boodschap krijgt, besluit Anna naar de politie te gaan. Daar wordt ze geholpen door Murray Mackenzie, die al een geruime tijd met pensioen is. Maar hij neemt haar verhaal wel serieus: hij gaat op onderzoek uit. Murray heeft een vrouw die aan borderline lijdt. Clare Mackintosh geeft deze ziekte van Sarah op een gevoelige manier een plaats in het verhaal.

Het verhaal wordt verteld door Anna, afgewisseld met het verhaal van rechercheur Murray. Tussendoor lees je hoofdstukken van een anonieme verteller. Later in het verhaal blijkt natuurlijk pas welk verhaal je hier leest. Valse Hoop komt traag op gang. Er gebeurt van alles, maar voor mij is het niet spannend genoeg om door te blijven lezen. Daarom heb ik dit boek tussendoor vaak weggelegd. Terwijl ik Ik zie jou echt in een ruk heb uitgelezen, omdat ik wilde weten hoe het afliep. De spanning begint pas vanaf driekwart van het boek. Ik lees boeken altijd uit, maar ik kan me voorstellen dat je voor dit punt misschien al afhaakt. Clare Mackintosh zorgt ervoor dat meerdere mensen in het verhaal met het drama te maken kunnen hebben. Heeft haar partner Mark er meer mee te maken? Of oom Billy? Of Laura, de goede vriendin van Anna? Of toch Robert Drake, haar buurman? Tijdens haar zoektocht naar de waarheid, komt Anna steeds meer te weten over het verleden van haar ouders.

“Je wordt op een dwaalspoor gezet zonder dat je het zelf in de gaten hebt”

Op de een of andere manier word ik niet in het verhaal gezogen en kan ik er steeds niet lekker in komen. En daar baal ik van! Je hebt dus te maken met onbetrouwbare vertellers, wat het wel spannend maakt. Maar voor mij – helaas – niet spannend genoeg. Al had ik het einde niet zien aankomen. Je wordt op een dwaalspoor gezet zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Het einde was verrassend, maar kan Ik zie jou niet evenaren. Ze maakt gebruik van mooie zinnen en omschrijvingen, maar het boek kreeg me niet in zijn greep. Jammer!

Honderd stukjes van mij

Titel: Valse Hoop
Auteur: Clare Mackintosh
Verschenen: augustus 2018
Pagina’s: 416
Uitgever: Uitgeverij de Fontein

bol-button

Rating: 3/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *