vaarwel roscoe
Boekrecensies,  Roman

Vaarwel Roscoe – Céla van Gastel

Chantal van Gastel en haar zus Priscilla van Gastel hebben hun handen voor de tweede keer ineen geslagen. Onder hun pseudoniem Céla van Gastel schreven ze Vaarwel Roscoe. Een ontroerende psychologische roman over liefde en verlies. De recensie van Vaarwel Roscoe vind je hier.

Waar gaat Vaarwel Roscoe over?

De hele wereld is in shock als multitalent Roscoe Mulder onverwachts overlijdt. Tegen wil en dank doorgebroken als superheld in een hitserie, zat Roscoe nog boordevol plannen en ideeën: schrijver wilde hij zijn, en fotograaf, en muzikant. Het verlies is groot, maar bij niemand komt de klap harder aan dan bij de twee belangrijkste mensen in het leven van Roscoe: zijn grote liefde Livia en zijn broer Rafael.

Terwijl er postzakken vol steunbetuigingen worden bezorgd en social media overstroomt met berichten en speculaties van vriend en vijand, proberen Rafael en Livia grip te krijgen op hun verdriet. Door hun herinneringen reconstrueren ze het leven van Roscoe, een hypergevoelige jongen die worstelde met een neiging om alle leed van de wereld op zijn schouders te torsen. Hij stond altijd klaar voor iedereen en gunde iedereen een tweede kans, van hun weggelopen vader tot de zwerver op de hoek van de straat, maar was er wel genoeg oog voor hem?

Chantal en Priscilla van Gastel schreven al eerder samen een boek: Zonder jou. Dit was een psychologische thriller. Met Vaarwel Roscoe slaan ze een andere weg in. Vaarwel Roscoe gaat over acteur en muzikant Roscoe Mulder. Hij overlijdt – volledig onverwacht – in de bloei van zijn leven. In het boek wordt zijn levensverhaal verteld door zijn broer Rafael en zijn vriendin Livia. Zij gaan allebei gebukt onder intens verdriet en dat komt in het boek sterk naar voren. Je komt in het verhaal steeds meer te weten over Roscoe. Je leest over zijn jeugd, hoe hij in het acteerwereldje terecht is gekomen, hoe Livia en hij voor elkaar gevallen zijn. Maar je leest ook over de soms duistere gevoelens die hij had en de behoefte om de wereld te verbeteren.

Vaarwel Roscoe is geschreven door twee schrijvers, maar hier merk je helemaal niks van. Bewonderenswaardig vind ik dat! Verder vind ik de dialogen in het boek ook ijzersterk. Er worden prachtige zinnen geformuleerd. Van die zinnen die je op wil slaan in je geheugen omdat ze zo mooi zijn. Je leert Roscoe steeds beter kennen en je krijgt een heel levendig beeld van hem. Rouwverwerking is een groot thema in dit boek. Ik vind het goed dat daar ook een keer over geschreven wordt. Als je ooit iemand die je dierbaar is hebt verloren, zul je veel herkenning vinden in dit boek.

‘Vaarwel Roscoe is ontroerend en houdt je in zijn greep tot de laatste bladzijde’

Vaarwel Roscoe is zeker geen feel good. Pak je zakdoekjes er alvast maar bij, die ga je wellicht nodig hebben. Dit boek is ontroerend, zwaar en verdrietig, maar ook mooi en licht. Sluit je af van de buitenwereld en pak dit boek erbij. Neem alles in je op en je vliegt door het boek heen. Een ding is zeker: Vaarwel Roscoe houdt je in zijn greep en zet je aan het denken tot de laatste bladzijde.

Leuk om te weten: de filmrechten van Vaarwel Roscoe zijn al verkocht.

Ben je benieuwd geworden naar het boek? Bestel Vaarwel Roscoe op Bol.com.

vaarwel roscoe

Titel: Vaarwel Roscoe
Auteur: Céla van Gastel
Verschenen: maart 2021
Pagina’s: 336
Uitgever: de Boekerij

bol-button

Rating: 4/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *